Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνδρες που βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα των 50 με 60 ετών εμφανίζουν συχνά μια αλλαγή συμπεριφοράς και συναισθημάτων.
Σύμφωνα με τον Carl Jung “η μεγαλύτερη δυνατότητα για την ανάπτυξη και την αυτογνωσία συμβαίνει στο δεύτερο μισό της ζωής μας” άρα αντιλαμβανόμαστε ότι οι άνθρωποι σε αυτή την ηλικία κάνουν μια αξιολόγηση της ζωής τους έως τώρα. Στα πλαίσια αυτής της αξιολόγησης μπορεί να γεννηθούν νέες ανάγκες και πιθανές αλλαγές. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών αποφασίζουν να χωρίσουν σε αυτή την ηλικία.
Γιατί συμβαίνει οι άντρες να χωρίζουν σε αυτή την ηλικία;
Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να οδηγηθεί ένας άντρας αυτής ηλικίας στον χωρισμό, ο πιο βασικός είναι η διαδικασία της επαναξιολόγησης που για μερικούς μπορεί να είναι ευχάριστη και για άλλους δυσάρεστη. Οι άνδρες που μέχρι αυτή την ηλικία έχουν πέτυχει τους προσωπικούς και τους επαγγελματικούς τους στόχους αισθάνονται ικανοποιημένοι με τον τρόπο που εξελίχθηκε η ζωή τους. Σε αντίθεση με εκείνους που παρόλο το πέρας των χρόνων δεν πραγματοποίησαν τους στόχους ζωής που είχαν θέσει στα νιάτα τους. Έχοντας λοιπόν ως κυρίαρχο συναίσθημα την αποτυχία βιώνουν μια βαθιά λύπη η οποία εκδηλώνεται με ανεξήγητες συμπεριφορές οι οποίες συνδέονται με την «κρίση ηλικίας». Σε περιπτώσεις όπου η σχέση δεν έχει γερά θεμέλια ο άνδρας αλλάζει συμπεριφορά απέναντι στην γυναίκα του αφού πλέον έχει χαθεί ο κοινός στόχος και η κοινή ευθύνη που είχαν όσο τα παιδιά ήταν σε μικρή ηλικία. Έτσι το ζευγάρι χάνει το σημείο αναφορά του και ο άνδρας επιθυμεί να βιώσει κάτι καινούργιο που θα του κεντρίσει το ερωτικό ενδιαφέρον.
Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στο τέλος μια μακροχρόνιας σχέσης είναι η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο άνδρας. Είναι γνωστό πως το οικονομικό προφίλ του άνδρα σχετίζεται άμεσα και με την κοινωνική του ισχύ. Άρα τα οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν από πιθανά δάνεια, αυξημένες οικογενειακές απαιτήσεις και την οικονομική κρίση συμβάλλουν στην μειωμένη αυτό-εικόνα του άνδρα και έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή στην συμπεριφορά του. Έτσι λοιπόν ασυνείδητα ο άνδρας στρέφεται προς αλλά ενδιαφέροντα τα οποία θα τον κάνουν να νιώσει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και θα ανεβάσουν την αυτοπεποίθηση του.
Πως εκδηλώνεται;
Ο άνδρας ο οποίος βιώνει την κρίση ηλικίας προσπαθώντας να απαλλαγεί από τα αρνητικά του συναισθήματα εκδηλώνει αλλόκοτες συμπεριφορές, για παράδειγμα θέλοντας να αναβιώσει τα χαμένα του νιάτα κάνει παρέα με πολύ νεότερους ανθρώπους, αισθάνεται την ανάγκη για αλλαγές και ένταξη της περιπέτειας στην ζωή του. Στα πλαίσια αυτής του της ανάγκης είναι και η απόφαση του να χωρίσει έπειτα από πολλά χρόνια γάμου. Προβληματίζεται και μελαγχολεί για τις μέχρι τώρα επιλογές τους και βιώνει την ανασφάλεια για το μέλλον. Πολύ συχνά θυμώνει με τη σύζυγο του και της καταλογίζει ευθηνές για αυτό που αισθάνεται τώρα. Ενοχοποιώντας την υποβαθμίζει αυτομάτως την σχέση τους και αποδεσμεύει τον εαυτό του από πιθανές τύψεις που μπορεί να αισθανθεί με την απόφαση του χωρισμού.
Πώς μπορεί να το χειριστεί μια γυναίκα;
Όπως και να το κάνουμε ένας χωρισμός είναι μια απώλεια και όπως είναι λογικό θα συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα όπως θλίψη και θυμό. Οι γυναίκες που μένουν μόνες μετά από χρόνια γάμου καλό θα ήταν να μην προσπαθήσουν να εμποδίσουν την εκδήλωση αυτών των συναισθημάτων γιατί μόνο αν τα βιώσουν θα καταφέρουν να φτάσουν στο στάδιο της αποδοχής. Η θλίψη και ο θυμός είναι και αυτά συναισθήματα δεν υπάρχει λόγος να τα ενοχοποιούμε αντιθέτως πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να τα βιώσει. Μην διστάσετε να μιλήσετε στους φίλους σας για την δυσκολία που αντιμετωπίζετε είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε έτσι. Ξαφνικά καλείστε να μείνετε μόνη χωρίς να το επιθυμείτε και αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο ζούσατε μέχρι σήμερα. Ο κάθε άνθρωπος το βιώνει διαφορετικά άλλες γυναίκες επενδύουν περισσότερο στα επαγγελματικά τους, άλλες στο κοινωνικό τους δίκτυο και άλλες τείνουν να ασχολούνται περισσότερο με την ικανοποίηση προσωπικών τους αναγκών. Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος που το λειτουργεί η κάθε γυναίκα μετά τον χωρισμό είναι υποκειμενικός. Το πιο σημαντικό είναι να μην αφήσει τον εαυτό της να χαθεί μέσα σε αναπάντητα ερώτημα σχετικά με το γιατί ο πρώην άντρας της έκανε αυτή την επιλογή και να προσπαθήσει να κάνει υποθέσεις σχετικά με την έκβαση της σχέσης. Όσο και αν έχει την τάση να ιδεομηρυκάζει γεγονότα του παρελθόντος θα πρέπει να την περιορίσει αν θέλει να ξεπεράσει τον χωρισμό και να σπάσει τον φαύλο κύκλο που ανατροφοδοτείται με τις αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με τον πρώην σύντροφο.
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.