«Αναμένεται να επιταχυνθούν σημαντικά οι διαδικασίες από την κατάρτιση ως την κύρωση των χαρτών».
Μέχρι το 2019 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κύρωση των δασικών χαρτών της χώρας, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, με αφορμή την έναρξη της σχετικής διαβούλευσης. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, αναμένεται να επιταχυνθούν σημαντικά οι διαδικασίες από την κατάρτιση ως την κύρωση των χαρτών. Επαναφέρεται στη διεύθυνση δασών η συγκεκριμένη αρμοδιότητα, ενώ σε περίπτωση κολλήματος ή αδυναμίας της δασικής υπηρεσίας λόγω έλλειψης πόρων, προβλέπονται αναθέσεις σε ιδιωτικά γραφεία εκπόνησης μελετών, προκειμένου το έργο να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Επιπλέον προβλέπεται η άμεση, μετά τη θεώρηση του δασικού χάρτη, ανάρτηση αυτού, καθώς επίσης και η ίδρυση και λειτουργία ειδικού διαδικτυακού τόπου στον οποίο θα αναρτάται ο συγκεκριμένος χάρτης. Σημειώνεται ότι η διαδικασία της κύρωσης του χάρτη θα προχωράει ανεξάρτητα από τυχόν ενστάσεις και αντιρρήσεις, οι οποίες θα εξετάζονται κατά περίπτωση.
«Οι δασικοί χάρτες είναι εφαλτήριο ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης συμπληρώνοντας ότι αναμένονται πριν την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για «μακρόχρονη διαφθορά και διαπλοκή, στην οποία αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν και οι πολίτες, γεγονός που οδήγησε σε άναρχη και χωρίς σχέδιο επέκταση οικισμών». Όπως είπε, καταργείται πλέον η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ ΕΚΧΑ και δασικών υπηρεσιών, με σημαντική επίσπευση στην ανάρτηση, τη θεώρηση και την κύρωση αυτού.
Όσον αφορά τους αυθαίρετους οικισμούς, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «ο δασικός χάρτης δε θα λύσει το πρόβλημα για σπίτια που θα βρεθούν σε δάση. Θα το καταγράψει, έτσι ώστε ο νομοθέτης σε εύλογο διάστημα να το αντιμετωπίσει».
Ειδικότερα, σε σχέση με τους δασικούς χάρτες προβλέπονται τρεις κατηγορίες οικισμών. Με πορτοκαλί χρώμα πρόκειται να αποτυπωθούν όσοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα ζήτημα. Με κίτρινο θα καταγραφούν οι οικισμοί προ του 1923, που ναι μεν έχουν άδειες δόμησης, αλλά δεν έχει ελεγχθεί ο δασικός τους χαρακτήρας, καθώς επίσης και περιπτώσεις οικισμών που τα όριά τους κρίθηκαν αντισυνταγματικά από το ΣτΕ, και οι οποίοι θα αποστέλλονται στην αρμόδια επιτροπή της δασικής υπηρεσίας. Σε μία τρίτη κατηγορία θα μπαίνουν όσες περιπτώσεις είναι παντελώς αυθαίρετες.
«Μόλις καταγραφεί το πρόβλημα, θα το δούμε κατάματα και θα το αντιμετωπίσουμε», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης προαναγγέλλοντας την άμεση σύσταση επιτροπών αντιρρήσεων.
«Όσοι ιδιοκτήτες έχουν αγοράσει καλόπιστα, χωρίς να γνωρίζουν ότι έχει υπάρξει καταπάτηση, να ξέρουν ότι οι διαφορές αυτές πρέπει να λυθούν επ’ ωφελεία του πολίτη» ανέφερε.
Όπως επεσήμανε η Χριστίνα Μπαριτάκη, γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ, «με βάση τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου αποσαφηνίζονται οι διαδικασίες, τα χρονικά περιθώρια και οι αρμοδιότητες για να αντιμετωπίσουμε την καθυστέρηση στο θέμα της κύρωσης των δασικών χαρτών».
«Το Κτηματολόγιο δεν ήταν δυνατόν να αντικαθιστά τις κρατικές υπηρεσίες. Με το σχέδιο νόμου περιγράφονται και αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες» ανέφερε η Χ. Κλωνάρη διευθύνουσα σύμβουλος της Κτηματολόγιο Α.Ε., τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κτηματολόγιο χωρίς την κύρωση δασικών χαρτών, προκειμένου να κατοχυρωθεί η περιουσία του δημοσίου και να διασφαλιστούν οι συναλλαγές».
Απ’ την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής Δασών, Κ. Δημόπουλος, έκανε γνωστό ότι «πλέον αξιοποιείται όλο το δυναμικό των στελεχών που γνωρίζουν το θέμα», κάνοντας λόγο για τη δυνατότητα ταχύτατων θεωρήσεων και τη δημιουργία ποιοτικών χαρτών. Όσον αφορά τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «άμεσα θα έχουμε καταγεγραμμένο το πρόβλημα και θα λειτουργήσουμε συνολικά».
Το έργο αναμένεται να κοστίσει περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι πόροι πρόκειται να αναζητηθούν από το Πράσινο Ταμείο, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, καθώς επίσης και από τα σχετικά τέλη.
------------
Δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης μέσω των οικοδομικών συνεταιρισμών
Η κύρωση των δασικών χαρτών, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2019.
Οι σημαντικές δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης, προσέλκυσης επενδύσεων με σεβασμό στο περιβάλλον και επίλυσης μία κοινωνικής αδικίας δεκαετιών εις βάρος 400.000 οικογενειών, αναδείχθηκαν μέσα από την ημερίδα που διοργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών. Η κύρωση των δασικών χαρτών, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2019, νομικές, τεχνικές και χρηματοδοτικές παράμετροι, καθώς και το καθεστώς λειτουργίας των 500 και πλέον συνεταιρισμών της χώρας αναφέρθηκαν ως βασικές προϋποθέσεις για την επίλυση του ζητήματος.
«Η διαχείριση και αξιοποίηση των εκτάσεων των οικοδομικών συνεταιρισμών μέσα στην κρίση μπορεί να δώσει ελπίδα και διέξοδο στην ελληνική οικονομία και να αποτελέσουν μοχλούς οικονομικής και οικιστικής ανάπτυξης, χωρίς κανένα κόστος για την Πολιτεία, με προτεραιότητα τον άνθρωπο και το περιβάλλον», ανέφερε η Γεωργία Ρωμαίου, συντονίστρια της Επιτροπής.
Όπως ανέφερε η Γλυκερία Σιούτη, καθηγήτρια στη νομική σχολή του ΕΚΠΑ, οι περισσότεροι από 500 οικοδομικοί συνεταιρισμοί έχουν εκτάσεις σε εντός σχεδίου περιοχές, σε εκτός σχεδίου αλλά μη δασικές, αλλά και σε εκτάσεις εκτός σχεδίου και δασικές. Όπως επεσήμανε, «όπου υπάρχει θέμα σύγκρουσης προστασίας του περιβάλλοντος και της ιδιοκτησίας, πρέπει να επιλύεται προς όφελος του περιβάλλοντος, αλλά με προστασία της ιδιοκτησίας». Ειδικότερα, για τις εκτός σχεδίου δασικές περιοχές υπάρχει πλήρες νομικό πλαίσιο, αλλά απαιτούνται νομοθετήματα σε επίπεδο διαδικασίας. Όπως είπε, είναι νομικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα των συνεταιρισμών και προβλέπεται είτε ένταξη των εκτάσεών τους στο σχέδιο πόλης ή ανταλλαγή εκτάσεων».
Ως έναν «κοιμώμενο επενδυτικό γίγαντα» χαρακτήρισε τους συνεταιρισμούς ο πρώην υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Μανιάτης, οι οποίοι, όπως είπε, μπορούν να φέρουν ανάπτυξη και στην περιφέρεια. Εκ μέρους της ΝΔ σε παρέμβασή της η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου δήλωσε ότι το κόμμα της θα σταθεί αρωγός στην επίλυση του προβλήματος, καθώς, όπως είπε, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον, καλώντας επίσης τους υπεύθυνους να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την κύρωση των δασικών χαρτών.
Σημαντική εξέλιξη η οποία θα επηρεάσει την πορεία των συνεταιρισμών πρόκειται να είναι η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών της χώρας, δήλωσε εκ μέρους του ΥΠΕΝ ο Δαμιανός Ανδρέου, προσθέτοντας ότι στο υπουργείο βρίσκονται ήδη τα τελικά σχέδια που αφορούν τις προδιαγραφές για την κατηγοριοποίηση των οικοδομικών συνεταιρισμών, ενώ για τους εκτός Αττικής συνεταιρισμούς έχει ήδη ολοκληρωθεί η κατηγοριοποίηση, όπως είπε.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός πρότεινε το σχεδιασμό και τη λειτουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος για την κατάθεση και έγκριση όλων των απαραίτητων μελετών και των διοικητικών εγκρίσεων και τροποποιήσεις στον 4280/2014 ώστε να απλοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες και να μπουν χρονικοί περιορισμοί, προκειμένου όπως είπε «να κερδίσουμε όλοι χρόνο και χρήμα και να καταπολεμήσουμε την όποια διαφθορά υπάρχει». Για τον κ. Στασινό «απαραίτητη είναι η κινητροδότηση, μέσω του νομοθετικού πλαισίου των επενδυτών για τη χρηματοδότηση κατασκευής των οικοδομικών συνεταιρισμών», ενώ παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η εφαρμογή του θεσμού της Τράπεζας Γης, που προβλέπεται ήδη στο νόμο 4178/2013. Πιο συγκεκριμένα ζητά να εφαρμοστεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα Τράπεζας Γης που θα ξεμπλοκάρει τους τίτλους μεταφοράς συντελεστή και τις ανταλλαγές εκτάσεων και δικαιωμάτων δόμησης.
Τέλος ο Κώστας Καλογράνης, δημοσιογράφος, μέλος των Οικολόγων-Πράσινων ανέλυσε τις σημαντικές δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης μέσω των συνεταιρισμών, μέσω της διατήρησης των δασικών εκτάσεων, την παραγωγή ενέργειας 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την επαναχρησιμοποίηση του νερού, τη δημιουργία χώρων για βιολογικές καλλιέργειες, δικτύου ανακύκλωσης καθώς επίσης και την κατασκευή βιοκλιματικών κτιρίων. Καταλόγισε διαχρονικές ευθύνες για την έλλειψη συνεννόησης στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος την επαναλειτουργία του μητρώου των συνεταιρισμών.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.