Οι τραυματικές συνέπειες του χωρισμού δεν είναι τόσο σοβαρές για τα αισιόδοξα άτομα όσο για τα απαισιόδοξα. Είναι λογικό να σκεφτούμε ότι οι χωρισμένοι ή διαζευγμένοι που αφενός δεν ξεχνάνε τις ωραίες αναμνήσεις προηγούμενων σχέσεων και αφετέρου επικεντρώνονται στις πιο θετικές πλευρές τους κι αποφασίζουν να επενδύσουν με αισιοδοξία σ’ ένα καλύτερο μέλλον, ξεπερνούν πολύ πιο εύκολα το φόβο και την αμφιβολία.
Παράλληλα, η αισιοδοξία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αυτών των ανθρώπων σε κάποιες δύσκολες στιγμές, τότε που έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να προσβληθούν από σωματικές και συναισθηματικές αρρώστιες, όπως η υπέρταση, οι πεπτικές διαταραχές, το άγχος και η κατάθλιψη.
Όλα τα ζευγάρια αναζητούν εξηγήσεις που θα τα βοηθήσουν να κατανοήσουν το χωρισμό. Τα οφέλη αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την ερμηνεία που θα δώσουν σε ό,τι έχει συμβεί. Κάποιοι άνθρωποι ρίχνουν το φταίξιμο στον εαυτό τους, άλλοι κατηγορούν τον/τη σύζυγο ή τις μη αναστρέψιμες εξωτερικές συνθήκες. Όλοι όμως χτίζουν σιγά σιγά τη θεωρία τους. Και είτε η ιστορία προσαρμόζεται στα γεγονότα είτε πρόκειται απλώς για εκλογικεύσεις και δικαιολογίες, αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για να μπορεσουν να ξεπε-ράσουν τα συνήθη αισθήματα αποτυχίας.
Οι άνθρωποι που έχουν την τάση να δίνουν εξηγήσεις οι οποίες μειώνουν τη δική τους ενοχή, περιορίζουν την επιρροή του χωρισμού στη ζωή τους, αρχίζουν να κάνουν όνειρα για το μέλλον κι αισθάνονται πιο νωρίς την επιθυμία να δοκιμάσουν μια καινούργια σχέση. Όσοι, αντίθετα, κατηγορούν τον εαυτό τους για τη διάλυση του γάμου τους και περιμένουν ότι οι συνέπειες του χωρισμού θα είναι μόνιμες και καταστροφικές για όλους τους τομείς της ζωής τους, δυσκολεύονται περισσότερο να κάνουν μια νέα αρχή.
Ας φανταστούμε, για παράδειγμα, έναν άντρα, αρραβωνιασμένο με μια κοπέλα, που μετά από πολλά χρόνια τον χώρισε. Αν αυτός ο άντρας αποδώσει το χωρισμό στο φόβο της φίλης του για το γάμο και καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο χωρισμός όχι μόνο τον γλίτωσε από μια δυστυχισμένη συμβίωση με μια ανασφαλή γυναίκα, αλλά ταυτόχρονα του άνοιξε και τις πόρτες για ν’ αναζητήσει μια πιο ευτυχισμένη σχέση, είναι πολύ πιθανό να διατηρήσει την ελπίδα του.
Αν όμως σκεφτεί ότι αυτός φταίει για όλα και καταλήξει ότι ο χωρισμός σημαίνει πως ο ίδιος δεν έχει αξία ως άνθρωπος και άρα δεν θα παντρευτεί ποτέ και δεν θα κάνει παιδιά όπως επιθυμεί, θα αισθανθεί βαθιά απόγνωση.
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.