Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Άγχος: 6 σημάδια ότι ίσως πρέπει να δεις ειδικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ) είναι η πιο συνηθισμένη αγχώδης διαταραχή.

Χαρακτηρίζεται από υπερβολική, ανεξέλεγκτη και μη ρεαλιστική ανησυχία για καθημερινά πράγματα όπως η υγεία, η οικογένεια, οι φίλοι, τα χρήματα ή τα επαγγελματικά.

Τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή ανησυχούν συνεχώς και με παράλογο τρόπο για κάτι κακό που μπορεί να συμβεί σε εκείνους ή στα αγαπημένα τους πρόσωπα, και η ανησυχία αυτή συνοδεύεται από ένα αίσθημα συνεχούς φόβου.Διαφοροποιείται όμως μιας και ο φόβος αποτελεί μια αντίδραση σε ένα γνωστό κίνδυνο.

Οι ασθενείς με ΓΑΔ συνήθως ανησυχούν υπερβολικά για καθημερινά προβλήματα της ζωής, όπως η δουλειά, τα οικονομικά, η υγεία των μελών της οικογένειας, οι σχέσεις τους, τα προβλήματα του αυτοκινήτου κτλ. Παιδιά με ΓΑΔ ανησυχούν πολύ για τις ικανότητες τους και για το πώς τα πάνε στο σχολείο ή στα σπορ. Ακόμη, τα παιδιά μπορεί να ανησυχούν για φυσικές καταστροφές ή για τον πυρηνικό πόλεμο και να εμφανίζονται χωρίς αυτοπεποίθηση, επιδιώκοντας συνεχώς επιδοκιμασία και ενθάρρυνση.

Στη ΓΑΔ, η υπερβολική ανησυχία συνοδεύεται από τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα σωματικά συμπτώματα (συνήθως τα εν λόγω συμπτώματα πρέπει να εμφανίζονται για έξι περίπου μήνες, προκειμένου να είναι δυνατή η διάγνωση):

Ανησυχία ή ευερεθιστότητα

Εύκολη κόπωση

Δυσκολία στη συγκέντρωση

Μυική τάση

Διαταραγμένος ύπνος

Παρά τη σοβαρή της επίδραση της στη ζωή των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτή, η ΓΑΔ μπορεί να μην αναγνωριστεί για πολλά χρόνια. Συχνά, τα άτομα με μη διαγνωσμένη ΓΑΔ μπορεί να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα, όπως προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος, πονοκεφάλους, πόνους στο στήθος, υπέρταση, ταχυπαλμίες, δυσπεψία, αϋπνία, διάρροια, διάφορα είδη δερματίτιδας, κλπ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το άτομο που υποφέρει από τέτοια συμπτώματα δεν τα συνδέει με το άγχος.

Η ΓΑΔ είναι μία αρκετά συνήθης διαταραχή η οποία, σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, επηρεάζει σε κάποια περίοδο της ζωής τους περίπου το 5% και σχεδόν σε όλη τη ζωή τους το 3% του συνολικού πληθυσμού. Συνήθως τα συμπτώματα εκδηλώνονται στη διάρκεια της εφηβείας (αλλά και στην παιδική ηλικία) και αναπτύσσονται προοδευτικά για μακρά χρονική περίοδο. Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες και εκτιμάται ότι 61% των ατόμων με ΓΑΔ είναι γυναίκες.

Όταν τα άτομα προσέρχονται στη θεραπεία συνήθως η ΓΑΔ έχει παγιωθεί και είναι μια χρόνια κατάσταση. Συνήθως συνυπάρχει με άλλες Αγχώδεις διαταραχές,όπως κατάχρηση ουσιών και ίσως κάποια συναισθηματική διαταραχή, όπως μείζονα κατάθλιψη.

Ο συνδυασμός φαρμακοθεραπείας και ψυχοθεραπείας συνήθως αποδεικνύεται ο πιο αποτελεσματικός σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι έντονα και το άγχος επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργικότητα του ατόμου.

Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ) είναι μιας βραχείας μορφής ψυχοθεραπεία για την ΓΑΔ που περιλαμβάνει την κατανόηση από τον ασθενή της επιρροής των συναισθημάτων και των σκέψεων στη συμπεριφορά.

Επικεντρώνεται στο να διδάξει στα άτομα τεχνικές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές και στο να εντοπίσουν την πηγή της ενόχλησης. Στόχος είναι η καταγραφή της έντασης, της συχνότητας και της επιρροής στην καθημερινότητα.

Οι δυσλειτουργικές σκέψεις που οδηγούν το άτομο σε αρνητικά συμπτώματα εξετάζονται μέσω συμπεριφορικών πειραμάτων, ενώ η χρήση ημερολογίου βοηθά στον εντοπισμό και την αλλαγή τους. Περιλαμβάνονται επίσης στρατηγικές έκθεσης που επιτρέπουν στον ασθενή να αντιμετωπίσει το άγχος του και να νιώσει πιο άνετα σε στρεσογόνες καταστάσεις όπως επίσης να εξασκηθεί στις δεξιότητες που έμαθε κατά τη διάρκεια της θεραπείας.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.