Πόσο συχνά σας έχει τύχει να ερωτευτείτε και να πιστεύετε ότι έχετε βρει τον/την σύντροφο της ζωής σας και ύστερα να δείτε τη σχέση να διαλύεται είτε μετά από 3 μήνες, 6 μήνες, 1 χρόνο, είτε μετά από 20 χρόνια; Μήπως μετά αναρωτιέστε πού πήγε ο έρωτας και η επικοινωνία που είχατε στην αρχή;
Ο έρωτας δεν χάνεται κατά λάθος – χάνεται για σοβαρούς λόγους. Παρακάτω περιγράφονται 3 από τους σημαντικότερους:
1.Η ελεγκτική συμπεριφορά αποτελεί επικίνδυνο σημάδι
Από την επαγγελματική μου εμπειρία έχω διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν σε μια σχέση έχοντας 2 μεγάλους φόβους: τον φόβο της απόρριψης και τον φόβο της συναισθηματικής απορρόφησης-αφομοίωσης. Παρ’ όλο που αυτά τα συναισθήματα ενεργοποιούνται μέσα στις ερωτικές σχέσεις, συνήθως πηγάζουν από τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας με τους γονείς, τα αδέλφια και τους συμμαθητές μας. Αν το άλλο σας μισό δεν απαντά στις κλήσεις τηλεφώνου που κάνετε, ίσως πυροδοτηθεί ο φόβος της απόρριψης. Αν θυμώσει ή γίνει απαιτητικό, μπορεί να πυροδοτηθεί ο φόβος σας συναισθηματικής απορρόφησης-αφομοίωσης.
Οι περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν σε κάποια μορφή ελεγκτικής συμπεριφοράς όταν ενεργοποιηθούν οι συγκεκριμένοι φόβοι. Ίσως θυμώσουν και γίνουν απαιτητικοί ή αντιθέτως μνησίκακοι και απόμακροι. Προφανώς, καμία από αυτές τις αντιδράσεις δεν βοηθά τον έρωτα να εξελιχτεί, αλλά μάλλον καταστρέφεται σταδιακά όσο λειτουργείτε μέσα από τους φόβους σας και προσπαθείτε να ελέγξετε τον/την σύντροφό σας ή να αντισταθείτε στον δικό του/της έλεγχο. Αυτός ο κύκλος σταματά όταν μάθετε να αναλαμβάνετε την ευθύνη για τα δικά σας συναισθήματα και όχι να τα αγνοείτε.
2. Μην παραμελείτε τον εαυτό σας
Όταν δεν φροντίζετε τον εαυτό σας είτε αγνοώντας τα δικά σας συναισθήματα, κατακρίνοντας τις πράξεις σας, παραδιδόμενοι σε διάφορους εθισμούς είτε περιμένοντας από τον/την σύντροφό σας να καθορίσει την αξία σας, θα καταλήξετε να έχετε συναισθήματα κατωτερότητας και ανασφάλειας. Αυτό τροφοδοτεί τον φόβο της απώλειας είτε του/της συντρόφου σας είτε του εαυτού σας.
Όσο περισσότερο μαθαίνετε να φροντίζετε τον εαυτό σας, τόσο λιγότερο θα φοβάστε την απόρριψη από τους άλλους. Οι άνθρωποι που αγαπούν τον εαυτό τους είναι αποτελεσματικότεροι στο να καθορίζουν όρια που τους προστατεύουν από τον έλεγχο του/της συντρόφου τους. Επίσης, η καρδιά τους είναι πιο ανοιχτή στον έρωτα. Ο φόβος κρατά την καρδιά κλειστή. Η υγιής αγάπη για τον εαυτό σας ξεκινά μαθαίνοντας να είστε παρόντες και να έχετε επίγνωση των συναισθημάτων σας αντί να τα αποφεύγετε. Μόλις συνειδητοποιήσετε τα επώδυνα συναισθήματά σας και την αιτία που θεωρείτε ότι τα προκαλεί, θα καταφέρετε να ανοιχτείτε στον ανώτερο και σοφότερο εαυτό σας και την αλήθεια.
3. Προσέξτε σε ποιόν ρίχνετε το φταίξιμο
Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι είναι εύκολο να εντοπίσουμε τα λάθη του/της συντρόφου μας, αλλά δυσκολευόμαστε να παρατηρήσουμε τις δικές μας δυσλειτουργίες μέσα στη σχέση. Είναι όμως πολύ σημαντικό να στρέψουμε την προσοχή μας στον εαυτό μας. Αν είμαστε ειλικρινείς όσον αφορά τους φόβους μας και την ελεγκτική συμπεριφορά μας, θα καταφέρουμε να αναλάβουμε την ευθύνη για τα συναισθήματά μας.
Αρχίστε να επικεντρώνεστε όχι στον νου σας αλλά στο σώμα σας, εκεί που βρίσκονται τα αληθινά συναισθήματά σας. Αντί να τα αποφεύγετε με το να κατακρίνετε τον εαυτό σας ή να τα κοιμίζετε με διάφορους εθισμούς, ανακαλύψτε τι προσπαθούν να σας πουν. Τα οδυνηρά συναισθήματα, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η ενοχή, η ντροπή, ο θυμός, η μοναχικότητα, η ζήλια ή η κενότητα, μπορεί να αποτελούν σημάδι ότι εγκαταλείπετε τον εαυτό σας αντί να τον αγαπάτε. Αντί λοιπόν να κατηγορείτε τον/τη σύντροφό σας γι’ αυτά τα συναισθήματα, αναλάβετε την ευθύνη. Μόλις το κάνετε αυτό, θα διαπιστώσετε ότι οι φόβοι σας και η ελεγκτική συμπεριφορά σας σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.