Γιατί είναι τόσο σημαντική η αναπνοή;
Η αναπνοή, ως πηγή οξυγόνου, αποτελεί το «κλειδί» της παραγωγής ενέργειας από το σώμα. Μάλιστα, έχει και η ίδια βαθιές θεραπευτικές ιδιότητες.
Έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι που έχουν κάνει τη σωστή αναπνοή μέρος της καθημερινότητας τους ανταποκρίνονται πιο εύκολα από άλλους σε θεραπείες. Η αλλαγή στην ποσότητα του οξυγόνου που εισπνέουμε μπορεί να είναι θεραπευτική για ασθένειες που οφείλονται σε έλλειψη οξυγόνου.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και απλές αναπνευστικές τεχνικές μπορούν από μόνες τους να αυξήσουν την ποσότητα οξυγόνου στον οργανισμό. Ο τρόπος αναπνοής επηρεάζει σημαντικά και το ανοσοποιητικό σύστημα, εφόσον η παραγωγή των ανοσοποιητικών πηγών εξαρτάται από την κατανάλωση οξυγόνου.
Στην Αυστραλία 13χρονη έρευνα που ασχολήθηκε με ανάλογες παραμέτρους μακροζωίας, απέδειξε ότι η αναπνευστική ικανότητα ήταν «μια μεταβλητή στην πρόγνωση της μακροζωίας, πιο σημαντική από το κάπνισμα, το μεταβολισμό της ινσουλίνης και τα επίπεδα χοληστερίνης». Στην Κίνα, όπου ασχολούνται εδώ και δεκαετίες με τη μελέτη της αναπνοής, υπάρχουν κλινικές που θεραπεύουν ποικίλα προβλήματα υγείας με κύριο θεραπευτικό μέσο την αναπνοή.
Πώς αναπνέουμε σήμερα;
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα με την αναπνοή του, που με τη σειρά τους οδηγούν σε δυσλειτουργίες διάσπαρτες στον οργανισμό.
Κυρίως στο δυτικό πολιτισμό εισπνέουμε αγχωτικά, χωρίς ρυθμό, με σφιγμένους τους μυς του σώματος. Αντί να χαλαρώνουμε μέσα από τη διαδικασία της αναπνοής, κουραζόμαστε περισσότερο στην προσπάθειά μας να πάρουμε ανάσα. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Οι περισσότεροι σφίγγουν τα χείλη, τι σαγόνι και το σβέρκο καθώς αναπνέουν, με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η ευρύτερη περιοχή και να διακόπτεται η απρόσκοπτη ροή ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, όταν εργαζόμαστε μπροστά στον υπολογιστή, αναπνέουμε 30% γρηγορότερα από ό,τι όταν χαλαρώνουμε, ενώ στα παιδιά που παίζουν βιντεογκέιμ η αναπνοή επιταχύνεται κατά 80%,
Τι προκαλεί η λάθος αναπνοή;
Η αναπνοή λειτουργεί ουσιαστικά ως ένα είδος μασάζ των εσωτερικών οργάνων, αποτελεί, δηλαδή, έναν τρόπο χαλάρωσης και ταυτόχρονα ενεργοποίησής τους. Όταν, λοιπόν, γίνεται με λάθος τρόπο, είναι δηλαδή ατελής, δημιουργούνται προβλήματα στο σύνολο του οργανισμού. Δυσχεραίνεται η διαδικασία της πέψης, παρεμποδίζεται η λειτουργία του κυκλοφορικού και επιβαρύνεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Δυσλειτουργίες στην αναπνοή συνεπάγονται (ή και προκαλούνται συχνά από) προβλήματα άγχους, που μπορεί να οδηγήσουν σε αϋπνίες, στη δημιουργία άσθματος ή άπνοιας και άλλες ψυχοσωματικές παθήσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι πάσχουν από στρες, αντιμετωπίζουν συνήθως και προβλήματα με την αναπνοή τους. Όταν αυτά βελτιωθούν ή αποκατασταθούν, το στρες μειώνεται κατακόρυφα.
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.