Συχνά κατηγοριοποιούμε τις τροφές σε καλές και κακές, μια διαδικασία που έχει αποθηκευτεί πλέον στο υποσυνείδητό μας από προσωπικά βιώματα και λανθασμένες απόψεις, κυρίως λόγω άγνοιας. Μια ισορροπημένη διατροφή δεν αποκλείει κανένα τρόφιμο, αντιθέτως παρέχει ποικιλία στο διαιτολόγιο μας, εξασφαλίζοντας την επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά. Το μυστικό είναι πέρα από την ποιότητα, η ποσότητα κατανάλωσης του κάθε τρόφιμου σε κάθε γεύμα.
Κατά την διάρκεια μιας δίαιτας, το ζητούμενο συνήθως είναι ένα άψογο αποτέλεσμα σε μικρό χρονικό διάστημα. Μάλλον είναι μια απλή επιθυμία, διότι απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Οι δίαιτες αστραπή είναι επιβλαβείς για την υγεία και μπορεί να πυροδοτήσουν αλλαγές στη διάθεση, ατονία, πονοκεφάλους, σωματική διανοητική κούραση, αναστάτωση του πεπτικού και κόπωση. Γεγονός που πρέπει να μας ανησυχήσει διότι μάλλον κάτι δεν πάει καλά.
Επίσης η καθημερινή ζύγιση αποτελεί είδος ψυχαναγκασμού, είναι ούτως η άλλως ουτοπική, καθώς άλλοι οργανισμοί χάνουν γρήγορα και άλλοι εύκολα. Εδώ έρχεται και λαμβάνει το ρόλο του ο διαιτολόγος, ο οποίος με γνώσεις συμβουλευτικής θα επικεντρωθεί περισσότερο στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς του ατόμου, της συμπεριφοράς δηλαδή που διαμορφώνεται σταδιακά ως απόκριση εσωτερικής αλλαγής και συνειδητοποίησης της υπάρχουσας κατάστασης. Για να επιτευχθεί αυτό, βασική προϋπόθεση είναι η χρήση κινήτρων και η αντίληψη του επιθυμητού στόχου.
Συμπεριφορές που βοηθούν να πετύχουμε το στόχο μας
Ø Κλείνουμε την τηλεόραση την ώρα του φαγητού. Απολαμβάνουμε με ηρεμία το γεύμα σας, δίνουμε χρόνο στον οργανισμό μας να αφοσιωθεί σε αυτή τη διαδικασία., όσο είμαστε απορροφημένοι σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα τόσο περισσότερο τρώμε, το ίδιο ισχύει και για τον υπολογιστή.
Ø Δεν παραλείπουμε γεύματα, ιδιαίτερα το πρωινό, καθώς αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Η συστηματική κατανάλωσή του σχετίζεται με πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καλύτερη σωματική και πνευματική υγεία κι ευεξία, μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας και χρόνιων νοσημάτων αλλά και μειωμένο άγχος, το οποίο επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουμε το σώμα μας.
Ø Αποφεύγουμε να αγοράζουμε γλυκά και αν χρειαστεί τα βάζουμε σε ντουλάπι, ώστε να μην έχουμε συχνή οπτική επαφή.
Ø Αποφεύγουμε να θέτουμε τον εαυτό μας σε συνεχή διαδικασία απώλειας βάρους με εξαντλητικές δίαιτες, φροντίζουμε να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό για αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς εφ’ όρου ζωής.
Ø Σε περίπτωση που ξεφύγουμε, δεν απελπιζόμαστε, είναι φυσιολογικό, δεν τα παρατάμε, συνεχίζουμε κανονικά το πρόγραμμα μας. Συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας με σεβασμό.
Ø Εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για κίνηση ή γυμναστική (περπάτημα αντί για αυτοκίνητο, σκάλες αντί για ανελκυστήρα).
Ø Περιορίζουμε το τσιγάρισμα & αντικαθιστάμε το τηγάνισμα με το ψήσιμο, το βράσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό.
Ø Αντικαθιστούμε τα λευκά αμυλούχα (φρυγανιές, ψωμί, μακαρόνια & ρύζι) με ολικής αλέσεως, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και παρατείνουν το αίσθημα κορεσμού.
Ø Προετοιμάζουμε τα γεύματα της δουλειάς από το σπίτι ώστε να μην εκτεθούμε σε κάποιο πειρασμό της στιγμής. Φροντίζουμε να έχουμε μαζί, θρεπτικά snack, όπως φρούτα, κριτσίνια, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, παστέλι κλπ.
Ø Διαβάζουμε διατροφικές ετικέτες που βρίσκονται πάνω σε κάθε συσκευασία, περιέχουν πληροφορίες όπως η θερμιδική του αξία [kcal] & τα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, νάτριο καθώς και βιταμίνες).
Ø Τέλος επειδή πρώτα χορταίνει το μάτι και μετά το στομάχι, χρησιμοποιούμε μικρά πιάτα για το γεύμα μας, καθώς δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι το πιάτο είναι γεμάτο ακόμα και αν η ποσότητα είναι λιγότερη από όσο καταναλώνουμε συνήθως.
Ø Μια πολύ αποτελεσματική τακτική, είναι η καταγραφή των γευμάτων που καταναλώνουμε καθημερινά, καθώς και των συναισθημάτων που τα συνοδεύουν. Παρατηρείστε αλλαγές στην καθημερινότητά σας, σίγουρα θα σας κινητοποιήσει να θέσετε τον επόμενό σας στόχο!
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.