Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Η ψυχολογία στον καρκίνο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ψυχολογία παίζει ρόλο στην αρρώστια», «Αν σκέφτεσαι θετικά, τότε αργεί να προχωρήσει η νόσος», «Τι να σκεφτείς, αν η αρρώστια σε βρει είσαι καταδικασμένος»...

Η ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αποβεί προστατευτική, ακόμα και θαυματουργή στην πάλη του με τις οργανικές ασθένειες. Ο άνθρωπος μπορεί και διαμορφώνει τη ζωή του, τις αντιδράσεις του, τη συμπεριφορά του, τη διάθεσή του μέσα από τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και ανεξάρτητα από το υπάρχον πλαίσιο ή ερέθισμα. Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία αποτελεί σήμερα μια από τις πλέον αποτελεσματικές προτάσεις τόσο για τη θεραπεία των ψυχιατρικών διαταραχών (π.χ., κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές πρόσληψης τροφής) όσο και για την τροποποίηση και τη βελτίωση των δυσλειτουργικών στάσεων, πεποιθήσεων αλλά και της συναισθηματικής καταπό-νησης των ατόμων που πάσχουν από σοβαρές οργανικές νόσους. Στο επίκεντρο της γνωσιακής ψυχοθεραπείας βρίσκονται ο τρόπος με τον οποίο το άτομο σκέφτεται, συνθέτει πί-στεις για τον εαυτό του, για τους άλλους ή για τα συμπτώματα του και η διαδικασία με την οποία νοηματοδοτεί τις κατα-στασεις που βιώνει. Η ανακατασκευή της σκέψης αποτελεί λύτρωση του ψυχικού πόνου.

Όταν ο άνθρωπος αρρωσταίνει βαριά, η ψυχική δυσφορία είναι αναπόφευκτη, όπως και η πληθώρα των καθημερινών αρνητικών σκέψεων γύρω από την αρρώστια, την απώλεια το βαθύτερο φόβο του θανάτου. Οι σκέψεις αυτές παρεμποδίζουν με τη σειρά τους την καθημερινή διαχείριση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αρρώστιας. Μπορούν, π.χ., να εντείνουν την καταστροφολογική διάσταση στον ασθενή της πορείας της νόσου του («Δεν υπάρχει καμία ελπίδα για μένα») και εκείνος να αγνοεί ότι η υπόθεση της ζωής ποτέ δεν είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη.

Μπορούν επίσης μέσα από τη μοιρολατρική και παθητική στάση που καλλιεργούν στον ασθενή να μην ευνοούν την πάλη του ενάντια στην αρρώστια (π.χ., διακοπή φαρμακευτικής αγωγής, άρνηση λήψης τροφής, δυσκολίες στη συνεργασία με τους γιατρούς ή το νοσηλευτικό προσωπικό). Σε ερευνητική μελέτη σε δείγμα 199 γυναικών που προσφάτως είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση η ομαδική θεραπεία μείωσε το άγχος που συνδεόταν με τον καρκίνο. Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν περιλάμβαναν ασκήσεις χαλάρωσης ενάντια στο άγχος, ασκήσεις αναδόμησης των ανεπιθύμητων αρνητικών σκέψεων που σχετίζονταν με τον καρκίνο και ενίσχυση των δεξιοτήτων διαχείρισης των καθημερινών ψυχοπιεστικών καταστάσεων. Στην επανεξέταση των ασθενών ένα έτος μετά τη λήξη της θεραπείας βρέθηκε ότι η γνωσιακή θεραπεία οδήγησε σε σημαντική μείωση των ανεπιθύμητων σκέψεων των ασθενών γύρω από τον καρκίνο, σε ελάττωση των συμπτωμάτων του άγχους τους, σε βελτίωση της διάθεσής τους και σε σημαντική μείωση της ψυχικής δυσφορία; τους. Οι αλλαγές αυτές συνεχίστηκαν στην πάροδο του χρόνου παρά τη λήξη της θεραπείας. Όταν ένας άνθρωπος πάσχει από μια σοβαρή ασθένεια καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να προσπαθήσει να ισορροπήσει μέσα του ψυχολογικά, προκειμένου να έχει μια ομαλότερη πορεία και έκβαση στην πορεία του χρόνου.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.