Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Ανησυχία και παραμιλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου. Που οφείλεται;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μπορεί κάποιος στον ύπνο του να αποκτήσει βίαιη συμπεριφορά; Είναι φυσιολογικό να παραμιλάμε στον ύπνο μας;

Τα παραπάνω ερωτήματα απασχολούν πολλούς συνανθρώπους μας και σε κάποιες οικογένειες αποτελούν σημαντικό πρόβλημα και πηγή αγωνίας. Η φυσιολογική συμπεριφορά στον ύπνο είναι αυτή ενός σχετικά ήσυχου ατόμου που αναπνέει ήρεμα, αλλάζει θέση περιστασιακά και μπορεί να τινάζεται λίγες φορές στην αρχή του ύπνου. Οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά μπορεί να κρύβει διαταραχές του ύπνου κάποιες εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Βίαιη συμπεριφορά που σχετίζεται με το όνειρο (διαταραχή της συμπεριφοράς στο στάδιο REM του ύπνου): Πρόκειται για διαταραχή που προσβάλλει ιδιαίτερα άντρες της μέσης ηλικίας. Η συμπεριφορά του ατόμου χαρακτηριστικά είναι η εκδραμάτηση του ονείρου που βλέπει, δηλαδή το άτομο αρχίζει να πράττει ότι βλέπει στο όνειρό του. Για άγνωστο μέχρι σήμερα λόγο το περιεχόμενο των ονείρων σε αυτή τη διαταραχή είναι απειλητικό, με το άτομο να δέχεται επίθεση από ανθρώπους ή ζώα. Οι κινήσεις είναι αμυντικές ή απότομες και βίαιες που συχνά οδηγούν σε τραυματισμό του πάσχοντα ή του συντρόφου του. 

Κάποιες φορές ο σύντροφος δέχεται και πλήρη επίθεση (πιάσιμο από το λαιμό, πέταγμα αντικειμένων κλπ). Ευτυχώς σε αυτή την περίπτωση το άτομο αφυπνίζεται πολύ εύκολα και ανακαλεί και το όνειρο που έβλεπε. Η διαταραχή μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα (κυρίως αντικαταθλιπτικά) αλλά και βλάβες του εγκεφάλου. Για αυτό το λόγο άτομα με παρόμοιες συμπεριφορές πρέπει να εξετάζονται από εξειδικευμένους στο αντικείμενο ιατρούς.

Επιληψία στον ύπνο: Οι επιληπτικές κρίσεις συχνά εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Κάποιες φορές δε, εμφανίζονται αποκλειστικά και μόνο στον ύπνο. Η συμπεριφορά του ατόμου σχεδόν πάντα είναι η ίδια. Το άτομο μπορεί να ανασηκώνεται απότομα στο κρεββάτι ή να κάνει σπασμούς με βίαιες κινήσεις των άκρων και υπερέκταση του κορμού του. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αφύπνιση μετά την κρίση δεν είναι εφικτή και χρειάζεται να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι που το άτομο να μπορέσει να ξυπνήσει και να έρθει σε επικοινωνία.

Παρόμοιας αιτιολογίας αλλά πιο ήπια διαταραχή είναι η υπνολαλία (το παραμιλητό στον ύπνο). Σπάνια αυτή η κατάσταση φτάνει στο σημείο το άτομο να εξιστορεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα γεγονότα, να βρίζει να φωνάζει και να επιτίθεται λεκτικά. Στις τελευταίες ακραίες μορφές της υπνολαλίας το άτομο πρέπει να εκτιμηθεί από εξειδικευμένο στο αντικείμενο αυτό ιατρό σε κέντρο μελέτης των διαταραχών του ύπνου.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.