Ο ασθενής που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη έχει αρκετά αυξημένη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα του (υπεργλυκαιμία). Αυτό συμβαίνει γιατί είτε το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ή καθόλου ινσουλίνη είτε τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην ινσουλίνη που παράγεται από το πάγκρεας. Ως αποτέλεσμα παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία γλυκόζης στο αίμα. Αν το αίμα έχει επαρκή ποσότητα γλυκόζης, τα κύτταρα δεν μπορούν να την απορροφήσουν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του διαβήτη ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο αυξημένη είναι η γλυκόζη στο αίμα. Στο διαβήτη τύπου 1, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά ενώ στο διαβήτη τύπου 2, αρχικά μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα. Μερικά από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Αυξημένη δίψα
Συχνουρία
Ακραία πείνα
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Παρουσία των κετονών στα ούρα
Κούραση
Θολή όραση
Αργή επούλωση πληγών
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Συχνές λοιμώξεις, όπως λοιμώξεις του δέρματος, του κόλπου ή της ουροδόχου κύστης
Πώς λειτουργεί η ινσουλίνη
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που προέρχεται από το πάγκρεας, έναν αδένα που βρίσκεται πίσω και κάτω από το στομάχι.Το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της κυκλοφορεί, επιτρέποντας τη γλυκόζη να εισχωρήσει στα κύτταρα. Η ινσουλίνη μειώνει την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα σας.
Ο ρόλος της γλυκόζης
Είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα και προέρχεται από δύο κύριες πηγές: τα τρόφιμα και το συκώτι. Όταν τα επίπεδα της ινσουλίνης σας είναι χαμηλά, όπως όταν δεν έχετε φάει, το ήπαρ μεταβολίζει το αποθηκευμένο γλυκογόνο σε γλυκόζη για να κρατήσει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα εντός των φυσιολογικών ορίων.
Αιτίες του διαβήτη τύπου 1
Στο διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο καταπολεμά συνήθως επιβλαβή βακτήρια ή ιούς, επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Ο διαβήτης τύπου 1 πιστεύεται ότι προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Αιτίες του προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2
Στον προδιαβήτη ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2, και στο διαβήτη τύπου 2, τα κύτταρα αντιστέκονται στη δράση της ινσουλίνης, και το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να ξεπεραστεί αυτή η αντίσταση. Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 καθώς και η παχυσαρκία είναι στενά συνδεδεμένη με την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.
Αιτίες του διαβήτη κύησης
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , ο πλακούντας παράγει ορμόνες οι οποίες κάνουν τα κύτταρα πιο ανθεκτικά στην ινσουλίνη . Καθώς ο πλακούντας μεγαλώνει κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο , εκκρίνει περισσότερες από αυτές τις ορμόνες, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για την ινσουλίνη να κάνει τη δουλειά της .
Παρά το γεγονός ότι ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, εμφανίζεται συνήθως κατά την παιδική ηλικία ή την εφηβεία. Ο διαβήτη τύπου 2, ο πιο κοινός τύπος, μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προληφθεί.
Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή το παιδί σας μπορεί να έχετε διαβήτη επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσει η θεραπεία. Θα χρειαστεί στενή ιατρική παρακολούθηση μέχρι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να σταθεροποιηθούν.
Θεραπεία
Η θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 διαρκεί όλη τη ζωή του ασθενούς, είναι αποτελεσματική και απαραίτητη. Η θεραπεία για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 είναι ενέσιμη ινσουλίνη σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση ενώ οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 συνήθως λαμβάνουν χάπια σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να χρειαστεί και ινσουλίνη σε ενέσιμη μορφή.
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.