Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί όσοι πίνουν δεν μπορούν να κόψουν το αλκοόλ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καταστρέφεται ένα μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον αυτοέλεγχο.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν, ότι βρήκαν για ποιο λόγο όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ δε μπορούν να κόψουν τη συνήθεια αυτή.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το αλκοόλ καταστρέφει μια περιοχή του εγκεφάλου, η οποία ρυθμίζει την ικανότητα του αυτο-ελέγχου.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν, όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει κανείς, τόσο μεγαλύτερη η βλάβη.

Μαγνητικές τομογραφίες σε εγκεφάλους αλκοολικών έδειξαν, ότι συντελείται σημαντική ζημιά στις «οδικές διαδρομές» της λευκής ουσίας των μετωπιαίων λοβών.

Οι μετωπιαίοι λοβοί είναι το κέντρο ένταξης για όλα τα άλλα τμήματα του εγκεφάλου που είναι σημαντικά για συμπεριφορές, όπως η αυτο-παρακολούθηση, ο σχεδιασμός, η κρίση, η λογική και η εκμάθηση νέων συμπεριφορών.

Η καταστροφή των «οδών» αυτών στην περιοχή αυτή του εγκεφάλου παρεμβαίνει στον έλεγχο των παρορμήσεων, που είναι απαραίτητος για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η αποχή από μια εθιστική ουσία, όπως το αλκοόλ, προειδοποιούν οι ειδικοί.

«Η άποψη ότι το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες» ανέφερε η καθηγήτρια Catherine Brawn Fortier από το Τμήμα Ιατρικής του Χάρβαρντ. «Προτού συντελεστούν οι πρόοδοι στην τεχνολογία νευροαπεικόνισης, ο βαθμός που το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο ανάλογα με τα διάφορα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ και το πώς μπορεί να αλληλεπιδρά με άλλους παράγοντες υγείας, μπορούσε να συναχθεί μόνο από τη συμπεριφορά και από μελέτες μετά θάνατον. Τώρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνικές νευροαπεικόνισης για να δούμε, σε πραγματικό χρόνο, τις επιπτώσεις του αλκοόλ σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, οι οποίες συμβάλλουν σε μια σειρά αλλαγών στις ψυχολογικές ικανότητες και τις διανοητικές λειτουργίες» συνέχισε η ίδια.

Ο εγκέφαλος συνήθως χωρίζεται στη φαιά ουσία –αποτελείται από κύτταρα που υποστηρίζουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες- και τη λευκή ουσία –τις συνδέσεις ανάμεσα σε μεγάλες ομάδες αυτών των κυττάρων.

«Τώρα γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ επηρεάζει και τη φαιά και τη λευκή ουσία, έχοντας μεγαλύτερη επίδραση στις περιοχές του εγκεφάλου που καλούνται μετωπιαίοι λοβοί» εξήγησε η καθηγήτρια.

Αυτές οι περιοχές παίζουν πολύ κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία εκμάθησης νέων πληροφοριών και ακόμη πιο σημαντικό, στον αυτο-έλεγχο, στον έλεγχο των παρορμήσεων και στην τροποποίηση όλων των περίπλοκων ανθρώπινων συμπεριφορών.

«Με άλλα λόγια, τα τμήματα του εγκεφάλου που είναι πιο σημαντικά για τον έλεγχο του προβλήματος με το αλκοόλ, καταστρέφονται από την κατανάλωση αλκοόλ και, όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο μεγαλύτερη η καταστροφή» κατέληξε η ερευνήτρια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.