Καταπολεμούν την κόπωση.
Σίγουρα έχετε ακούσει ότι το στρες μπορεί να έχει ολέθρια επίδραση στη σωματική και ψυχική σας υγεία. Ξέρετε, όμως, ότι οι σωστές βιταμίνες μπορούν να σας βοηθήσουν να εξισορροπήσετε την επίδραση ενός σκληρού τρόπου ζωής που σας απομυζά κάθε ενεργητικότητα;
Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες –η βιταμίνη C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β–είναι αυτές που χρειάζεστε περισσότερο όταν φτάνετε σ’ ένα σημείο που δεν μπορείτε πια να προχωρήσετε εύκολα, οι οποίες όμως, δυστυχώς, εξαντλούνται γρήγορα από τον οργανισμό και μάλιστα τη στιγμή που τις χρειάζεστε όσο ποτέ άλλοτε. Τότε δηλαδή που βρίσκεστε κάτω από την επίδραση του στρες ή της υπερβολικής κούρασης!
Βέβαια, δεν είναι το στρες ο μόνος ένοχος. Μερικά άλλα πράγματα που εξαντλούν τα αποθέματα των προστατευτικών βιταμινών του οργανισμού είναι: το κάπνισμα, τα αντιβιοτικά, τα αντισυλληπτικά χάπια, τα καθαρτικά, η κορτιζόνη, το αλκοόλ, η καφεΐνη, η ζάχαρη, οι τροφές που έχουν υποστεί επεξεργασία και ραφινάρισμα, η έκθεση σε ακτινοβολία κ.ά.
Πού μπορείτε, όμως, να βρείτε αυτές τις σημαντικές βιταμίνες;
Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη)
Είναι γνωστή και ως βιταμίνη κατά του γήρατος. Βοηθάει το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και τη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια. Οι σωστές ποσότητες βιταμίνης Β1 αυξάνουν τη ζωτικότητά σας και εμποδίζουν την εμφάνιση κόπωσης.
Η θειαμίνη προστατεύει επίσης τον μυ της καρδιάς, ευνοεί την ανάπτυξη, βοηθάει το μυϊκό τόνο στο στομάχι και στα έντερα, διευκολύνει την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, βοηθάει την πέψη, διευκολύνει την αποφυγή κατακράτησης υγρών και προστατεύει από την επίδραση της τοξικότητας του μολύβδου.
Πηγές: Αβοκάντο, ακατέργαστο ρύζι, λαχανάκια Βρυξελλών, μαγιά μπίρας, σιτάλευρο, σπαράγγια, σόγια, φασολάκια, κουάκερ.
Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαμίνη)
Η βιταμίνη αυτή είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη, τα υγιή μάτια και τη γενική ευεξία. Ευνοεί επίσης το υγιές δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά, βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, είναι θεμελιώδης για την απελευθέρωση ενέργειας και βοηθάει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και στην αφομοίωση του σιδήρου.
Πηγές: Αβοκάντο, αμύγδαλα, γογγύλια, ξερά δαμάσκηνα, λαχανίδες, λαχανάκια Βρυξελλών, μαγιά μπίρας, ωμά μανιτάρια, μελάσα, μπρόκολο, πικραλίδες, σιτάλευρο, σπανάκι, σπαράγγια.
Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη)
Είναι σημαντική για την υγιή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την καλή κυκλοφορία του αίματος. Βοηθάει επίσης στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων, μειώνει τη χοληστερίνη και αποτρέπει την κόπωση.
Πηγές: Αβοκάντο, ακατέργαστο ρύζι, γλυκοπατάτα, μαγιά μπίρας, μανιτάρια, σπαράγγια, σιτάλευρο.
Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ)
Θα μπορούσε να ονομάζεται και «βιταμίνη της ενέργειας ή κατά του στρες». Είναι ουσιαστικής σημασίας για τη σωστή χρήση της ζάχαρης από τον οργανισμό και των λιπαρών ουσιών για την παραγωγή ενέργειας. Αποτρέπει επίσης τη δημιουργία ρυτίδων και την πρόωρη γήρανση, ενεργοποιεί τα επινεφρίδια, διατηρεί το σάκχαρο του αίματος στο σωστό επίπεδο, αυξάνει την ενέργεια και τη ζωντάνια, βοηθάει την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις και παίζει θεμελιώδη ρόλο στην εξασφάλιση της ταχείας ανάρρωσης από τις αρρώστιες.
Πηγές: Αρακάς, ωμό κουνουπίδι, βρασμένο λάχανο, μαγιά μπίρας, ωμά μανιτάρια, ωμό μπρόκολο, σιτάλευρο.
Βιταμίνη Β9 (Φολικό οξύ)
Θα μπορούσε να ονομάζεται «θεραπευτική βιταμίνη», γιατί βοηθάει στην παραγωγή αντισωμάτων τα οποία προλαμβάνουν και καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Βοηθάει επίσης τον οργανισμό να διασπά και να χρησιμοποιεί τις πρωτεΐνες, ενώ έχει βρεθεί ότι βοηθάει και στην αποφυγή της πρώιμης εμφάνισης γκρίζων μαλλιών. Επίσης, είναι ουσιαστικής σημασίας για την αναπαραγωγή των κυττάρων.
Πηγές: Λαχανάκια Βρυξελλών, μαγιά μπίρας, βρασμένα μπρόκολα, παντζάρια, σπανάκι, σπαράγγια, βρασμένα φασόλια μαυρομάτικα.
Βιταμίνη C (Ασκορβικό οξύ)
Ευνοεί την επούλωση και την ίαση και προστατεύει από το στρες. Είναι εξαιρετικά σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Βοηθάει επίσης την πέψη, προστατεύει τον οργανισμό από τις τοξίνες, έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και είναι ουσιαστικής σημασίας για υγιή δόντια, ούλα και οστά.
Πηγές: Γκρέιπφρουτ, ψημένη γλυκοπατάτα, βρασμένα γογγύλια, ακτινίδιο, λάχανο, βρασμένα λαχανάκια Βρυξελλών και μπρόκολο, μάνγκο, πορτοκάλι, πράσινη πιπεριά, φράουλες, βρασμένα σπαράγγια.
Πηγή: http://www.belife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.