Η κατάθλιψη θεραπεύεται –άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο– με φάρμακα και ψυχοθεραπεία.
Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι ειδικοί.
Επειδή, όμως, τα φάρμακα δεν είναι πάντα ακίνδυνα, γι’ αυτό και οι ειδικοί ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις για να τα αντικαταστήσουν.
Ένας αλλιώτικος τρόπος, λοιπόν, για να αντιμετωπισθεί η ήπια και μέτρια κατάθλιψη είναι η συστηματική σωματική άσκηση.
Το πρόβλημα με αριθμούς
Σήμερα η κατάθλιψη τείνει να μεταβληθεί σε ασθένεια της εποχής, καθώς το ποσοστό όσων ταλαιπωρούνται από τέτοιου είδους προβλήματα είναι αρκετά υψηλό: περίπου 1 στους 4 παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα αισθανθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους κακή διάθεση, δυσφορία, αδυναμία, κούραση, απάθεια, μειωμένη πνευματική απόδοση και αδυναμία να φτάσουν το στόχο τους.
Παρηγορητικά, λοιπόν, ηχούν τα επιστημονικά μηνύματα που λένε ότι γενικά όσοι ασκούνται συστηματικά έχουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης σε σύγκριση με αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή. Συγκεκριμένα, σε ογδόντα μελέτες καταφάνηκε σημαντική μείωση της κατάθλιψης μετά από άσκηση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και ότι η άσκηση είναι εξίσου αποτελεσματική με την ψυχοθεραπεία στη μείωση της κατάθλιψης! Βέβαια, τα καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία της κατάθλιψης δίνει ο συνδυασμός σωματικής άσκησης και ψυχοθεραπείας.
Σε περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης η άσκηση χρησιμοποιείται συμπληρωματικά, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί καλές προϋποθέσεις για τον περιορισμό ή την παύση των φαρμάκων.
Τα είδη των ασκήσεων;
Το είδος της άσκησης που συνιστούν οι ειδικοί κατά της κατάθλιψης είναι κυρίως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι και το ποδήλατο. Η άσκηση πρέπει να γίνεται το λιγότερο τρεις φορές την εβδομάδα για 20 περίπου λεπτά και να προσαρμόζεται στις δυνατότητες του κάθε ανθρώπου.
Αυτό το γνωρίζατε;
Πώς δρα όμως η γυμναστική ευεργετικά στην κατάθλιψη και γενικά την ψυχική υγεία; Μια ερμηνεία είναι ότι με τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και γενικά της φυσικής υγείας και ευρωστίας αυξάνεται η ζωτικότητα και επομένως η δημιουργία ευχάριστων συναισθημάτων.
Μια άλλη άποψη στηρίζεται στο γεγονός ότι ο άνθρωπος αποσπάται από τα προβλήματα της καθημερινότητας, καθώς με τη σωματική άσκηση εκτονώνεται και νιώθει μια γενική αίσθηση αυτοελέγχου και ικανότητας.
Υπάρχει όμως και μια τρίτη ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία κατά την άσκηση προκαλούνται μεταβολές στις κύριες μονοαμίνες του εγκεφάλου (ντοπαμίνη, σεροτονίνη, νοραδρεναλίνη) ή απελευθερώνονται άλλα ενδογενή οπιοειδή, όπως ενδορφίνες και εγκεφαλίνες, που προκαλούν ψυχική ευφορία.
Πηγή: http://www.belife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.