Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Οι «μπλε ζώνες» της μακροζωίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκεί όπου η ευχή «χρόνια πολλά» πραγματοποιείται.

Με το πέρασμα των χρόνων και τις εξελίξεις σε διάφορους τομείς της ζωής, ο άνθρωπος έχει καταφέρει να ζει όλο και περισσότερο, αυξάνοντας το προσδόκιμο όρο ζωής.

Αυτό μπορεί να το καταλάβει εύκολα κανείς, βλέποντας τα ποσοστά των υπεραιωνόβιων σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Το 1840 υπήρχαν 90 υπεραιωνόβιοι στις ΗΠΑ –ένας για κάθε 189.000 ανθρώπους- σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλείται η Kaitlyn Wells στο nautil.us.

Σήμερα, στις ΗΠΑ υπάρχουν περισσότεροι από 53.000, μετατρέποντας την παραπάνω αναλογία σε έναν για κάθε 5.800 κατοίκους.

Πώς όμως το καταφέρνουν αυτό;

Ο συγγραφέας Dan Buettner αφιέρωσε 12 χρόνια, κάνοντας έρευνα σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου, όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά μακροζωίας των κατοίκων τους, και οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «μπλε ζώνες».

«Η μακροζωία είναι το αποτέλεσμα πολλών, μικρών και μακροπρόθεσμων πραγμάτων» λέει ο ίδιος.

Όσοι θέλετε να μάθετε μερικά από τα μυστικά, που «ανακάλυψε» ο ίδιος κατά τη διάρκεια των ερευνών του και κατέγραψε στα βιβλία του «The Blue Zones (2009) και Thrive (2010)… συνεχίστε το διάβασμα…

Ικαρία, Ελλάδα: Απολαύστε έναν υπνάκο μετά το τσάι σας



Όσοι κατοικούν σε αυτό το μικρό ελληνικό νησί, έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να φτάσουν την ηλικία των 90 χρόνων, σε σχέση με όσους κατοικούν στις ΗΠΑ.

Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της Ικαρίας συνηθίζουν να παίρνουν έναν υπνάκο το μεσημέρι (το 90% αυτών, σύμφωνα με μια έρευνα του 2011 που δημοσιεύτηκε στο Cardiology Research and Practice). Κανένας από όσους ακολουθούσαν αυτήν την τακτική δεν εμφάνιζε συμπτώματα κατάθλιψης, κάτι που παρατηρήθηκε σε πολλούς από όσους δεν κοιμούνταν το μεσημέρι.

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, που εξέτασε τη συμπεριφορά των Ελλήνων σε σχέση με τον ύπνο, βρήκε ότι όσοι κοιμόντουσαν για τουλάχιστον 30 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας, εμφάνιζαν κατά 37% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές ασθένειες, συγκριτικά με όσους δεν ακολουθούσαν αυτή τη συνήθεια.

Πέρα από την καλή σχέση τους με το… Μορφέα, ένα ακόμη «μυστικό μακροζωίας» των κατοίκων της Ικαρίας είναι το τσάι από βότανα.

Το παραδοσιακό ελληνικό τσάι περιέχει μέντα, η οποία καταπολεμά την ουλίτιδα και τις γαστρεντερικές διαταραχές, δεντρολίβανο, που κάνει καλό στην ουρική αρθρίτιδα και αρτεμισία που κάνει καλό στην κυκλοφορία του αίματος.

Πολλές ποικιλίες τσαγιού στο νησί περιέχουν ακόμη ήπια διουρητικά, τα οποία θεραπεύουν την υπέρταση.

Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί στην Ικαρία τα ποσοστά καρδιαγγειακών νόσων είναι μειωμένα στο μισό, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Οκινάουα, Ιαπωνία: Διατηρείτε καλές σχέσεις με τους συνανθρώπους σας



Η Ιαπωνία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο όρο ζωής στον κόσμο (γύρω στα 83 έτη), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μακροζωίας στη χώρα αποτελούν οι κάτοικοι της Οκινάουα, οι οποίοι έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν τα 100 χρόνια, σε σχέση με τους Αμερικανούς.

Ο Buettner το αποδίδει αυτό στις κοινωνικές σχέσεις και δίκτυα που διατηρούν οι άνθρωποι εκεί. Οι κάτοικοι της Οκινάουα παραμένουν πιστοί στην παραδοσιακή, ιαπωνική κουλτούρα και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση μακροχρόνιων σχέσεων φιλίας (ονομάζονται moais), οι οποίες προσφέρουν συναισθηματική και κοινωνική στήριξη.

Οι «moais» αναπτύσσονται και καλλιεργούνται στην εφηβεία και τα «συμβαλλόμενα μέρη» παρεμένουν έμπιστοι φίλοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Μια έρευνα, που είχε δημοσιευτεί στο Social Science & Medicine, και η οποία μελέτησε την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων της Ιαπωνίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όσοι δεν ήταν παντρεμένοι αλλά διατηρούσαν κοινωνικές συναναστροφές ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο στρες.

Φροντίστε λοιπόν να διατηρήσετε φίλους στη ζωή σας και θα είστε πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι.

Loma Linda, Καλιφόρνια: Να τρώτε λαχανικά



Σχεδόν 100 χιλιόμετρα ανατολικά του Λος Άντζελες βρίσκεται η Loma Linda, όπου η αναλογία των ηλικιωμένων άνω των 85 χρόνων είναι περισσότερο από διπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη Καλιφόρνια.

Σχεδόν οι 4 στους 10 κατοίκους της περιοχής είναι Αντβεντιστές της 7ης Ημέρας, οι οπαδοί της οποίας ζουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη θρησκευτική ομάδα στις ΗΠΑ.

Η πίστη τους προάγει την υγιεινή ζωή, αποθαρρύνοντας το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ και ενισχύοντας την άσκηση και τις σωματικές δραστηριότητες.

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 73.000 Αντβεντιστών σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Όσοι ήταν χορτοφάγοι εμφάνισαν 12% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές ασθένειες, διαβήτη και νεφρικές διαταραχές, συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με μία άλλη μελέτη, οι γυναίκες χορτοφάγοι της ίδιας θρησκευτικής ομάδας ζούσαν 4 χρόνια παραπάνω, ενώ οι άντρες 7 περισσότερο από τους υπόλοιπους Καλιφορνέζους.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών, φρούτων, φυτικών ινών, πράσινης σαλάτας και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (όπως αυτά που περιέχει ο άγριος σολομός, το ηλιέλαιο και το φυστικοβούτυρο) σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας.

Νικόγια, Κόστα Ρίκα: Πίνετε χυμούς



Ένας άντρας ηλικίας 60 ετών στη Νικόγια, έχει διπλάσιες πιθανότητες να φτάσει τα 90 σε σχέση με κάποιον που ζει στη Γαλλία, την Ιαπωνία ή τις ΗΠΑ.

Οι κάτοικοι της Νικόγια συνηθίζουν να τρώνε το «μεγάλο» τους γεύμα το πρωί και το μικρότερο το βράδυ, κάτι που σύμφωνα με τον Buettner τους βοηθά να αποφεύγουν το υπερβολικό φαγητό.

«Οι κάτοικοι των “μπλε ζωνών” τρώνε πολύ φαγητό, όμως το “κλειδί” είναι ότι το φαγητό τους είναι χαμηλότερης θερμιδικής αξίας» λέει ο ίδιος.

Τα τροπικά φρούτα, που έχουν λίγες θερμίδες, αποτελούν τη βάση των γευμάτων στη Νικόγια. Πορτοκάλια, λεμόνια και μια μεγάλη ποικιλία από μπανάνες είναι μερικά από αυτά.

Οι κάτοικοι της Νικόγια τρώνε ακόμη μερικά πολύ ιδιαίτερα φρούτα όπως: τα maroñon, ένα κοκκινωπό φρούτο που περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και τα anona, που μοιάζουν με αχλάδια και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Σαρδηνία, Ιταλία: Ρίξτε το στο περπάτημα



Η Σαρδηνία έχει ένα πολύ μεγάλο πληθυσμό υπεραιωνόβιων. Στο μεσογειακό αυτό νησί οι βοσκοί συνήθιζαν να περπατούν πολύ μεγάλες αποστάσεις, μέχρι και 8 χιλιόμετρα την ημέρα σε δύσβατα μέρη για να ταΐσουν τα κοπάδια τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.