Για τη διεξαγωγή του τεστ απαιτούνται λιγότερο από δέκα λεπτά και σύμφωνα με τους κατασκευαστές του θα οδηγήσει στην μείωση των μαστογραφιών που προκαλούν δυσφορία στις εξεταζόμενες. Επιπλέον εκτιμάται ότι είναι πιθανό να ωθήσει περισσότερες γυναίκες στη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων.
Το τεστ ονομάζεται BreathLink και δημιουργήθηκε από μια αμερικανική εταιρία. Στο πρώτο στάδιο του τεστ η γυναίκα φυσάει για δύο λεπτά στο ειδικό στόμιο που διοχετεύει τον αέρα σε ένα μηχάνημα το οποίο τον αναλύει για τα επίπεδα των χημικών που περιέχονται σ’ αυτόν. Τα αποτελέσματα αναλύονται από έναν υπολογιστή που αποφασίζει κατά πόσο το χημικό αυτό αποτύπωμα είναι ένα σημάδι καρκίνου του μαστού.
Σύμφωνα με έρευνα σε 244 γυναίκες που χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό ΥπουργείοΥγείας (NIH) και δημοσιεύθηκε στο ανοιχτής πρόσβασης ιατρικό περιοδικό PLoSONE το τεστ αναπνοής είναι τουλάχιστον εξίσου ακριβές με τις μαστογραφίες.
«Ξέρουμε ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο τεστ αναπνοής ισοδυναμεί με περισσότερες από 99,9% πιθανότητες η εξεταζόμενη γυναίκα να μην έχει καρκίνο του μαστού» δήλωσε ο Michael Phillips καθηγητής Ιατρικής στο New York Medical College και ο βασικός «εγκέφαλος» πίσω από τον σχεδιασμό του τεστ.
Ωστόσο η ακρίβεια της μεθόδου στον εντοπισμό της νόσου είναι μικρότερη (80%) συγκριτικά με την ακρίβεια των αρνητικών αποτελεσμάτων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα με θετικό αποτέλεσμα θα χρειαστεί να κάνει μαστογραφία, αλλά μια γυναίκα με αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί σε συνεννόηση με τον γιατρό της να αποφασίσουν ότι δεν χρειάζεται να κάνει μαστογραφία.
Η επιστημονική κοινότητα δέχθηκε με ενδιαφέρον την ιδέα του τεστ, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες προτού το τεστ θεωρείται ασφαλής εναλλακτική της μαστογραφίας. Να σημειωθεί ότι το τεστ ήδη χρησιμοποιείται στο πλαίσιο κλινικών μελετών, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από τον αμερικανικό FDA.
Πηγή: http://www.vita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.