Κρίσιμη στιγμή το οικογενειακό γεύμα.
Η ζωή σε ένα σπίτι με παιδιά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η καθημερινή ρουτίνα θυμίζει ένα μαραθώνιο που γίνεται όμως με ταχύτητες αγωνίσματος 100 μέτρων. Όλοι (εκτός από τα παιδιά) συνήθως βρίσκονται σε μια διαρκή υπερδιέγερση. Εργασία, σπίτι, υποχρεώσεις. Ένα διαρκής κύκλος στον οποίο δεν συμμετέχουν πάντοτε όλοι ισομερώς γιατί οι υποχρεώσεις είναι πολλές και διαφορετικές για τον κάθε γονιό.
Μια από τις ελάχιστες καθημερινές στιγμές που η οικογένεια βρίσκεται μαζί είναι η ώρα του φαγητού είτε κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είτε σπανιότερα κάποια καθημερινή μέρα. Αναρίθμητες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για τη σπουδαιότητα και τη σημαντικότητα αυτού του γεύματος.
Δεν είναι μόνο μια στιγμή συνεύρεσης αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι μέσα από αυτές τις στιγμές οι γονείς μεταδίδουν πληροφορίες, διατροφικά πρότυπα και θεμελιώνουν διατροφικές συνήθειες στα παιδιά τους. Μπορείτε να κάνετε μικρά καθημερινά βήματα σχετικά με τη διαδικασία της διατροφής των παιδιών έτσι ώστε να μπορέσετε να θέσετε αυτά τα γερά θεμέλια. Διαβάστε συμβουλές για τη διατροφική «διαπαιδαγώγηση» των παιδιών...
- Η συμμετοχή των παιδιών στις αγορές των τροφίμων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν την προέλευση των τροφών. Αφήστε να επιλέξουν τα δικά τους τρόφιμα προσπαθώντας όμως να τους εξηγήσετε τα θετικά ή τα αρνητικά των επιλογών τους (κόστος, ποσότητα, θρεπτικό περιεχόμενο, συνέπειες κατανάλωσης κλπ)
- Ξεκινήστε το γεύμα με τους βασικούς κανόνες υγιεινής όπως το καλό πλύσιμο των χεριών. Αν το ξεκινήσετε σαν παιγνίδι, ένας αγώνας να πλύνουν τα χέρια τους πρώτοι οι μεγάλοι και μετά οι μικροί σίγουρα θα καταλήξει σε ένα ωφέλιμο ανταγωνισμό.
- Να προσπαθήσετε να φάτε όλοι μαζί σε ένα ήρεμο και χαλαρό περιβάλλον. Λύστε τις όποιες «διαφορές» μακριά από το οικογενειακό τραπέζι.
- Ενθαρρύνετε την συμμετοχή των παιδιών καλώντας τους να συμμετέχουν στο στρώσιμο, τη διακόσμηση ακόμα και στο σερβίρισμα του φαγητού.
- Προσπαθήστε να είστε το καλό παράδειγμα στο τραπέζι. Ο ήρεμος τρόπος φαγητού, η σειρά που τρώτε, η ποικιλία των τροφών στο πιάτο σας, όλα αυτά είναι αντικείμενο προς «μελέτη» και μίμηση από τα παιδιά σας.
- Αν τα παιδιά σας δεν έχουν διάθεση να φάνε ή δεν δηλώνουν ότι δεν έχουν όρεξη να φάνε, μη τα στείλετε για ύπνο ή να δουν τηλεόραση ή να κάνουν κάτι άλλο μέχρι να τελειώσετε. Ο χρόνος του φαγητού είναι κοινός και ιερός. Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα και αφού έχετε τελειώσει οικογενειακά το φαγητό όλοι μπορούν να αποχωρήσουν από το τραπέζι.
- Μην πιέζετε το παιδί να φάει το φαγητό του, μπορεί απλά να μην πεινάει εκείνη την στιγμή. Αν η πίεση σας για φαγητό είναι έντονη, το ίδιο έντονη μπορεί να είναι και η αντίδρασή του.
- Το φαγητό δεν θα πρέπει να είναι πολύ κρύο ή πολύ ζεστό. Έτσι τα παιδιά που έχουν μια σχετική ευαισθησία θα μπορέσουν να το απολαύσουν.
- Παρόμοια ευαισθησία έχουν τα παιδιά και στις γεύσεις. Πολύ όξινα ή καυτερά φαγητά και γενικότερα γεύματα με έντονες γεύσεις μπορεί να μην είναι αρεστά και επιθυμητά στα παιδιά.
- Αποφύγετε τις μεγάλες μερίδες. Μπορείτε να σερβίρεται ποικιλία από τα φαγητά που είναι στο τραπέζι επιτρέποντας μια μικρή συμπληρωματική μερίδα.
- Αν το παιδί σας είναι πολύ μωρό και κάνει τα πρώτα του «βήματα» στο χώρο του φαγητού, μην διστάσετε να το αφήσετε να φάει μόνο του. Η εικόνα σας να τρώτε είναι αρκετά δυνατή από μόνη της για να σας μιμηθεί.
- Δεν είναι κακό να το αφήσετε να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να δοκιμάσει το φαγητό. Η χρήση του κουταλιού και του πιρουνιού θα έρθει στην ώρα της. Ίσως να είναι πιο πρακτικό για τα παιδιά να τρώνε τα μικρά ενδιάμεσα γεύματα με το χέρι, για να μην εμποδίζονται οι διάφορες άλλες δραστηριότητές τους. Μην αφήνετε τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας να τρώνε στο τραπέζι με το χέρι. Δίνουν το κακό παράδειγμα.
- Μην διστάσετε να προσθέσετε νέες γεύσεις και νέα φαγητά στο οικογενειακό τραπέζι. Κάποιο τρόφιμο που δεν ήταν αρεστό σε κάποιο προηγούμενο γεύμα, μέσα από ένα νέο συνδυασμό και παρουσία μπορεί να γίνει πιο θελκτικό.
- Αποφύγετε την επιμονή να φάει όλο το φαγητό του. Μπορεί το φαγητό να μην του αρέσει μπορεί ακόμα και να μην έχει όρεξη για φαγητό εκείνη τη στιγμή
- Ο κάθε ένας άνθρωπος έχει τις δικές του προτιμήσεις. Έτσι και το παιδί σας. Κάποιο φαγητό μπορεί να σταματήσει να του αρέσει ενώ κάποιο άλλο να το δοκιμάσει και να ξεκινήσει να το τρώει. Μπορεί όλα να είναι μέρος του παιγνιδιού «πρόσεξέ εμένα και όχι το αδερφάκι μου». Πάντα όμως θα πρέπει να έχουμε μια γενική εικόνα της συνολικής κατανάλωσης τροφής.
- Αφήστε το παιδί να καθορίσει το πόσο θα φάει κάθε φορά. Η όρεξή ποικίλει από μέρα σε μέρα και έχει να κάνει με την καθημερινή δραστηριότητα και την έντασή της. Ακόμα και αν το παιδί δηλώνει για πολλές μέρες ότι έχει περιορισμένη διάθεση, θα υπάρξουν μέρες όπου δεν θα σταματήσει να ζητάει φαγητό. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να φροντίζουν οι γονείς να δίνουν ποιοτικά σωστή τροφή και όχι φαγητό με κενές θερμίδες (γλυκά, αναψυκτικά κλπ).
- Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια λέει μια παροιμία και όλα αυτά τα μυθικά και απίθανα που λέμε στα παιδιά για να φάνε το φαγητό τους αργά ή γρήγορα βγαίνουν στην επιφάνεια. Εκτός από την αξιοπιστία μας θα έχουμε χάσει και τη μάχη του οικογενειακού φαγητού.
Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.