Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Πώς να χρησιμοποιείς τη μνήμη σου για να έχεις αυτοπεποίθηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης σχετίζεται με την απώλεια μνήμης.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον κακό χειρισμό της μνήμης σας. Ο εγκέφαλός σας μοιάζει με μια τράπεζα. Κάθε μέρα κάνετε καταθέσεις στην τράπεζα του μυαλού σας. Οι καταθέσεις αυτές των σκέψεών σας συσσωρεύονται και αποτελούν την μνήμη σας. Όταν κάθεστε να σκεφτείτε, όταν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα, στην πραγματικότητα λέτε στην τράπεζα της μνήμης σας: Τι γνωρίζω ήδη για το θέμα αυτό;

Γράφει ο Dr David J. Schwartz

Η τράπεζα της μνήμης σας δίνει αυτόματα την απάντηση και σας εφοδιάζει με όλες τις πληροφορίες που είναι σχετικές με την κατάσταση πληροφορίες που εσείς είχατε καταθέσει στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι η μνήμη σας είναι ο βασικός προμηθευτής πρώτων υλών για τις νέες σκέψεις σας.

Ο ταμίας της τράπεζας της μνήμης σας είναι εξαιρετικά αξιόπιστος. Ποτέ δεν ενεργεί αντίθετα με τις επιθυμίες σας. Αν τον πλησιάσετε και του πείτε «θα ήθελα να κάνω μια ανάληψη από ορισμένες σκέψεις που κατέθεσα στο παρελθόν σκέψεις που αποδεικνύουν ότι είμαι κατώτερος και επιβεβαιώνουν τη χαμηλή αυτοπεποίθησή μου εκείνος θα σας πει «βεβαίως». Θυμάστε ότι αποτύχατε δυο φορές στο παρελθόν όταν επιχειρήσατε το τάδε; Θυμάστε τον δάσκαλό σας στην έκτη δημοτικού που σας είχε πει ότι είστε ανίκανος να καταφέρετε κάτι; Αυτές οι πληροφορίες είναι καταχωρημένες και θα σας δοθούν εφόσων έχετε συνηθίσει να τις ζητάτε.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι θα συμβεί αν πείτε το εξής: «Αντιμετωπίζω μια δύσκολη κατάσταση, παρακαλώ βοήθησέ με να την αντιμετωπίσω; Μπορείς να με βοηθήσεις με σκέψεις που θα με γεμίσουν αυτοπεποίθηση;»

Ο εγκέφαλός σας θα πει ναι. Ίσως είναι λίγο δύσκολο αλλά θα πρέπει να ανατρέξετε σε εκείνες τις στιγμές του παρελθόντος, ακόμα και αν είναι ελάχιστες που καταφέρατε κάτι που γεμίσατε αυτοπεποίθηση. Προσπαθήστε να θυμηθείτε έστω και μια στιγμή που νιώσατε ικανοποίηση. Που ακούσατε ένα μπράβο.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε δυσάρεστες, ενοχλητικές και αποθαρρυντικές καταστάσεις. Αλλά οι άνθρωποι που καταφέρνουν να τις ξεπερνούν τις χειρίζονται διαφορετικά. Δεν μένουν προσκολλημένοι στη δυσκολία της κατάστασης. Την επεξεργάζεται, βγάζει τα συμπεράσματά του σχετικά με το τι πρέπει να κάνει και προσπαθεί να βρει την καλύτερη λύση. Όταν ανατρέχει στο παρελθόν σκέφτεται ποια τακτική σε παρόμοια περίπτωση ήταν επιτυχημένη και τον βοήθησε να ξεπεράσει το πρόβλημα.

Φανταστείτε ότι κάθε πρωί πριν ξεκινήσετε για δουλειά παίρνετε δυο χούφτες χώμα και τις ρίχνετε στο καρμπυρατέρ του αυτοκινήτου σας. Τι περιμένετε να γίνει ; Η θαυμάσια μηχανή θα χαλάσει εντελώς. Οι αρνητικές και δυσάρεστες σκέψεις που βάζετε στο νου σας επηρεάζουν το μυαλό σας με επηρεάζουν το μυαλό σας με τον ίδιο τρόπο. Οι αρνητικές σκέψεις φθείρουν και κουράζουν τη μηχανή του νου σας. Δημιουργούν στενοχώ ρια, αμηχανία, αισθήματα κατωτερότητας. Σας βγάζουν έξω από το δρόμο τη στιγμή που οι άλλοι ξεχύνονται μπροστά.

Ένα κόλπο

Κάθε βράδυ πριν πέσετε για ύπνο να κάνετε μόνο θετικές σκέψεις. Μετρήστε ένα προς ένα τα χαρίσματά σας. Αναλογιστείτε μόνο τα καλά που έχετε στη ζωή σας. Νιώστε ευγνωμοσύνη. Σκεφτείτε τη γυναίκα σας, τα παιδιά σας, θυμηθείτε τις μικρές νίκες σας και τα κατορθώματά σας. Σκεφτείτε πόσο θαυμάσιο είναι να ζει κανείς.

Από την «τράπεζα» της μνήμης σας προσπαθήστε να κάνετε μόνο θετικές «αναλήψεις»

Πριν από μερικά χρόνια συνεργαζόμουν στο Σικάγο με μια επιχείρηση παροχής ψυχολογικών συμβουλών. Οι πελάτες τους ήταν συνήθως άτομα με προβλήματα στο γάμο τους. Κάποιος από τους συμβούλους μου είχε πει: Ξέρετε αν οι άνθρωποι έκαναν ένα πράγμα δε θα είχαν κανένα πρόβλημα. Ποιο είναι αυτό;

Να σκοτώνουν τις αρνητικές σκέψεις και να μην τις επαναλαμβάνουν στο μυαλό τους. Μου ανέφερε ένα παράδειγμα. Πολλά ζευγάρια δεν πέρασαν καλά στο μήνα του μέλιτος ή δεν πέρασαν τόσο καλά όσο τουλάχιστον προσδοκούσαν. Αντί όμως να παρακάμψουν την ανάμνηση αυτή και να μην της δώσουν περισσότερη σημασία από όση χρειαζόταν την γιγάντωναν και συχνά αυτό δημιουργούσε προβλήματα στη σχέση τους μετά, στην κοινή συμβίωση. Ένας άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει τέρατα στο μυαλό του αν γιγαντώνει ένα δυσάρεστο γεγονός.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.