Ένα σημαντικό βήμα προόδου στην προοπτική θεραπείας της τύφλωσης έκαναν βρετανοί ερευνητές.
Σύμφωνα με έρευνα σε πειραματόζωα τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Nature Biotechnology ένα μέρος του οφθαλμού το οποίο ανιχνεύει το φως μπορεί να επανορθωθεί με τη χρήση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων.
Η ερευνητική ομάδα από το University College London και το Οφθαλμιατρικό Νοσοκομείο Moorfields πιστεύουν ότι τώρα οι κλινικές μελέτες σε ανθρώπους είναι πλέον ένας ρεαλιστικός στόχος που μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη πενταετία.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι φωτουποδοχείς είναι τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς που λαμβάνουν το φως και το μετατρέπουν σε ηλεκτρικά σήματα που αποστέλλονται στον εγκέφαλο. Ωστόσο οι φωτουποδοχείς μπορεί να καταστραφούν εξαιτίας κάποιων ασθενειών ή νευροεκφυλιστικών παθήσεων.
Τώρα οι βρετανοί ερευνητές έδειξαν ότι είναι δυνατό να αντικαταστήσουν τα ίδια αυτά κύτταρα των φωτουποδοχέων, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες αναστροφής της τύφλωσης. Χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική ανακατασκευής αμφιβληστροειδούς χιτώνα στο εργαστήριο, με τη χρήση χιλιάδων βλαστοκυττάρων τα οποία στη συνέχεια εισήγαγαν στα μάτια τυφλών ποντικών.
Η έρευνα έδειξε ότι τα εισαγόμενα κύτταρα αγκιστρώθηκαν στην υπάρχουσα αρχιτεκτονική του ματιού και άρχισαν να λειτουργούν. Ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους παραμένει ακόμη μικρή. Από τα περίπου 200.000 κύτταρα που μεταμοσχεύτηκαν, μόνο τα 1000 ενσωματώθηκαν και απόκτησαν ένα λειτουργικό ρόλο.
Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Robin Ali δήλωσε ότι πρόκειται για μια χειροπιαστή απόδειξη ότι οι φωτουποδοχείς μπορούν να μεταμοσχευτούν από μια πηγή εμβρυονικών βλαστοκυττάρων και να δώσουν στους ερευνητές ένα πρώτο «χάρτη» για το πώς να αναπαραγάγουν το πείραμα και στους ανθρώπους.
Πηγή: http://www.vita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.