Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Πολύτιμες συμβουλές για την οστεοπόρωση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η οστεοπόρωση είναι μία από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες η οποία απειλεί κυρίως τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και τους άνδρες όταν ξεπερνούν την ηλικία των 65 – 70 ετών. Πρόκειται για ένα νόσημα που χαρακτηρίζεται από τη μείωση της αντοχής των οστών εξαιτίας της οποίας διευκολύνονται τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης και των άκρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε χρόνο καταγράφονται 1,6 εκατομμύρια κατάγματα στο ισχίο παγκοσμίως λόγω της οστεοπόρωσης, ένας αριθμός που μέχρι το 2050 θα έχει αυξηθεί δραματικά και θα φτάνει τα 4,5 με 6,3 εκατομμύρια. Για ό,τι αφορά την Ελλάδα, περίπου 15.000 άτομα σπάνε κάθε χρόνο το μηριαίο οστό. Η θνητότητά τους φτάνει, τα δύο πρώτα χρόνια μετά την εγχείρηση, το 30%.

Αν και η οστεοπόρωση θεωρείται ασθένεια των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι προσβάλλει και νεότερα άτομα, αν αυτά πάσχουν από συστηματικά νοσήματα ή διατροφικά προβλήματα.

Για τον λόγο αυτό όσοι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία ή νεοπλασίες θα πρέπει να κάνουν τακτικούς ελέγχους για οστεοπόρωση. Στατιστικά, ωστόσο, οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο, αφού μια στις τρεις θα προσβληθεί από την ασθένεια, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι ένας στους πέντε.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της οστεοπόρωσης γίνεται με μια απλή εξέταση, τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Στην εξέταση πρέπει να υποβληθούν όλες οι γυναίκες άνω των 65 ετών και οι άνδρες άνω των 70 ετών. Τη μέτρηση θα πρέπει να κάνουν και άτομα κάθε ηλικίας που έχουν υποστεί οστεοπορωτικό κάταγμα ή βρίσκονται σε άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η οστεοπόρωση θεωρείται μια ύπουλη ασθένεια που δεν προειδοποιεί, αλλά προκύπτει ξαφνικά μετά από ένα πέσιμο που προκαλεί κάταγμα. Τα περισσότερα κατάγματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της απλής καθημερινής δραστηριότητας, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι πτώσεις είναι η τρίτη πιο συνηθισμένη αιτία εισαγωγής των ηλικιωμένων στο νοσοκομείο.

Συμβουλές για την οστεοπόρωση

Για την αποφυγή των πτώσεων ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση (www.osteocare.gr) δίνει τις εξής συμβουλές: Χρειάζεται έλεγχος της επάρκειας του φωτισμού κυρίως στα στενά κεφαλόσκαλα και άμεση επισκευή της φθαρμένης μοκέτας των σκαλοπατιών.

Γενικά, η κίνηση στις σκάλες θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και χωρίς να υπερεκτιμώνται οι σωματικές δυνατότητές μας. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι θα πρέπει να φορούν παπούτσια με αντιολισθητική σόλα και λαστιχένια τακούνια, ενώ και τα καθίσματα θα πρέπει να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να διαπιστωθεί η σταθερότητά τους. Τα ρεβέρ των παντελονιών θα πρέπει να είναι στο σωστό ύψος για να μην προκληθεί ατύχημα την ώρα του βαδίσματος.

Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί με τη σωστή άσκηση. Διάφορα είδη άσκησης βοηθούν διαφορετικές κατηγορίες ασθενών, οπότε είναι απαραίτητη η συμβουλή των ειδικών.

Η καλύτερη επιλογή είναι η απλή αερόβια άσκηση που περιλαμβάνει το βάδισμα, το ελαφρύ τρέξιμο, την ποδηλασία και την κολύμβηση. Η άσκηση θα πρέπει να γίνεται από τέσσερις έως επτά φορές την εβδομάδα και να έχει διάρκεια μισής ώρας. Αποτέλεσμα της αεροβικής άσκησης είναι η συντήρηση της οστικής πυκνότητας σε ικανοποιητικό επίπεδο.


Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.