Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Καρκίνος του θυρεοειδούς. Ποια είναι τα συμπτώματα;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι μία από τις πολλές παθήσεις που μπορούν να πλήξουν αυτόν τον αδένα του σώματός μας. Τα συμπτώματά του είναι κοινά και συχνά αγνοούνται, γι’ αυτό είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά, ώστε να κινηθούμε άμεσα και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το όποιο πρόβλημα προκύψει.
Τι είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς;

Είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται όταν τα ανώμαλα κύτταρα αρχίζουν να αυξάνονται στον θυρεοειδή αδένα. Ο θυρεοειδής αδένας έχει σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί την ενέργεια και βοηθά το σώμα μας να λειτουργήσει κανονικά.

Τι προκαλεί τον καρκίνο του θυρεοειδούς;

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Όμως, όπως και άλλες μορφές καρκίνου, οι αλλαγές στο DNA των κυττάρων φαίνεται πως παίζουν κάποιο ρόλο. Αυτές οι αλλαγές του DNA μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές που κληρονομούνται, αλλά και αλλαγές που πραγματοποιούνται καθώς γερνάμε. Επίσης, οι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί σε μεγάλη ποσότητα ακτινοβολίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του θυρεοειδούς.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα:

- Πρήξιμο στο λαιμό. Είναι το πιο κοινό σύμπτωμα.
- Πόνος στο λαιμό και μερικές φορές στα αυτιά
- Δυσκολία στην κατάποση.
- Δυσκολία στην αναπνοή ή συνεχή δύσπνοια.
- Βραχνάδα
- Συχνός βήχας

Κάποιοι μπορεί να μην εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα. Οι γιατροί τους μπορεί να διαπιστώσουν την ύπαρξη ενός οζίδιου στο λαιμό κατά τη διάρκεια φυσικής εξέτασης.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση και συχνά με ραδιενεργό ιώδιο. Σπάνια χρειάζεται ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Η θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία, από το είδος του καρκίνου του θυρεοειδούς και από το στάδιο της νόσου. Ο γιατρός σας μπορεί, επίσης, να προχωρήσει σε αφαίρεση των λεμφαδένων στο λαιμό για να δείτε εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν του θυρεοειδούς.


Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.