Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

5 τεχνικές που θα βελτιώσουν τη ζωή σου!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η έννοια του “απολαμβάνειν”, (στα αγγλικά savoring) προέρχεται από τον κλάδο της Θετικής Ψυχολογίας. Σύμφωνα με τους Fred Bryant και Joseph Veroff το “απολαμβάνειν” με απλά λόγια σημαίνει να αντιλαμβανόμαστε και να εκτιμούμε τις θετικές πλευρές της ζωής. Πιο συγκεκριμένα είναι μια προσπάθεια να είμαστε σε επαφή με τις θετικές εμπειρίες και ερεθίσματα που συναντάμε στην καθημερινότητα μας και να τα διαχειριζόμαστε με τρόπους που να τα αναδεικνύει και να τα αξιοποιεί.

H δεξιότητα του “απολαμβάνειν” ασκείται πάντα στο παρόν αλλά αφορά και τις τρεις διαστάσεις του χρόνου, το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον. Για παράδειγμα μπορεί κανείς να θυμηθεί κάποια ιδιαίτερα ευχάριστη στιγμή από την παιδική του ηλικία ή από τις πρόσφατες του διακοπές και να απολαύσει την ανάμνηση. Αυτό το παράδειγμα αφορά λοιπόν το παρελθόν. Ή μπορούμε να επικεντρωθούμε σε μία θετική εμπειρία που πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.

Για παράδειγμα, κάποιος που σχεδιάζει μία αναρρίχηση στο βουνό, μπορεί να επικεντρωθεί στο πώς θα νοιώθει όταν έρθει η στιγμή να πραγματοποιήσει τα σχέδια του. Με τον τρόπο αυτό, κάτι που περιμένουμε να συμβεί στο μέλλον μας προσφέρει ικανοποίηση στο παρόν. Και φυσικά, η διαδικασία του “απολαμβάνειν” μπορεί κάλλιστα να αφορά τις παρούσες στιγμές. Σκεφθείτε μια απλή βόλτα στο δρόμο που αντί να περπατά κανείς μηχανικά, χαμένος στις σκέψεις του, μπορεί να βιώσει το παρόν, οξύνοντας τις αισθήσεις του, κοιτώντας προσεκτικά το περιβάλλον του, παρατηρώντας λεπτομέρειες που αλλιώς θα περνούσαν απαρατήρητες.

Ας δούμε μερικές από τις “στρατηγικές” του “απολαμβάνειν” που προτείνουν οι Fred Bryant και Joseph Veroff:

1. Μοίρασμα με άλλους

Οι έρευνες έχουν δείξει πως όταν μοιραζόμαστε μια ευχάριστη εμπειρία με αγαπημένα πρόσωπα η εμπειρία αυτή γίνεται ακόμα πιο ικανοποιητική. Αυτό το γνωρίζουν φυσικά διαισθητικά οι περισσότεροι άνθρωποι και είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει όταν μια καλή παρέα συναντιέται, ή δυο φίλοι συνομιλούν. Η Θετική Ψυχολογία επιβεβαιώνει λοιπόν και επιστημονικά ότι μοίρασμα μιας θετικής εμπειρίας κάνει για μας την θετική εμπειρία πιο πολύτιμη και ευχάριστη. Μας προτείνει λοιπόν να εντοπίζουμε τις θετικές μας εμπειρίες και να μη διστάζουμε, με την κατάλληλη ευκαιρία, να τις μοιραζόμαστε με αγαπημένα πρόσωπα.

2. Χτίσιμο αναμνήσεων

Την ώρα που βιώνουμε μια θετική εμπειρία μπορούμε συνειδητά να προσπαθήσουμε να χαράξουμε στη μνήμη μας αυτό που οι αισθήσεις μας μας προσφέρουν. Αν είμαστε για παράδειγμα σε μια όμορφη παραλία μπορούμε να κοιτάξουμε προσεκτικά τα χρώματα, τα σχήματα, τις αποχρώσεις και κάθε τι άλλο που έχει να μας προσφέρει το τοπίο εκείνη τη στιγμή. Το ίδιο κάνουμε και με τις υπόλοιπες αισθήσεις, μία μία. Στη συνέχεια αφήνουμε λίγο χρόνο για να νοιώσουμε τη συνολική αίσθηση που εκείνη τη στιγμή νοιώθουμε. Δίνοντας έτσι χρόνο και προσοχή σε αυτό που ήδη ζούμε το κάνουμε λιγότερο πιθανό να το ξεχάσουμε αλλά μας δίνει και τη δυνατότητα όταν θελήσουμε να μοιραστούμε την εμπειρία να μπορούμε να το κάνουμε ευκολότερα.

3. Να λέμε μπράβο στο εαυτό μας

Συνήθως είμαστε πολύ διστακτικοί στο να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας. Τα επιτεύγματα μας τα θεωρούμε ίσως δεδομένα και η προσοχή μας είναι πάντα στραμμένη προς την επόμενη πρόκληση. Έτσι όμως χάνουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα όποια επιτεύγματα μας, μικρά ή μεγάλα, και να τους δίνουμε την επιβράβευση που αξίζουν. Αυτό για πολλούς είναι δύσκολο ιδιαίτερα αν μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον που δεν επιβράβευε τα επιτεύγματα αλλά αντίθετα, τόνιζε τις ελλείψεις ή λάθη μας. Η στρατηγική αυτή μας βοηθάει να αναδείξουμε και τις θετικές πλευρές αυτού που είμαστε.

4. Όξυνση των αισθήσεων

Η ικανότητα να απολαμβάνουμε σχετίζεται και με το πώς διαχειριζόμαστε τα αισθητηριακά ερεθίσματα. Συνήθως, αν υπάρχει μια πληθώρα ερεθισμάτων, δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθούμε και να απολαύσουμε το κάθε ένα ξεχωριστά. Για παράδειγμα, αν ακούγοντας μουσική κλείσουμε τα μάτια και φυσικά σταματήσουμε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, η εμπειρία της ακρόασης θα είναι πολύ πιο έντονη και ουσιαστική. Μπορεί λοιπόν κανείς να εστιάζει και να δίνει χρόνο σε κάθε μία από τις αισθήσεις του ξεχωριστά. Αυτό απαιτεί στην αρχή συνειδητή προσπάθεια αλλά με λίγη εξάσκηση γίνεται εύκολα και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Ας φανταστούμε για παράδειγμα κάποιον που κάνει μια βόλτα σε έναν κήπο. Θα μπορούσε να πει “τώρα θέλω να ακούσω τη φύση” που σημαίνει πως συγκεντρώνει την προσοχή του μόνο στους ήχους που τον περιβάλλουν. Μένει με αυτό το ερέθισμα για λίγο. Το αφήνει να εντυπωθεί στη μνήμη του. Το ίδιο μπορεί να κάνει με όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις του.

5. Απορρόφηση στο βίωμα

Εδώ αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να αφεθούμε στο βίωμα χωρίς πολλές σκέψεις. Να νοιώσουμε τη συνολική αίσθηση της θετικής εμπειρίας την οποία βιώνουμε. Πρόκειται στην ουσία για μια επιστροφή στο ζωντανό παρόν. Μία σύνδεση με αυτό που συμβαίνει ακριβώς τη στιγμή που συμβαίνει. Χωρίς να το κρίνουμε ή να το αναλύουμε. Απλώς το ζούμε δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο για να νοιώσουμε αυτό που γίνεται εκείνη τη στιγμή και διατηρώντας για λίγο μια ψυχική διάθεση που μας επιτρέπει να μείνουμε με την εμπειρία.

Αυτές είναι μερικές από τις στρατηγικές ή τεχνικές που μπορεί κανείς συνειδητά να αξιοποιήσει στην προσπάθεια του να διαχειριστεί με έναν διαφορετικό και ελπίζουμε καλύτερο τρόπο τις θετικές εμπειρίες της ζωής. Πέρα όμως από τις τεχνικές, το πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε πως ακόμα και μέσα στην πιο πεζή καθημερινότητα υπάρχουν οι πολύτιμες εκείνες στιγμές, οι όμορφες εικόνες, οι ευχάριστες εμπειρίες που δυστυχώς, ακριβώς επειδή είμαστε χαμένοι στις σκέψεις μας, στην αρνητική μας διάθεση, στις πιέσεις της δουλειάς μας ή σε οτιδήποτε άλλο μας απασχολεί, τις αφήνουμε να περνούν απαρατήρητες και να χάνονται.

Σπαταλάμε τις μικρές, απλές χαρές της ζωής κυνηγώντας μια ευτυχία που μας περιμένει στο μέλλον. Μια ευτυχία που ίσως ποτέ δεν θα έρθει ή και αν έρθει δεν θα μπορέσουμε να την απολαύσουμε, αν δεν έχουμε ήδη μάθει να νοιώθουμε και να αγαπάμε τις όμορφες στιγμές που η ζωή συνεχώς μας προσφέρει αλλά δεν έχουμε μάθει να εκτιμάμε.



Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.