Ελπίδα σ’ εκατομμύρια ασθενείς ανά το παγκόσμιο από τρεις Κύπριους επιστήμονες
Το σκεύασμα μειώνει αποδεδειγμένα την αύξηση του βαθμού αναπηρίας των ασθενών μέχρι και 86%
Ελπίδα σ' εκατομμύρια ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση ανά το παγκόσμιο δίνουν τρεις Κύπριοι επιστήμονες, οι οποίοι ανακοίνωσαν χθες την έναρξη της τρίτης και τελευταίας φάσης της έρευνάς τους, που αφορά στη δημιουργία ενός διατροφο-φαρμακευτικού σκευάσματος. Το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι ένα από τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών, και το οποίο φαίνεται να πετυχαίνει την ελαχιστοποίηση των υποτροπών στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και κατ' επέκτασιν τη μείωση της αναπηρίας, στην οποία οδηγεί η πάθηση. Μάλιστα, οι πρώτες ενδείξεις δίνουν πολύ αισιόδοξα μηνύματα στους ερευνητές και για την αποτελεσματικότητά του αναφορικά με την ίαση της νόσου.
Παρουσιάζοντας την πρότυπη επιστημονική καινοτομία, ο εκ των τριών επιστημόνων, δρ. Ιωάννης Πατρίκιος (οι άλλοι δύο επιστήμονες είναι οι δόκτορες Μάριος Παντζαρής και Γιώργος Λουκαΐδης), αφού ανέλυσε την ασθένεια που λέγεται πολλαπλή σκλήρυνση, υπέδειξε πως οι υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές, που είναι διαθέσιμες, παρουσιάζουν περιορισμένες δυνατότητες, κυρίως όσον αφορά την επιβράδυνση της εξελικτικής πορείας της ασθένειας, η οποία με τον χρόνο οδηγεί σε σοβαρή αναπηρία, χωρίς δυνατότητα πλήρους ίασης. «Σε αντίθεση με το δικό μας πειραματικό σκεύασμα, όλα τα φάρμακα που υπάρχουν σήμερα, ακόμα και αυτά που είναι προς έγκριση, για τη θεραπεία της ασθένειας είναι φτιαγμένα σύμφωνα με τη φιλοσοφία αντιμετώπισης της νόσου ως μη πολυπαραγοντικής και κατευθύνονται έναντι μιας και μόνον παθογενούς ή παθογενετικής διαδικασίας από τις πολλές που συνυπάρχουν στο πολύπλοκο δίκτυο συμβάντων, που με τη συνύπαρξη και αλληλένδετη αλληλεπίδρασή τους οδηγούν στην ασθένεια. Όλες οι υπάρχουσες θεραπείες σήμερα έχουν μερική ή μεμονωμένη επίδραση στο πιο πάνω πολύπλοκο δίκτυο, συχνά με σοβαρές παρενέργειες και χωρίς πιθανότητα ενεργοποίησης των μηχανισμών επαναμυελίνωσης και κυτταρικής προστασίας ή αναγέννησης», πρόσθεσε ο κ. Πατρίκιος.
Η μελέτη
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, η μελέτη για το σκεύασμα που ετοίμασαν οι τρεις Κύπριοι επιστήμονες εξελίχθηκε από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2010, σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα κλινικών ερευνών για την ασθένεια και με τη συμμετοχή ογδόντα ασθενών με την υποτροπιάζουσα μορφή της πολλαπλής σκλήρυνσης. Σύμφωνα με τον δρα Πατρίκιο, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο διαθέσιμο φάρμακο που υπάρχει για αντιμετώπιση της ασθένειας, το συγκεκριμένο σκεύασμα χορηγείται από το στόμα, μπορεί να συν-χορηγηθεί με όλες τις άλλες υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές, έδειξε μεγάλη θεραπευτική επίδραση στη μείωση της συχνότητας των υποτροπών της νόσου, αλλά κυρίως στην εξέλιξη της αναπηρίας των ασθενών. Έχει, δηλαδή, δυνατότητα επίδρασης για μια ολιστική αντιμετώπιση της νόσου, αφού μπορεί να επηρεάσει όλο το γνωστό βιολογικό και βιομηχανικό δίκτυο των παθογενών ή παθογενετικών συμβάντων και μηχανισμών που προκαλούν την ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων και των βιοχημικών μηχανισμών υπεύθυνων επαναμυελίνωσης και αποκατάστασης των νευρώνων (ίαση).
Τα αποτελέσματα
Βάσει των όσων ανέφερε στα πλαίσια της διάσκεψης Τύπου ο ένας εκ των τριών επιστημόνων-εφευρετών του σκευάσματος, τα αποτελέσματα των δοκιμών τυγχάνουν τεράστιου ενδιαφέροντος από την παγκόσμια επιστημονική και φαρμακευτική κοινότητα. Λεπτομερέστατα, έναντι των άλλων θεραπειών, το σκεύασμα, με τον κωδικό PLP10, κατέδειξε έναντι εικονικού σκευάσματος στατιστικά σημαντικές θεραπευτικές ικανότητες για το δείγμα ασθενών της μελέτης, ελαττώνοντας τη συχνότητα των υποτροπών της νόσου μέχρι και 72%. Επίσης, το σκεύασμα αποδεδειγμένα μειώνει την αύξηση του βαθμού αναπηρίας των ασθενών μέχρι και 86% χωρίς παρενέργειες και έχοντας σοβαρή πιθανότητα αποκατάστασης (επαναμυελίνωσης) και κυτταροπροστασίας.
«Όλα αυτά σε αντίθεση με τις συμβατικές μεθόδους όπου: Οι ιντερφερόνες και η οξική γλατιραμέρη περιορίζουν τη συχνότητα των υποτροπών περίπου μόνο στο ένα τρίτο, χωρίς σημαντική επίδραση στην εξέλιξη της αναπηρίας, η ναταλιζουμάπη με 68% ελάττωση της συχνότητας των υποτροπών και 43% ελάττωση πιθανότητας αύξησης της αναπηρίας και η φιγκολιμόδη με 54% ελάττωση της συχνότητας των υποτροπών χωρίς σημαντικότερη επίδραση στην εξέλιξη του βαθμού αναπηρίας σε σχέση με τις ιντερφερόνες και την κοπαξόνη. Επιπροσθέτως, όλα τα πιο πάνω φάρμακα δεν έχουν να επιδείξουν σημαντικά στοιχεία κυτταρο-προστασίας ή αποκατάστασης και είναι συνδεδεμένα με παρενέργειες, μερικές φορές σοβαρές μέχρι και θανατηφόρες», υπογράμμισε ο δρ Ιωάννης Πατρίκιος.
Τα οικονομικά οφέλη
Όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη, αυτά, σύμφωνα με τους τρεις επιστήμονες, θα είναι τεράστια, τόσο για την εταιρεία που θα πλασάρει το σκεύασμα όσο και για την Κύπρο, αφού σήμερα υπάρχουν τρία εκατομμύρια ασθενείς σε παγκόσμια βάση με τάση διπλασιασμού αυτού του πληθυσμού κάθε δέκα με δώδεκα χρόνια. Σημαντικό όμως είναι ότι, με τέτοια πρωτοπόρα σκευάσματα ολιστικού τύπου θεραπειών, ανοίγεται μια νέα εποχή και νέοι ορίζοντες στη θεραπεία χρόνιων ασθενειών, με θεραπείες που ποτέ προηγουμένως δεν έτυχαν δοκιμής και εφαρμογής, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως η κλινική μελέτη του εν λόγω σκευάσματος διενεργήθηκε από την εταιρεία PALUPA Medical Ltd στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, με σχεδόν αποκλειστική οικονομική χορηγία του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και με μερική επιχορήγηση πρώτων υλών από την Yasoo Health Co.
Τι είναι η πολλαπλή σκλήρυνση
Η ΠΟΛΛΑΠΛΗ σκλήρυνση, ή σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι μια χρόνια νευρολογική, αυτοάνοση ασθένεια, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας απομυελίνωση. Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως αλλαγές στην αφή, προβλήματα στην όραση, μυϊκή ατροφία, κατάθλιψη, προβλήματα στον προσανατολισμό και την ομιλία, εξάντληση, νοητική βλάβη, προβλήματα με την ισορροπία και πόνο. Η πολλαπλή σκλήρυνση προκαλεί και αναπηρία σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, ενώ επηρεάζει τους νευρώνες, τα κύτταρα του εγκεφάλου και τον νωτιαίο μυελό, τα οποία στέλνουν πληροφορίες, δημιουργούν τη σκέψη και την αντίληψη και επιτρέπουν στον εγκέφαλο να ελέγξει το σώμα. Τα νεύρα του σώματος περιβάλλονται από ένα λεπτό περίβλημα, το οποίο αποτελείται από μυελίνη, μια ουσία που βοηθά στην προστασία των νεύρων, καθώς και στη μετάδοση των νευρικών ώσεων. Η πολλαπλή σκλήρυνση προκαλεί σταδιακή καταστροφή της μυελίνης (απομυελίνωση) - όταν η μυελίνη έχει καταστραφεί οι νευρώνες δεν μπορούν να χειριστούν αποτελεσματικά τα ηλεκτρικά τους σήματα. Το όνομα πολλαπλή σκλήρυνση αναφέρεται στις πολλαπλές ουλές (σκλήρυνση) πάνω στη μυελίνη.
Πηγή: http://www.sigmalive.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.