Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Εγκυμοσύνη και αντικαταθλιπτικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποιες είναι οι επιδράσεις στο μωρό.

Είναι η εγκυμοσύνη μία από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους της ζωής μιας γυναίκας; Πολλοί λένε ότι αυτό είναι ένας μύθος. Σίγουρα, πολλές γυναίκες αισθάνονται κατενθουσιασμένες που βιώνουν μια εγκυμοσύνη αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον ένα 14% των εγκύων πάσχουν από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη αναγνωρίζεται πια από τους ειδικούς ότι αποτελεί μια περίοδο υψηλού ρίσκου για μια γυναίκα να βιώσει κατάθλιψη.

Εκεί που οι γνώμες διίστανται είναι κατά πόσο μια αντικαταθλιπτική θεραπεία είναι κατάλληλη για μια εγκυμονούσα, αν δηλαδή μπορεί μια εγκυμονούσα να πάρει αντικαταθλιπτικά και αν της κάνουν μεγαλύτερο κακό απ’ ότι καλό.

Δύο πρόσφατες μελέτες λειτουργούν μάλλον καθησυχαστικά όσον αφορά στα αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη.

Μια νέα μελέτη σε γυναίκες που παίρνουν αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Acta Psychiatrica Scandinavica», διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος το μωρό να έχει μια σημαντική δυσμορφία είναι μικρή.

Ωστόσο, σε ένα ποσοστό έως και 30% των νεογέννητων που έχουν εκτεθεί σε αντικαταθλιπτικά εμφανίζουν ένα σύνδρομο που ονομάζεται «νεογνικό σύνδρομο προσαρμογής». Το σύνδρομο αυτό περιλαμβάνει αϋπνία, διέγερση, νευρικότητα, κακή διατροφή, κλάμα, ή ακόμη και επιληπτικές κρίσεις.

Τα βρέφη που εμφανίζουν αυτό το σύνδρομο χωρίς να έχουν εκτεθεί σε αντικαταθλιπτικά είναι περίπου 10%, σύμφωνα με τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, διαπίστωσε ότι η χρήση των αντικαταθλιπτικών στην εγκυμοσύνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο θνησιγένειας.

Το θέμα «κατάθλιψη και εγκυμοσύνη» είναι ένα δύσκολο ζήτημα. Σίγουρα η αποφυγή οποιασδήποτε θεραπείας δεν είναι καλή απόφαση. Μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε μωρά λιποβαρή και μωρά με ασθενή υγεία. Επιπλέον οι μαμάδες που βιώνουν κατάθλιψη είναι λιγότερο λειτουργικές στη φροντίδα των βρεφών τους. Επίσης οι επιπτώσεις στο μωρό μπορεί να είναι μακροπρόθεσμες σε ψυχολογικό επίπεδο.

Σίγουρα είναι ένα σοβαρό δίλημμα τόσο για τις γυναίκες όσο και τους γιατρούς τους. Το 2009 δύο αμερικανικοί φορείς οι «American College of Obstetricians and Gynecologists» και «American Psychiatric Association» ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταρτίσουν κάποιες κατευθυντήριες για αυτές τις καταστάσεις. Το συμπέρασμά τους πάντως δεν είναι σαφές καθώς υποστήριξαν ότι η απόφαση είναι καθαρά προσωπική επιλογή καθώς τόσο τα συμπτώματα κατάθλιψης όσο και η χρήση αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν σχετιστεί με αρνητικές συνέπειες για το βρέφος.

Η λέξη-κλειδί είναι η ενημέρωση, όσο πιο ενημερωμένοι είναι τόσο ο γιατρός όσο και οι εγκυμονούσες τόσο πιο εύκολα θα πάρει την σωστή απόφαση.

Συγκεκριμένη πάντως απάντηση για όλη την περίοδο της εγκυμοσύνης δεν υπάρχει. Είτε βρίσκεστε σε μια κατάσταση κατάθλιψης πριν την εγκυμοσύνη, είτε προκύψει κατά τη διάρκεια, η πιο ασφαλής επιλογή είναι να το συζητήσετε διεξοδικά με το γιατρό και το θεραπευτή σας μέχρι να καταλήξετε στην πιο συμφέρουσα για σας επιλογή.


Πηγή: https://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.