Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Η αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η κακής ποιότητας διατροφή και η έλλειψη άσκησης ευθύνονται για την πάθηση.

Ο δυτικός τρόπος ζωής, ο οποίος συμπεριλαμβάνει κακής ποιότητας διατροφή και μειωμένο χρόνο για άσκηση, μας φέρνει συχνά αντιμέτωπους με μια πάθηση, την αιμορροϊδοπάθεια.

Αιμορροϊδοπάθεια, λοιπόν, είναι η πάθηση, στην οποία οι αιμορροΐδες, δηλαδή τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στον πρωκτό, διογκώνονται και δημιουργείται φλεγμονή.

Πέραν από την καθιστική ζωή και τη διατροφή, που είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε λίπη, η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, ο έντονος βήχας, η ορθοστασία, η κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, η χρήση ορισμένων φαρμάκων και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και μπαχαρικών, μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση των αιμορροΐδων.

Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να προλάβουμε την εμφάνιση αυτής της πάθησης και φυσικά, ένας από τους σημαντικότερους είναι η διατροφή. Καθημερινά το διαιτολόγιό μας πρέπει να περιλαμβάνει 25-30 γρ. φυτικές ίνες, καταναλώνοντας φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, και φυσικά, αρκετό νερό, ώστε να διατηρούμε την υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος και να έχουμε συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.

Ας μην παραλείπουμε και την κατανάλωση του γιαουρτιού, καθώς τα προβιοτικά που περιέχονται, φαίνεται να βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου. Επιπλέον, σε περίπτωση παχυσαρκίας, πρέπει το άτομο να χάσει βάρος, διότι υπάρχει αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση.

Όσον αφορά στη σωματική άσκηση, εννοείται πως βοηθάει στην πρόληψη, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα. Εάν δεν έχετε την πολυτέλεια να ξεκινήσετε γυμναστήριο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα, όπως καθημερινό 20λεπτο βάδισμα, λιγότερη χρήση του αυτοκινήτου και των μέσων συγκοινωνίας κ.ά.

Στην περίπτωση που οι αιμορροΐδες βρίσκονται σε έξαρση, μπορούν να αντιμετωπιστούν τα έντονα συμπτώματα και να νιώσει ο παθών κάποια ανακούφιση, προσέχοντας κυρίως ορισμένες συνήθειες. Συγκεκριμένα, πρέπει να φροντίζεται η σωστή υγιεινή της περιοχής, η οποία πρέπει να γίνεται ούτως ή άλλως προληπτικά, και να γίνονται πλύσεις με χλιαρό αλατόνερο, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της πίεσης του σφιγκτήρα. Ακόμα, τα άνετα, μαλακά καθίσματα πρέπει να προτιμούνται από τα σκληρά.

Η διατροφή του παθόντος πρέπει να μην περιέχει πολλές φυτικές ίνες, καθώς μπορεί να προκληθεί διάρροια και να ενταθούν τα συμπτώματα. Επίσης, τροφές που προκαλούν αέρια και φούσκωμα πρέπει να αποφεύγονται, όπως είναι δηλαδή τα όσπρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο κτλ.

Τα μπαχαρικά και το αλκοόλ απαγορεύονται τη συγκεκριμένη περίοδο, όπως επίσης και οι τροφές που δεν πέπτονται εύκολα (φρούτα με τη φλούδα τους, ξηροί καρποί, λαχανικά με σποράκια κ.ά). Τέλος, η έντονη γυμναστική και η άρση βάρους προκαλούν περισσότερη πίεση στην περιοχή, οπότε είναι απαγορευτικά.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη, διότι θα πρέπει να βρεθούν τα αίτια της εμφάνισης της πάθησης (τα οποία μπορεί και να μην είναι πάντα και τόσο αθώα), και στη συνέχεια, να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Βεβαίως, η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση, για αυτόν τον λόγο η υιοθέτηση ενός υγιεινού πρότυπου ζωής και διατροφής οφείλει να γίνει στόχος όλων μας!


Πηγή: http://www.iator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.