Αμερικανοί ερευνητές επιχείρησαν τον ανασχεδιασμό της κουμαμολισίνης.
Χάρη στον ανασχεδιασμό και την τροποποίηση ενός ενζύμου ίσως καταστεί δυνατό να ελεγχθεί η δυσανεξία στη γλουτένη, σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, όπως η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη. Για τους πάσχοντες από δυσανεξία στη γλουτένη το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, η πίτσα και πλήθος άλλων τροφών από δημητριακά υψηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη προκαλούν ποικίλα πεπτικά προβλήματα (π.χ., διάρροια, φούσκωμα). Η μόνη επιλογή που έχουν οι πάσχοντες είναι η αποφυγή αυτών των τροφίμων και η κατανάλωση εκείνων που δεν έχουν γλουτένη.
Πρόσφατα όμως οι αμερικανοί ερευνητές επιχείρησαν τον ανασχεδιασμό της κουμαμολισίνης, ενός ενζύμου που παράγεται φυσιολογικά στον οργανισμό. Το ανασχεδιασμένο ένζυμο με την ονομασία KumaMax διασπά την γλουτένη σε μικροσκοπικά πεπτίδια. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα πεπτίδια αυτά είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν σε γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
Το υπό δοκιμή ανασχεδιασμένο ένζυμο αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματικό στη διάσπαση της γλουτένης τουλάχιστον σε πειράματα σε δοκιμαστικό σωλήνα, όπου φάνηκε ότι διέσπασε περισσότερο από το 95% ενός πεπτιδίου της γλουτένης, που θεωρείται ένοχο για τα πεπτικά συμπτώματα.
Αν και η έρευνα είναι σε αρχικά στάδια οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ιδανικά θα μπορούσαν να τροποποιήσουν το ένζυμο σε μορφή πρόσθετου τροφίμων ώστε να μην χρειαστεί να χορηγείται φαρμακευτικά. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of the American Chemical Society.
Πηγή: http://www.vita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.