Παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας.
Ενδιαφέροντα στοιχεία νέων κλινικών μελετών σχετικά με τις υπό έρευνα, αλλά και τις ήδη εγκεκριμένες εξατομικευμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση του HER2-θετικού καρκίνου του μαστού και του μεταστατικού μελανώματος, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βιέννη.
Στο συνέδριο η Roche παρουσίασε νέα στοιχεία κλινικών μελετών για συνολικά δεκατρείς από τις θεραπείες της για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Έμφαση δόθηκε στα νεότερα δεδομένα κλινικών ερευνών για την εξατομικευμένη θεραπεία του HER2-θετικού καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του δέρματος.
HER2 θετικός καρκίνος μαστού
Η παράταση της επιβίωσης των ασθενών με HER2–θετικό καρκίνο μαστού, μια από τις πλέον επιθετικές μορφές της νόσου, και η περισσότερο αποτελεσματική διάρκεια της θεραπείας αποτέλεσαν το αντικείμενο δύο σημαντικών κλινικών μελετών, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
Η μελέτη φάσης III EMILIA κατέδειξε ότι η υπό έρευνα θεραπεία trastuzumab emtansine (T-DM1) παρατείνει σημαντικά την επιβίωση και μειώνει κατά 32% τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με HER2-θετικό μη χειρουργήσιμο τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού οι οποίες είχαν προηγουμένως λάβει θεραπεία με τραστουζουμάμπη και ταξάνη. Οι ασθενείς στη μελέτη EMILIA, οι οποίες έλαβαν trastuzumab emtansine ως μονοθεραπεία έζησαν κατά ένα διάμεσο διάστημα 5,8 μηνών περισσότερο σε σύγκριση με εκείνες που έλαβαν λαπατινίμπη σε συνδυασμό με καπεσιταμπίνη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα νέα δεδομένα αποδεικνύουν ότι η θεραπεία με trastuzumab emtansine βελτιώνει σημαντικά τόσο την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου όσο και τη συνολική επιβίωση στις ασθενείς με HER2-θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με εκείνες που λαμβάνουν την πρότυπο θεραπεία.
Σε συνεργασία, επίσης, με την ομάδα Breast International Group (BIG), παρουσιάστηκαν τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης φάσης III HERA, μιας από τις μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες κλινικές δοκιμές στον καρκίνο του μαστού, στην οποία συμμετείχαν 5.000 ασθενείς. Τα δεδομένα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι η θεραπεία με τραστουζουμάμπη επί ένα έτος παραμένει η βέλτιστη διάρκεια θεραπείας γυναικών με HER2-θετικό καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου, καθώς δεν υπήρξε διαφορά ως προς τον χρόνο επιβίωσης χωρίς επανεμφάνιση της νόσου μεταξύ των ασθενών που έλαβαν τραστουζουμάμπη για δύο έτη και εκείνων που έλαβαν την ίδια θεραπεία για ένα έτος.
Καρκίνος του δέρματος
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν επίσης σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την αντιμετώπιση μιας επιθετικής μορφής καρκίνου του δέρματος, του μεταστατικού μελανώματος, μιας νόσου που κάθε χρόνο ευθύνεται για 40.000 θανάτους παγκοσμίως ενώ το προσδόκιμο επιβίωσης για ορισμένους ασθενείς μέχρι πρότινος ήταν μόλις έξι έως εννέα μήνες από την ημέρα της διάγνωσης.
Σήμερα, με την αξιοποίηση της εκτεταμένης κλινικής εμπειρίας θεραπειών, όπως η βεμουραφενίμπη, πραγματοποιούνται μελέτες για την αξιολόγηση διαφόρων συνδυαστικών προσεγγίσεων, οι οποίες ενδέχεται να διευρύνουν στο μέλλον τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς.
Συγκεκριμένα, στο φετινό Συνέδριο παρουσιάστηκαν αποτελέσματα από μια πιλοτική μελέτη με 24 ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα θετικό στη μετάλλαξη BRAF V600 και με συμπτωματικές μεταστάσεις στον εγκέφαλο, οι οποίοι έλαβαν θεραπεία με βεμουραφενίμπη. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και τα πρώτα στοιχεία από την BRIM7, μια μελέτη προσδιορισμού δοσολογίας φάσης Ib, η οποία αξιολογεί τις δυνατότητες του συνδυασμού της βεμουραφενίμπης με τον αναστολέα MEK GDC-0973, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιείται μια ακόμα κλινική έρευνα φάσης III για τον συνδυασμό της βεμουραφενίμπης με τον ίδιο αναστολέα.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.