Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ποιες είναι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Μαθηματική φόρμουλα προβλέπει πόσο πιθανό είναι ένα ζευγάρι να αποκτήσει παιδί.

«Σύμμαχο» τα μαθηματικά και τη στατιστική θα μπορούν να έχουν τα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί, χάρη σε ένα μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξαν επιστήμονες.

Η μαθηματική φόρμουλα βοηθά στην πρόβλεψη των πιθανοτήτων σύλληψης ανάλογα με το πόσο χρόνο οι δύο υποψήφιοι γονείς προσπαθούν. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη πρωτότυπη μέθοδο, αν η γυναίκα είναι 35 ετών και προσπαθεί με τον άνδρα της επί έξι μήνες για να μείνει έγκυος, οι πιθανότητές της πλέον να πιάσει παιδί μόνη της, χωρίς ιατρική βοήθεια, είναι λιγότερο από 10%!

Η φόρμουλα αναπτύχθηκε από βρετανούς ερευνητές της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Γουόργουικ με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζεραλντίν Χάρτσχορν και της σχολής Οικονομικών του Λονδίνου με τον Πίτερ Σόζου.

Η ευρέως διαδεδομένη άποψη είναι ότι ένα ζευγάρι πρέπει να προσπαθεί τουλάχιστον επί ένα χρόνο να αποκτήσει παιδί προτού αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Όμως η νέα φόρμουλα, δείχνει ότι η ηλικία της γυναίκας παίζει καθοριστικό ρόλο για το χρόνο αναμονής.

Μια γυναίκα 25 ετών, για παράδειγμα, έχει πιθανότητες φυσιολογικής σύλληψης κάτω από 10% μετά από 13 μηνιαίους κύκλους της περιόδου, ενώ μια γυναίκα έχει τις ίδιες πιθανότητες (κάτω από 10%) μετά από δέκα κύκλους της περιόδου και μια γυναίκα 35 ετών μετά από μόνο έξι.

Όπως είπε ο Σόζου, «μετά από αρκετούς κύκλους χωρίς εγκυμοσύνη, γίνεται όλο και πιο πιθανό ότι το ζευγάρι έχει χαμηλή γονιμότητα και αυτή είναι η κύρια αιτία που γίνεται λιγότερο πιθανό ότι η σύλληψη θα συμβεί στον αμέσως επόμενο κύκλο».

Πρόσθεσε ότι «είναι σχετικά λίγα τα νεαρά ζευγάρια που έχουν χαμηλή γονιμότητα, έτσι για αυτά ο πιο πιθανός λόγος που δεν πιάνουν παιδί κατά τους πρώτες μήνες των προσπαθειών τους, είναι απλώς η κακή τύχη. Έχουν καλές πιθανότητες να καταλήξουν στην εγκυμοσύνη, αν επιμείνουν. Όμως τα πιο μεγάλης ηλικίας ζευγάρια είναι πιθανότερο ότι έχουν χαμηλότερη γονιμότητα, συνεπώς υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για αυτά, σε σχέση με τα νεαρότερα, ότι η αποτυχία τους να πιάσουν παιδί μετά από μερικούς μήνες, δεν είναι θέμα τύχης αλλά υπογονιμότητας».

Η Χάρτσχορν επεσήμανε πως «πολλά ζευγάρια δεν έχουν επίγνωση ότι η τύχη παίζει μεγάλο ρόλο στην εγκυμοσύνη. Οι άνθρωποι περιμένουν να πιάσουν παιδί όταν το θέλουν, έτσι αποτελεί σοκ για αυτούς όταν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Το να πάνε σε ένα γιατρό για ένα τόσο προσωπικό ζήτημα, τους αποθαρρύνει, γι’ αυτό είναι χρήσιμο να ξέρουν πότε έχει φθάσει η σωστή στιγμή να σταματήσουν τις προσπάθειες και να αρχίσουν να ψάχνουν το θέμα ιατρικά».

Όπως τόνισαν οι ερευνητές, η φόρμουλα δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε ακριβώς μια γυναίκα θα μείνει έγκυος, όμως προβλέπει τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο στον επόμενο κύκλο της περιόδου.

Η παρουσίαση του μοντέλου έγινε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS ONE».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.