Το κολατσιό, το ενδιάμεσο γεύμα που λαμβάνουν οι μαθητές στο σχολείο, είναι πολύ σημαντικό γιατί λειτουργεί σαν καύσιμο, τροφοδοτώντας τον εγκέφαλο με την απαραίτητη γλυκόζη. Πρακτικά βοηθά τα παιδιά να είναι αποδοτικά και να συνεχίσουν με περισσότερη ενέργεια τις υπόλοιπες ώρες του μαθήματος.
Είναι σύνηθες το γεγονός, κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου να μειώνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και συγχρόνως να πέφτουν τα ποσοστά ενέργειας, με αποτέλεσμα τα μικρότερα ιδίως παιδιά να εμφανίζουν έντονα σημάδια κόπωσης και ανυπομονησίας να σχολάσουν, για να απολαύσουν στο σπίτι τους το μεσημεριανό φαγητό της μαμάς.
Πώς όμως είναι εφικτό να εφοδιάζουμε τα παιδιά μας με κολατσιό, που να είναι θρεπτικό, νόστιμο και συγχρόνως να κρατάει σε υψηλά επίπεδα την ενέργεια στον οργανισμό, έτσι ώστε τα παιδιά να μην αισθάνονται πείνα, μέχρι να σχολάσουν;
Με αφορμή τα εν λόγω ερωτήματα, το metrogreece.gr, επικοινώνησε με την κ.Ευγενία-Ιωάννα Παπαδήμα, Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, η οποία μας έδωσε πολύτιμες και ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες για το θέμα:
«Μια ιδιαίτερα ενδεδειγμένη επιλογή για το κολατσιό στο σχολείο, είναι το κλασικό σάντουϊτς σε διάφορες παραλλαγές, φροντίζοντας να συμπεριλαμβάνουμε σε αυτό υγιεινά υλικά και λαχανικά, όπως μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, καρότα, τυρί φέτα και προαιρετικά διάφορα κρεατοσκευάσματα, που δεν περιέχουν 100% κρέας. Εναλλακτικά μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας αυγό από το σπίτι, κουλουράκι Θεσσαλονίκης, κουλουράκια με μαύρη ζάχαρη και βρώμη, σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα, μπισκότα, κέϊκ, σπιτική τυρόπιτα, σπανακόπιτα, χορτόπιτα από βλήτα που είναι και της εποχής ακόμη και ξηρούς καρπούς, τροφοδοτώντας τον οργανισμό τους με την καλή ποιότητα λίπους, που είναι απαραίτητη να λαμβάνεται ως ένα βαθμό για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Επίσης, φρούτα, χυμοί χωρίς πολλή ζάχαρη, γάλα, γιαουρτάκι με μέλι, κρέμα και ρυζόγαλο, αν υπάρχει η δυνατότητα να αποθηκευτεί στο ψυγείο μέχρι την κατανάλωσή του. Προτείνεται τέλος, να αποφεύγονται διάφορες λιχουδιές που περιέχουν πολλή ζάχαρη και αλάτι, όπως ο λουκουμάς ή τα αλλαντικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.