Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Η συντήρηση των τροφίμων τους καλοκαιρινούς μήνες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Βασικοί κανόνες για την ασφαλή ετοιμασία του φαγητού εντός και εκτός σπιτιού.

Το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα τρόφιμα αλλοιώνονται με πολύ γρήγορες ταχύτητες. Με ζέστη και λίγη υγρασία τα βακτήρια «κάνουν πάρτι». Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη συντήρησή των τροφίμων ώστε να αποφύγουμε προβλήματα με την υγεία μας.

Μέσα στο σπίτι, αυτό είναι πιο εύκολο γιατί η κουζίνα είναι ένας χώρος διαμορφωμένος για τη σωστή παρασκευή του φαγητού.

Όταν όμως αποφασίζουμε να απολαύσουμε το φαγητό μας έξω, τώρα που ο καιρός το ευνοεί, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξουμε.

Μερικοί βασικοί κανόνες για μέσα αλλά και έξω από το σπίτι:

Φροντίζουμε να πλένουμε καλά τα χέρια μας και τις επιφάνειες πάνω στις οποίες δουλεύουμε, να καθαρίζουμε σχολαστικά μετά από κάθε χρήση τις επιφάνειες κοπής και τους πάγκους καθώς αποτελούν την κύρια πηγή μόλυνσης του ενός τροφίμου από το άλλο.

Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα μαχαίρια, τα πιάτα και γενικά τις επιφάνειες που έχουν έλθει σε επαφή με ωμά κρέατα, όπως και τα χέρια μας. Πρέπει όλα να πλένονται προσεκτικά πριν τα χρησιμοποιήσουμε για τα μαγειρεμένα φαγητά μας.

Τα κρέατα πρέπει να είναι καλομαγειρεμένα ώστε να σκοτώνονται τα επικίνδυνα βακτήρια που προκαλούν τις τροφοτοξινώσεις. Δεν αρκεί να είναι ψημένα εξωτερικά, πρέπει και εσωτερικά.

Αν το κρέας ή το κοτόπουλο δεν ψηθούν σωστά, μικρόβια όπως η σαλμονέλα, τα κολοβακτηρίδια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Πρέπει να έχουν αποψυχθεί καλά και σωστά γι' αυτό το καλύτερο είναι να αποψύχετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα στη συντήρηση του ψυγείου και μόνο για μια φορά.

Καλό είναι το φαγητό να σερβίρεται το αργότερο 2 ώρες μετά το μαγείρεμα. Επίσης, επειδή είναι σίγουρο ότι θα φτιάξουμε περισσότερο φαγητό απ' όσο θα καταναλώσουμε, το περίσσευμα του φαγητού πρέπει να ψύχεται όσο πιο γρήγορα γίνεται και να παραμείνει υπό ψύξη μέχρι να καταναλωθεί.

Όταν αναθερμαίνουμε ένα φαγητό πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι καυτό και ποτέ να μην το αναθερμαίνουμε πάνω από μία φορά.

Χωρίς δισταγμούς πετάμε οποιοδήποτε τρόφιμο έχει όψη, οσμή ή γεύση διαφορετική από τη συνηθισμένη, έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του ή αμφιβάλλουμε για την ποιότητά του. Πρώτα απ' όλα είναι η υγεία.

Όταν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε τις μαγειρικές μας δραστηριότητες έξω από την κουζίνα μας πρέπει κατ' αρχήν πακετάρουμε σωστά τα τρόφιμα που θα μεταφέρουμε. Τα ωμά κρέατα θέλουν πολύ προσεκτικό τύλιγμα ώστε οι χυμοί τους να μην έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

Όσο μπορούμε ας αποφύγουμε τροφές που χαλάνε εύκολα κι απαιτούν καλή ψύξη όπως τα ωμά κρεατικά, τα γαλακτοκομικά ψυγείου τα αλλαντικά και τα γλυκά ψυγείου. Γενικός κανόνας είναι ότι σε όσο πιο μικρά κομμάτια είναι κομμένο ένα τρόφιμο, τόσο πιο εύκολα αλλοιώνεται.

Αν πηγαίνετε εκδρομή ακόμη και σε απόσταση λίγων ωρών το ψυγειάκι είναι απαραίτητο για τη συντήρηση των τροφίμων. Πάνω από 2 ώρες εκτός ψυγείου αρχίζουν να αναπτύσσονται μικροοργανισμοί και με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες πολύ πιθανόν και νωρίτερα. Και θυμηθείτε ότι το κλιματιστικό του αυτοκινήτου δεν αρκεί.

Όταν ψυγείο ή καταψύκτης δεν είναι διαθέσιμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ισοθερμικές συσκευασίες στις οποίες θα βάλουμε μέσα παγοκύστες ή κατεψυγμένα μπουκαλάκια με νερό κι έτσι θα έχουμε και κρύο νερό μαζί μας. Προσοχή όμως, να είναι πολύ καλά συσκευασμένα τα τρόφιμά μας για να μην περάσει νερό μέσα.

Τέλος, αν πρόκειται να μαγειρέψουμε εκτός σπιτιού και δε γνωρίζουμε αν υπάρχει πηγή πόσιμου- καθαρού νερού εκεί κοντά, πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε μαζί μας αρκετό καθαρό νερό για να πλύνουμε τα λαχανικά, τα πιάτα και τα χέρια μας. Εκτός από νερό χρήσιμο είναι να έχετε μαζί σας ξύδι για καθάρισμα και απολύμανση ή και αντισηπτικά μαντιλάκια.


Πηγή: http://www.noikokyra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.