Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Εισαγωγή οξυγόνου στο αίμα μέσω μικροφυσαλίδων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ελπιδοφόρα μέθοδο ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Μία πρωτότυπη τεχνική απευθείας εισαγωγής μικροσκοπικών φυσαλίδων γεμάτων αέριο οξυγόνο στο αίμα των ασθενών, ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο στα έκτακτα ιατρικά περιστατικά ασθενών που δεν μπορούν να αναπνεύσουν μόνοι τους και ο εγκέφαλος, η καρδιά τους ή άλλο όργανο κινδυνεύουν άμεσα από τη στέρηση οξυγόνου.

Μάλιστα, οι ερευνητές έκαναν πετυχημένες δοκιμές με κουνέλια, που είχαν φραγμένες τραχείες και δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν φυσιολογικά, τα οποία όμως κατάφεραν να μείνουν ζωντανά έως και 15 λεπτά χωρίς να πάρουν αναπνοή, χάρη στην εισαγωγή των μικροσωματιδίων οξυγόνου στο αίμα τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Τζον Κάιρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σύμφωνα με το «Nature» και το «Science», κατάφεραν να οξυγονώσουν το αίμα των πειραματόζωων παρακάμπτοντας τελείως τους πνεύμονες και επαναφέροντας το ποσοστό του οξυγόνου από το επικίνδυνα χαμηλό ποσοστό του 70% σχεδόν στο ιδανικό 100%.

Οι επιστήμονες, όπως δημοσιεύει το ΑΜΠΕ, ευελπιστούν ότι στο μέλλον η τεχνική θα μπορούσε να σώσει ανθρώπους που δεν μπορούν να αναπνεύσουν και έτσι να προλάβουν την κατάρρευση της καρδιάς και του εγκεφάλου τους εξαιτίας της στέρησης του οξυγόνου.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το οξυγόνο κυκλοφορεί στο αίμα δεσμευμένο από το μόριο της αιμοσφαιρίνης. Μέχρι τώρα, οι γιατροί έχουν προσπαθήσει να εισάγουν απευθείας μικρές ποσότητες ελεύθερου οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος, όμως είχαν περιορισμένη επιτυχία, καθώς αυτή η μέθοδος είναι δυνητικά επικίνδυνη, επειδή το ελεύθερο αέριο οξυγόνο μπορεί να συγκεντρωθεί σε μεγαλύτερες φυσαλίδες και να προκαλέσει θανατηφόρα πνευμονική εμβολή. Από την άλλη, η εισαγωγή οξυγόνου σε υγρή μορφή στο αίμα αποφεύγει τον κίνδυνο του αερίου, όμως η διαδικασία πρέπει να πραγματοποιηθεί σε επικίνδυνα χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι Αμερικανοί ερευνητές, χρησιμοποίησαν μικροκάψουλες, που είναι σφαιρικές μεμβράνες από βιολογικά μόρια (λιπίδια), μέσα στις οποίες υπάρχει μία μικροσκοπική φυσαλίδα αέριου οξυγόνου. Επειδή το οξυγόνο δεν είναι ελεύθερο, αλλά περιβάλλεται από μία κάψουλα, αποκλείεται να ενωθεί σε μεγαλύτερες αέριες φυσαλίδες και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Οι κάψουλες εισάγονται απευθείας στο αίμα και εκεί αναμιγνύονται αμέσως με τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το οξυγόνο απελευθερώνεται από το περίβλημά του και διαχέεται στα κύτταρα, καταλήγοντας έτσι στους πνεύμονες.

Τα κουνέλια, που έζησαν για 15 λεπτά χωρίς αναπνοή, είχαν φυσιολογική πίεση αίματος και σφυγμό, ενώ δεν εμφάνισαν κάποια ένδειξη βλάβης στην καρδιά, στους πνεύμονες ή στο ήπαρ. Οι μικροκάψουλες οξυγόνου είναι εύκολες στην παραγωγή τους και φθηνές, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορούν να βελτιώσουν την τεχνική τους, ώστε ο ασθενής να μένει ζωντανός έως 30 λεπτά χωρίς εισπνοή οξυγόνου. Όμως πέρα από αυτό το χρονικό όριο θεωρούν πολύ δύσκολο να παραταθεί η επιβίωση μόνο με το οξυγόνο από τις μικροκάψουλες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.