Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Εχθροί των φαρμάκων ο ήλιος και η ζέστη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ο κίνδυνος αλλοιώσεων παραμονεύει τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ζέστη δεν επηρεάζει μόνο τα τρόφιμα αλλά και τα φάρμακα. Γι’ αυτό, όσοι παίρνετε συστηματικά φάρμακα θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη συντήρησή τους τώρα που κάνει ζέστη, ώστε να μην κινδυνεύσετε από τυχόν αλλοιώσεις τους.

Η προφύλαξη των φαρμάκων από τη ζέστη αναγράφεται στη συσκευασία τους. Όμως, υπάρχουν και κάποιο γενικοί κανόνες που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουμε...

Κανόνες προφύλαξης

Όλα τα φάρμακα –εκτός από εκείνα που λόγω της κατασκευής τους πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, π.χ., κάποια εμβόλια ή αντιβιοτικά– πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα λεγόμενα «θερμοευαίσθητα» φάρμακα, μια κατηγορία δηλαδή φαρμάκων τα οποία επηρεάζονται άμεσα από τις μεταβολές της θερμοκρασίας.

Τα φάρμακα σε μορφή δισκίου ή κάψουλας δεν αλλοιώνονται εύκολα. Όσα είναι όμως σε υγρή μορφή, όπως τα σιρόπια, μπορούν εύκολα να αλλοιωθούν αν τα ξεχάσετε ανοιχτά ή αν δεν τα βάλετε στο ψυγείο.

Το αποτέλεσμα της αλλοίωσης από την αλλαγή των συνθηκών συντήρησης ενός φαρμάκου είναι να γίνει το φάρμακο αδρανές και αναποτελεσματικό, να χάσει δηλαδή τη θεραπευτική του ιδιότητα. Το αποτέλεσμα; Ο ασθενής να παίρνει κανονικά τη δόση του, αλλά χωρίς να βλέπει βελτίωση.

Ρωτάτε πάντα το φαρμακοποιό σας για το πώς πρέπει να διατηρείτε τα φάρμακά σας.

Ιδιαιτερότητες

Αλλαγή δόσης: Η δοσολογία ορισμένων φαρμάκων μπορεί να διαφοροποιηθεί τους μήνες του καλοκαιριού. Όπως, για παράδειγμα, τα διουρητικά φάρμακα που χορηγούνται στους υπερτασικούς, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται σε μικρότερες δόσεις, λόγω της εφίδρωσης από τη ζέστη και της απώλειας υγρών από τη λήψη του φαρμάκου.

Την ελάττωση της δόσης ενός φαρμάκου δεν πρέπει να την κάνετε μόνη σας, αλλά μετά από σύσταση του γιατρού σας.

Φάρμακα και αλκοόλ: Το καλοκαίρι αυξάνεται αρκετά η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και κυρίως της μπίρας.

Πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα, λοιπόν, όσοι παίρνετε φάρμακα καθώς ο συνδυασμός αλκοόλ και φαρμάκων αντενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις, γιατί ενισχύει τη δράση του φαρμάκου. Αποτέλεσμα; Υπνηλία ή μειωμένα αντανακλαστικά ή και χειρότερες συνέπειες για την υγεία.

Όσοι, μάλιστα, παίρνετε αγχολυτικά, ηρεμιστικά ή αντιβιοτικά πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή σας.

Κορτικοειδή: Μια άλλη κατηγορία φαρμάκων με τα οποία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί το καλοκαίρι. Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους, τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις ρευματικών, άσθματος, δερματικών παθήσεων ή σε διάφορες μορφές καρκίνου και μόνο με συνταγή γιατρού.

Παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες, όπως κατακράτηση νερού και άλατος στου ιστούς και ιδιαίτερα στην περιοχή του προσώπου. Αν κάποιος τα παίρνει για καιρό μπορεί να παρουσιάσει οιδήματα και έντονα πρηξίματα.

Για να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες αυτές καλό είναι να περιοριστεί η δοσολογία τους, αν βέβαια το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του αρρώστου. Σε αντίθετη περίπτωση, η κατακράτηση νερού περιορίζεται, αν αφαιρεθεί το αλάτι από τη διατροφή.

Επίσης και η γυμναστική ωφελεί, εφόσον με αυτή καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια κι έτσι περιορίζεται και η αύξηση του βάρους. Για κάθε αλλαγή της δόσης και αυτών των φαρμάκων αρμόδιος είναι ο γιατρός.

Είναι το φάρμακο χαλασμένο ή όχι;

Εάν το φάρμακο είναι συσκευασμένο μέσα σε πλαστική κάψουλα (μπλίστερ) και υπάρχει διόγκωση στην επιφάνεια της ζελατίνης, σημαίνει ότι έχει αναπτυχθεί διοξείδιο του άνθρακα, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στη δραστικότητα του φαρμάκου.

Αν το φάρμακο είναι σε μορφή σιροπιού από την οσμή είναι συνήθως δύσκολο να καταλάβετε ότι είναι χαλασμένο.

Ένα σιρόπι είναι χαλασμένο όταν παρουσιάσει ίζημα (κατακάθι) στον πάτο του μπουκαλιού του ή αν έχει αλλάξει το χρώμα του.

Αν πρόκειται για αναβράζοντα σκευάσματα, κοιτάξτε αν έχουν διογκωθεί. Αν δείτε κάτι τέτοιο, οφείλεται στην έκκριση διοξειδίου του άνθρακα και σημαίνει ότι το φάρμακο έχει χάσει τη δραστικότητά του.


Πηγή: http://www.belife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.