Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά μας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Υπεύθυνη η φθορά των θυλάκων των τριχών από το φυσικό οξυζενέ.

Επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Γερμανία κατόρθωσαν να λύσουν ένα μυστήριο που ταλανίζει την ανθρωπότητα αιώνες τώρα: γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά μας με το πέρασμα του χρόνου.

Αν και το γκριζάρισμα είναι αποδεκτό ως αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης και για πολλούς αποτελεί ένδειξη σοφίας, μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως δεν έχει καμία σχέση με την σοφία, αλλά με την φθορά των θυλάκων των τριχών από το φυσικό οξυζενέ που όλοι διαθέτουμε! Η ανακάλυψη, που χαρακτηρίζεται ήδη αληθινό επίτευγμα, πιστεύεται ότι θα συμβάλλει στην επινόηση μιας μεθόδου για την αποφυγή του γκριζαρίσματος.

Η όλη μελέτη έγινε στο εργαστήριο από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπράντφορντ και τα πανεπιστήμια του Μάιντς και του Λύντμπεκ, στη Γερμανία, με επικεφαλής τον δρα Κάριν Σάλροϊτερ, καθηγητή Κλινικής & Πειραματικής Δερματολογίας στο Μπράντφορντ.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το γκριζάρισμα προκαλείται από την μαζική συσσώρευση υπεροξειδίου του υδρογόνου (κοινώς οξυζενέ!), που με τη σειρά της οφείλεται στην φθορά των θυλάκων των τριχών.Επακόλουθο της συσσώρευσης είναι να εμποδίζεται η σύνθεση της μελανίνης – της φυσικής χρωστικής ουσίας, η οποία προσδίδει στα μαλλιά μας το χρώμα τους.Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική «Επιθεώρηση FASEB», την οποία εκδίδει η Ομοσπονδία των Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας.

«Ξανοίγουν» εκ των έσω

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα κύτταρα των μαλλιών μας εκ φύσεως παράγουν μικροσκοπικές ποσότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου, αλλά καθώς μεγαλώνουμε αυτές οι μικρές ποσότητες γίνονται μεγάλες.

Με άλλα λόγια, «ξανοίγουμε» τα μαλλιά μας εκ των έσω, εμποδίζοντας την δράση της χρωστικής τους – και έτσι, πρώτα τα κάνουμε γκρι και μετά άσπρα!Όλα τούτα προέκυψαν από την μελέτη κυτταρικών καλλιεργειών από ανθρώπινους θυλάκους τριχών.

Όπως διαπιστώθηκε, η συσσώρευση του υπεροξειδίου προκαλείται από την μείωση της παραγωγής ενός ενζύμου (λέγεται καταλάση), που το διασπά σε νερό και οξυγόνο.Την βλάβη αυτή δεν μπορούν να επιδιορθώσουν οι θύλακοι των τριχών, επειδή ο χρόνος ελαττώνει τα επίπεδα και των ενζύμων που φυσιολογικά επιδιορθώνουν τα μαλλιά μας (τα ένζυμα αυτά λέγονται MSRA και Β).

Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, ο συνδυασμός των υψηλών επιπέδων του υπεροξειδίου με τα χαμηλά επίπεδα των MSRΑ και Β έχει ως επακόλουθο να διαταράσσεται η σύνθεση ενός άλλου ενζύμου, της τυροσινάσης, η οποία ρυθμίζει την παραγωγή της μελανίνης στους θυλάκους!

Η μελανίνη δεν είναι υπεύθυνη μόνο για το χρώμα των μαλλιών, αλλά και για το χρώμα του δέρματος και των ματιών μας. Οι ερευνητές εικάζουν ότι ένας μηχανισμός ανάλογος με αυτόν που ανακάλυψαν, πρέπει να αποτελεί και την αιτία της λεύκης – μιας δερματοπάθειας που χαρακτηρίζεται από λεύκανση του δέρματος.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.