Αποτελέσματα μετά από μελέτη περίπου 140.000 τοκετών.
Αυξημένοι κατά 2,6 ώρες είναι στη σημερινή εποχή οι πόνοι της γέννας, στο πρώτο στάδιο του τοκετού, για τις γυναίκες που κυοφορούν για πρώτη φορά και κατά δύο ώρες για όσες έχουν ξαναγεννήσει, σε σχέση με πριν 50 χρόνια.
Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Κάθριν Λάφον, μελέτησαν περίπου 140.000 τοκετούς, αλλά δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν με βεβαιότητα όλους τους παράγοντες, οι οποίοι έχουν προκαλέσει αυτή την αύξηση. Όμως εκτιμούν ότι η χρονική επέκταση της γέννας οφείλεται κυρίως στις αλλαγές στην ιατρική πρακτική που στο μεταξύ έχουν συμβεί στα σύγχρονα μαιευτήρια.
Οι επιστήμονες συνέκριναν στοιχεία της δεκαετίας του ΄60 με πιο πρόσφατα στοιχεία και βρήκαν ότι η χρονική επέκταση αφορά κυρίως το πρώτο στάδιο του τοκετού, όταν διαστέλλεται ο τράχηλος της μήτρας, πριν η έγκυος αρχίσει την ώθηση για να βγει το μωρό.
Σύμφωνα με την μελέτη, τα σύγχρονα μωρά γεννιούνται κατά μέσο όρο πέντε μέρες νωρίτερα σε σχέση με πριν από πέντε δεκαετίες. Επίσης έχουν γενικά μεγαλύτερο βάρος, ενώ και οι σύγχρονες έγκυες ζυγίζουν περισσότερο από ό,τι στη δεκαετία του ΄60. Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες έγκυες μητέρες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές και καθυστερήσεις κατά τον τοκετό.
Τέλος, οι σύγχρονες νέες μητέρες είναι κατά μέσο όρο περίπου τέσσερα χρόνια μεγαλύτερες στην ηλικία κατά τη στιγμή του τοκετού, σε σχέση με πριν 50 χρόνια. Το τελευταίο αυτό σημείο παίζει ρόλο, όπως δήλωσε η Λάφον, καθώς οι μεγαλύτερης ηλικίας έγκυες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να γεννήσουν από ό,τι οι πιο νέες, αν και αυτή η ηλικιακή διαφορά δεν μπορεί από μόνη της να εξηγήσει γιατί οι σύγχρονες γέννες διαρκούν τόση ώρα παραπάνω.
Μάλιστα, οι σύγχρονοι γυναικολόγοι χορηγούν πιο συχνά στις εγκύους την ορμόνη ωκυτοκίνη για να επισπεύσουν τον φυσιολογικό τοκετό (το 31% των εγκύων σήμερα παίρνει ωκυτοκίνη έναντι 12% πριν 50 χρόνια). Αν αυτό δεν γινόταν, τότε μερικοί σύγχρονοι τοκετοί μπορεί να ήταν ακόμα μεγαλύτερης διάρκειας.
Από την άλλη, στα σύγχρονα μαιευτήρια υπάρχει σημαντική αύξηση στη χρήση της επισκληριδίου δηλαδή της έγχυσης αναλγητικών στον νωτιαίο μυελό, ώστε να μειώνονται οι πόνοι της γέννας. Όμως αυτή η πρακτική αυξάνει τη διάρκεια του τοκετού κατά 40 έως 90 λεπτά. Σήμερα πάνω από τις μισές γυναίκες (55%) κάνουν επισκληρίδιο αναισθησία έναντι μόλις 4% στη δεκαετία του ΄60.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.