Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Οι τρεις μύθοι της ακμής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Συμβουλευτείτε καλύτερα έναν ειδικό.

Η ακμή είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην εφηβική και μεταεφηβική ηλικία.

Η βαρύτητά της ποικίλει από τα μικρά μαύρα στίγματα στο μέτωπο και τη μύτη μέχρι στις βαρειές οζοκυστικές μορφές που μπορεί να απλώνονται σε όλο το πρόσωπο, το στέρνο και την πλάτη και που συνήθως αφήνουν δύσμορφες ουλές.

Σήμερα έχουμε πολλά όπλα για να αντιμετωπίσουμε την ακμή, όμως πριν από όλα πρέπει να καταρριφθούν τρείς ευρέως διαδεδομένοι μύθοι σχετικοί με την ακμή που δυσκολεύουν τη ζωή των ασθενών και το έργο των δερματολόγων.

1ος μύθος: Η διατροφή επηρεάζει την εμφάνιση και τη βαρύτητα της ακμής
Όλοι ξέρουμε ότι διάφορες τροφές έχουν κατηγορηθεί για την επιδείνωση της ακμής, με πρωταγωνιστές τη σοκολάτα και τους ξηρούς καρπούς. Παρά τη σχετική φημολογία που διαρκεί δεκαετιές, σχετικές μελέτες δεν έχουν δείξει πραγματική συσχέτιση, οπότε η κατανάλωση με μέτρο σοκολάτας και ξηρών καρπών επιτρέπεται ελεύθερα. Μια κατηγορία τροφίμων που έχει μπει στο μικροσκόπιο των ερευνητών τα τελευταία χρόνια είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα από αγελαδινό γάλα.

Ερευνητές ισχυρίζονται οτι τα συγκεκριμένα προιόντα λόγω του εξαναγκασμού των ζώων σε συνεχή παραγωγή γάλακτος περιέχουν αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων που με τη διατροφή προσλαμβάνονται από τον άνθρωπο και συμβάλλουν στην επιδείνωση της ακμής. Ιδαίτερα φαίνεται να επηρεάζονται οι γυναίκες καθώς έχουν χαμηλά επίπεδα ενδογενών ανδρογόνων στο σώμα. Παρότι οι σχετικές μελέτες είναι σε εξέλιξη, ήδη κάποιοι δερματολόγοι προτείνουν ολική αποχή από αγελαδινό γάλα και αντίστοιχα προιόντα για χρονική περίοδο τουλάχιστον ενός εξαμήνου.

2ος μύθος: Αν πλένομαι συχνότερα και με δυνατότερα καθαριστικά θα φύγουν τα σπυράκια

Το πλύσιμο του προσώπου ή/και του σώματος βοηθά να ανοίγουν οι πόροι των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων και να μειώνεται η ενοχλητική πολλές φορές λιπαρότητα του δέρματος.

Όμως η υπερβολική χρήση ισχυρών καθαριστικών φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς καταστρέφει το φυσιολογικό και προστατευτικό λιπιδικό φιλμ του δέρματος καθιστώντας το ευάλωτο σε εξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες και διεγείρει αντιδραστική υπερέκκριση σμήγματος που επιδεινώνει την ακμή.

Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένα άτομο με ακμή είναι να προμηθευτεί ένα φαρμακευτικό καθαριστικό που σέβεται το pH της επιδερμίδας και αφαιρεί τη λιπαρότητα χωρίς να ερεθίζει και το οποίο με μια λογική χρήση συνήθως πρωί-βράδυ να προετοιμάζει το δέρμα για τις τοπικές φαρμακευτικές θεραπείες.

3ος μύθος: Η ακμή φεύγει με την ολοκλήρωση της εφηβείας

Παρόλο που η ακμή είναι μια πάθηση που συνήθως εμφανίζεται στη διάρκεια της εφηβείας, είναι λάθος να υποσχόμαστε ότι τα σπυράκια θα φύγουν με την ενηλικίωση.

Ακόμα χειρότερα και ιδιαίτερα οι γυναίκες, μπορεί να μην εμφανίσουν ακμή στην εφηβεία αλλά αργότερα, πολλές φορές κοντά στην ηλικία των 25 ετών ενώ σε ένα ποσοστό μέχρι και 10% συνεχίζουν να βγάζουν βλάβες μεχρι την πέμπτη δεκαετία της ζωής.

Αρκετές φορές το υπόβαθρο είναι μια διαταραχή που επηρεάζει τις ορμόνες του φύλου (όπως πχ στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) ή λόγω της λήψης ορισμένων φαρμάκων αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν βρίσκουμε ορμονικές διαταραχές στις εξετάσεις αίματος και πρέπει να σκεφτούμε την αυξημένη ευαισθησία των υποδοχέων του δέρματος στα ανδρογόνα ή άλλες αιτίες που πρέπει να διερευνηθούν από το δερματολόγο.


Πηγή: http://iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.