Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Τα πολλά κέικ και μπισκότα ενισχύουν την τριχοφυΐα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τι την προκαλεί.

Περισσότερο από το 50% των γυναικών προβληματίζεται αρκετά σχετικά με την έντονη τριχοφυΐα στο σώμα τους, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την εταιρεία Mintel.

Στην έρευνα, που έγινε μέσω διαδικτύου και στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 2.000 γυναίκες τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έντονη τριχοφυΐα ήταν ο αμέσως επόμενος λόγος (από το σωματικό βάρος) που τους προκαλούσε δυσάρεστα συναισθήματα σε ό,τι είχε να κάνει με το σώμα τους.

Σύμφωνα με της έρευνα μία στις δέκα υποφέρει από έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή το σώμα. Τι όμως την προκαλεί;

«Μερικές φορές αυτό έχει να κάνει με τη φυλή, ή οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες και όχι απαραίτητα με προβλήματα υγείας» εξηγεί η ενδοκρινολόγος, Dr Rina Davison, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Whipps Cross.

«Οι Νοτιοασιάτες ή οι μεσαογειακοί λαοί έχουν λιγότερο έντονη τριχοφυΐα συγκριτικά με τους Καυκάσιους ή τους μαύρους, για παράδειγμα» προσθέτει.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι παράγοντες, όπως φάρμακα, κακή διατροφή ή άλλα προβλήματα υγείας, που μπορεί να την προκαλούν.

Κέικ και μπισκότα

Όταν κάποιος καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, επεξεργασμένους υδατάνθρακες (που περιέχουν τα κέικ και τα μπισκότα) αυτό «ενισχύει» την τριχοφυΐα.

Αυτές οι τροφές έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, το οποίο σημαίνει ότι μετατρέπονται γρήγορα σε ενέργεια και μπορεί να δημιουργήσουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα και η «αντίσταση» σημαίνει ότι η ορμόνη αυτή γίνεται λιγότερο αποτελεσματική στο να μειώνει τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα, με αποτέλεσμα το σώμα να πρέπει να παράγει περισσότερη προκειμένου να λειτουργήσει σωστά.

«Το πρόβλημα είναι ότι αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης “ενεργοποιούν” και τους αυξητικούς παράγοντες κάνοντας τις ωοθήκες να παράγουν περισσότερη τεστοστερόνη, που σχετίζεται με την τριχοφυΐα» λέει η διατροφολόγος Marilyn Glenville.

«Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτό το πρόβλημα» προσθέτει.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Σε αυτές οφείλεται το πρόβλημα τριχοφυΐας που έχουν πολλές γυναίκες και επηρεάζει το 10-15% των γυναικών. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών σημαίνει με απλά λόγια ότι οι ωοθήκες δεν λειτουργούν σωστά και καλύπτονται από πολλές μικρές κύστεις.

Ως αποτέλεσμα η απελευθέρωση των ωαρίων δεν είναι σταθερή, προκαλώντας αστάθεια στον κύκλο περιόδου των γυναικών και αρκετά συχνά δημιουργεί προβλήματα γονιμότητας και ακμή.

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα αυξημένα επίπεδα ανδρικών ορμονών (ανδρογόνα), που οδηγούν σε έντονη τριχοφυΐα.

Αν η τριχοφυΐα οφείλεται σε ορμονική διαταραχή, συνήθως εμφανίζεται σε σημεία όπως το πηγούνι, το άνω χείλος, οι φαβορίτες, το στήθος και το εσωτερικό των μηρών.

Έκζεμα και δερματικές ασθένειες

Ασθενείς με δερματικά προβλήματα, όπως έκζεμα ή ψωρίαση, μπορούν επίσης να αναπτύξουν προβλήματα τριχοφυΐας.

«Αυτό συμβαίνει γιατί λόγω της φλεγμονής υπάρχει αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή αυτή του δέρματος με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η ανάπτυξη των τριχών.

Στεροειδή

Τα κορτικοστεροειδή βοηθούν στην αντιμετώπιση φλεγμονών και χορηγούνται συνήθως σε όσους πάσχουν από άσθμα και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Περιέχουν μια συνθετική μορφή της ορμόνης κορτιζόλη και τα επίπεδά της στον οργανισμό μπορεί να αυξηθούν κατά τη διάρκεια των χρόνων.

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν λαμβάνεται για διάστημα μεγαλύτερο των 4 ή 6 μηνών και μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση του συνδρόμου Cushing. Τα συμπτώματα αυτού είναι πρόσληψη σωματικού βάρους, κόκκινο πρόσωπο και αυξημένη τριχοφυΐα σε όλο το σώμα.

Εμμηνόπαυση

«Καθώς τα οιστρογόνα μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα της τεστοστερόνης (της ανδρικής ορμόνης) μπορεί να “επικρατήσουν”» εξηγεί η Marilyn Glenville.

Δεν είναι ότι ο οργανισμός έχει περισσότερη τεστοστερόνη, απλά η αναλογία οιστρογόνων-τεστοστερόνης αλλάζει, κάνοντας τις γυναίκες επιρρεπείς σε συμπτώματα όπως η αρσενική φαλάκρα, η τριχοφυΐα στο πρόσωπο και η ακμή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.