Νέος γύρος επιβολής άγριων και άδικων μέτρων τα οποία θα δώσουν τηνχαριστική βολή στο εισόδημα και οδηγούν μισθωτους και συνταξιούχους στην κοινωνική εξαθλίωση φέρνει ο Σεπτέμβριος.
Η φοροεπιδρομή ειναι προ των πυλών. Με θύματα τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Και χωρίς μάλιστα να υπάρχει φώς στο τούνελ. Τα πρώτα 'ραβασάκια' της εφορίας θα σταλθούν εντος των προσεχων ημερων. Η νέα καταιγίδα περικοπών, αύξησης φόρων, ιδιωτικοποιήσεων, απολύσεων, και περιορισμού ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μειώνει το βιοτικό επίπεδο και οδηγεί την οικονομία και τη χώρα σε νέα αδιέξοδα. Όλοι έχουμε χρέος να αντισταθούμε σθεναρά κατα της κυβέρνησης και της τρόικας καθώς και των αδιέξοδων, νεοφιλελεύθερων πολιτικών που το μόνο που καταφέρνουν να επιφέρουν είναι να οδηγούν την ανεργία στα ύψη, τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση, την ελληνική οικονομία σε βαθύτερη ύφεση και να διαλύουν τον κοινωνικό ιστό. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, επαγγελματίες και νέοι ' ξεχειλίζουν' από οργή και αγανάκτηση για τα νέα μέτρα που πλήττουν για ακόμη μια φορά τους ίδιους, ενώ οι έχοντες και κατέχοντες αυτοί που έκλεψαν το δημόσιο πλούτο, αυτοί που δεν πλήρωσαν τους φόρους, πίνουν στην υγειά των κοροΐδων. Αντιστεκόμαστε στην κοινωνική βαρβαρότητα. Απαιτούμε εδώ και τώρα άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα που θα ενισχύουν τους ανέργους αλλά και την ανάπτυξη που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας. Αν αυτό δεν γίνει, τότε η ύφεση θα διευρυνθεί και η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο απελπιστική για όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τους νέους της χώρας μας.
Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, όλες οι έκτακτες εισφορές θα συμπεριληφθούν σε ένα εκκαθαριστικό σημείωμα και ο υπόχρεος θα πρέπει να τις πληρώσει το πολύ σε έξι μηνιαίες δόσεις, με το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης να είναι τα 300 ευρώ. Με απώτερο στόχο οι πρώτες πληρωμένες των έκτακτων εισφορών που αφορούν: ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, έκτακτη εισφορά για Ι.Χ., πισίνες κ.λπ., καθώς και τέλος επιτηδεύματος να γίνουν εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε να καταγραφεί και μία ανοδική τάση στα έσοδα. Οι φορολογούμενοι θα λαμβάνουν τα σχετικά σημειώματα περί το τέλος του μήνα. Μάλιστα, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) -στις βάσεις δεδομένων της δεν περιγράφεται ξεκάθαρα η κατάσταση κάθε υπόχρεου- αναμένεται να σταλούν σημειώματα ακόμα και σε αυτούς που εξαιρούνται (π.χ. άνεργοι) και στη συνέχεια θα πρέπει οι τελευταίοι να υποβάλουν αίτηση στην εφορία τους για νέα εκκαθάριση συνοδευόμενη από σχετική βεβαίωση του ΟΑΕΔ. Βάσει των όσων προβλέπονται στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού, εάν η εισφορά βεβαιωθεί μέσα στον Αύγουστο, θα καταβληθεί η πρώτη δόση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου του 2011, η δεύτερη μέχρι 31 Οκτωβρίου, η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου, η τέταρτη 31 Δεκεμβρίου και ούτω καθεξής. Εάν το συνολικό ποσό καταβληθεί εφάπαξ και εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης θα παρέχεται έκπτωση 5%.
Οι διαδικασίες είσπραξης των έκτακτων εισφορών περιγράφονται σε αναλυτική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου. Σύμφωνα με την απόφαση: Η ΓΓΠΣ εκδίδει ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα στο οποίο εμφανίζονται χωριστά, τα ποσά της κάθε εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος. Έτσι στο εκκαθαριστικό, κατά περίπτωση, θα αναγράφονται τα ποσά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, της έκτακτης εισφοράς επιτηδεύματος και της έκτακτης εισφοράς αντικειμενικών δαπανών ( ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, σκαφών αναψυχής κλπ).
Στο ενιαίο εκκαθαριστικό θα αποτυπώνονται κατά περίπτωση οι έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης, επιτηδεύματος και αντικειμενικών δαπανών, οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής:
# Εισφορά αλληλεγγύης: Επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, με συντελεστές 1% έως και 4%. Η εισφορά για όσους έχουν δηλώσει εισοδήματα μεταξύ 12.000-20.000 ευρώ θα είναι από 121 έως 200 ευρώ, για εισοδήματα πάνω από 20.000 και ως 50.000 ευρώ, διαμορφώνεται σε 408-1.000 ευρώ, για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ θα κυμανθεί από 1.500 έως 3.000 ευρώ και για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, από 4.000 ευρώ και πάνω.
# Τέλος επιτηδεύματος: Από 300 ευρώ θα πληρώσουν περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το τέλος επιτηδεύματος θα πληρώσουν και οι εργαζόμενοι που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη και αμείβονται με μπλοκάκι, ακόμη και όσοι είχαν πέρυσι το μπλοκάκι τους σε αδράνεια.
# Έκτακτη εισφορά σε αντικειμενικές δαπάνες: Επιβάλλεται με συντελεστή 5% επί του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης σε όσους κατέχουν επιβατικά αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά, σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες.
Παραλληλα νέος γύρος ανατροπών στο ασφαλιστικό ξεκινά απο τον Σεπτέμβριο με διπλές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, περικοπές στις αναπηρικέςσυντάξεις και στο ΕΚΑΣ καθως και με αναθεώρηση της λίστας των βαρέων-ανθυγιεινων επαγγελμάτων. Ειδικότερα:
NEO EKAΣ( Επίδιμα Κοινωνικής Αλληλεγγυης Συνταξιουχων). Με 7 νέες προϋποθέσεις θα χορηγηθεί, από φέτος, το ΕΚΑΣ στους πραγματικά χαμηλοσυνταξιούχους. Τις αλλαγές που έχουν στόχο να «κόψουν» την καταβολή ΕΚΑΣ από εισοδηματίες – χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και από αλλοδαπούς που δεν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη. Με βάση την εγκύκλιο που εκδόθηκε και τίθεται σε άμεση εφαρμογή σύμφωνα με το νέο νόμο για το ΣΕΠΕ (ν. 3996/11):
Θα συνυπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια τα ποσά που απαλλάσσονται ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο (π.χ. από ενοίκια, καταθέσεις κ.ά.).
Τίθεται ως προϋπόθεση για την καταβολή του ΕΚΑΣ η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.
Οσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται με μειωμένη σύνταξη θα εισπράττουν τα 2/3 του ΕΚΑΣ (-33,35%).
Καθιερώνεται ΕΚΑΣ ύψους 30 ευρώ για εισοδήματα από 8.472,10 μέχρι 9.200 ευρώ.
Αναπροσαρμόζονται τα εισοδηματικά κριτήρια (με αύξηση 1,4%) ενώ από το 2012 προβλέπεται η αύξησή τους, ανάλογα με το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Επιβάλλεται ποινή (παρακρατούνται όσα αχρεωστήτως έχουν καταβληθεί στο διπλάσιο από το ποσό της κύριας σύνταξης και σε 6 μηνιαίες δόσεις) σε όσους εισπράττουν ΕΚΑΣ από 2 ταμεία.
Αναδρομικά από την 1η Μαΐου κάθε χρόνου θα «κόβεται» η καταβολή του ΕΚΑΣ σε όσα πρόσωπα διαπιστώνεται ότι δεν το δικαιούνται.
Οι προϋποθέσεις για την καταβολή του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου των οργανισμών κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (πλην ΟΓΑ και ΝΑΤ) είναι, σε ό,τι αφορά το όριο ηλικίας και τα εισοδηματικά κριτήρια (με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2010, δηλ. εισοδήματα του 2009) οι παρακάτω:
1. Να έχουν συμπληρώσει την 1/1/2011 το 60ό έτος της ηλικίας, αν είναι συνταξιούχοι γήρατος και θανάτου (δεν απαιτείται η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας στις περιπτώσεις συνταξιούχων αναπηρίας και παιδιών που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους). Σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος την 1/1/2011, το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου συμπλήρωσαν το 60ό έτος.
2. Να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
3. Να έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και επιδόματα έως και 8.472,09 ευρώ. Αφαιρούνται μόνο ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, η ισόβια σύνταξη και τα προνοιακά βοηθήματα του υπουργείου Υγείας. Αντιθέτως, συνυπολογίζονται το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, το επίδομα παραπληγίας – τετραπληγίας, το καθαρό ποσό από μισθούς και συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης και τα ποσά στρατιωτικής σύνταξης που χορηγούνται σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου.
4. Να έχουν συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα έως 9.884,11 ευρώ.
5. Να έχουν συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα έως 15.380,90 ευρώ.
6. Να μην υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης μαζί με τα επιδόματα (εκτός από τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας).
7. Για τη χορήγηση του νέου ΕΚΑΣ των 30 ευρώ, θα πρέπει το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να είναι από 8.472,10 ευρώ μέχρι 9.200,00 ευρώ, το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 9.884,11 ευρώ και το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα, το ποσό των 13.500 ευρώ.
Τα παραπάνω ποσά ΕΚΑΣ χορηγούνται σε όσους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας λαμβάνουν πλήρη σύνταξη. Αν λαμβάνουν σύνταξη μειωμένη (είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί σε όριο ηλικίας μικρότερο του πλήρους ή με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο εκείνου που προβλέπεται για χορήγηση ολόκληρης της σύνταξης) το ΕΚΑΣ το οποίο θα καταβάλλεται θα είναι τα 2/3 των πλήρων ποσών ΕΚΑΣ.
Παραδείγματα
-Αν ο συνταξιούχος έχει συνταξιοδοτηθεί πριν από τα 65 και δικαιούται ΕΚΑΣ 230 ευρώ, θα εισπράττει 153 ευρώ.
-Αν δικαιούται ΕΚΑΣ 57,50 ευρώ, θα εισπράττει 38,33 ευρώ.
-Αν δικαιούται το ΕΚΑΣ των 30 ευρώ, θα εισπράττει 20 ευρώ. Ειδικά για τις περιπτώσεις συντάξεων αναπηρίας, αν ο συνταξιούχος με αναπηρία σε ποσοστό 80% – δικαιούχος ΕΚΑΣ επανακριθεί από τις υγειονομικές επιτροπές τον Οκτώβριο του 2011 με νέο ποσοστό αναπηρίας 67%, θα εξακολουθήσει να λαμβάνει πλήρες ποσό ΕΚΑΣ το τρέχον έτος και η μείωση, κατά το 1/3 του δικαιούμενου ποσού, θα γίνει για το ΕΚΑΣ του 2012.
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ: Ρύθμιση για τη μείωση των ποσών που θα χορηγούν, από την 1/1/2012, τα ελλειμματικά επικουρικά ταμεία προωθει το υπουργειο Εργασιας. Παράλληλα μείωση έρχεται από το Σεπτέμβριο στις επικουρικές συντάξεις, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να παρακρατείται η κλιμακωτή (3% - 10%) εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ και, ταυτόχρονα, Οι αναλογιστικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί για το 95% των επικουρικών ταμείων και μέσα στο Σεπτέμβριο θα αποφασιστούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν (δηλαδή η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης) ώστε να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματά τους. Κατα το υπουργειο Εργασιας το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων θα ξεπεράσει τα 750 εκατομμύρια ευρώ και με την εισφορά στις συντάξεις περίπου 236.000 συνταξιούχων που εισπράττουν ποσά πάνω από 300 ευρώ θα επιχειρηθεί να «καλυφθούν» τα ταμειακά ανοίγματα. Πρόβλημα βιωσιμότητας υπάρχει και για τα εφάπαξ (έχουν παραγγελθεί αντίστοιχες μελέτες, παρά τις πρώτες μειώσεις που τρέχουν και είναι 10% για το Δημόσιο και 15% για το ταμείο της ΔΕΗ). Το μεγαλύτερο έλλειμμα (περί τα 2 δισ. ευρώ) αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ(Ταμειο Πρόνοιας) με 50.000 συνταξιούχους να περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ. Άλλο ένα ελλειμματικό ταμείο, το Επικουρικό της ΕΥΔΑΠ, εντάσσεται από την 1η Οκτωβρίου στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ (Επικουρικό ΙΚΑ). Η διακοπή της καταβολής των επικουρικών συντάξεων στους 3.700 συνταξιούχους της ΕΥΔΑΠ είχε ανακοινωθεί πριν από ένα εξάμηνο και η συγχώνευση με το ΙΚΑ ήταν η μόνη λύση. Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται επίσης τα ταμεία επικούρισης των ιδιωτικών υπαλλήλων, της Εθνικής, της Εμπορικής και της πρώην ΕΤΒΑ, που έχουν ενταχθεί στο ενιαίο ΤΑΥΤΕΚΟ καθως και στο ΤΑΝΜΠΥ(ναυτικών πρακτόρων). Το ταμείο υγείας του ΗΣΑΠ ρευστοποίησε κρατικό ομόλογο πριν απο τη λήξη του για να καλύψει παροχές υγείας, ενώ με τέσσερις μήνες καθυστέρηση παίρνουν το εφάπαξ οι υπάλληλοι της ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις αυτών των ταμείων που στενάζουν από τα ελλείμματα θα μειωθούν σταδιακά 5% έως και 40% από το 2012, που θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς στις επικουρικές κατ' επιταγή του μνημονίου. Αντιθετα δεν θα υπάρξουν μειώσεις στο ΤΕΑΔΥ(επικουρικο δημοσίου), στο ταμείο των εργαζομένων στις ασφαλιστικές, στους ΟΤΑ
-ΕΡΓΟΣΗΜΟ: Το "εργόσημο" θα ξεκινησει απο τον Σεπτέμβριο θα αποτελεί στο εξής το μόνο τρόπο καταβολής των αμοιβών για περιστασιακή εργασία και στοχεύει στην ένταξη σε καθεστώς ασφάλισης των οικόσιτων εργαζομένων (καθαρίστριες, κηπουροί) ή εργατών γης, οι οποίοι εργάζονται μέχρι σήμερα ανασφάλιστοι και ο αριθμός τους υπερβαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις 250.000. Πρόκειται για "κουπόνι", το οποίο ο εργοδότης θα μπορεί να προμηθεύεται από 600 σημεία σε όλη τη χώρα, τράπεζες και ΕΛΤΑ, με το οποίο θα καταβάλει το τίμημα της αμοιβής που έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο και στη συνέχεια ο εργαζόμενος θα μπορεί να το εξαργυρώνει. Σε δεύτερο χρόνο, η διανομή του "εργόσημου" θα μπορεί να γίνεται και από τα σούπερ μάρκετ. Κατά την εξαργύρωση του "εργόσημου", θα παρακρατούνται οι εισφορές για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ. Το μόνο που απαιτείται είναι ο ΑΜΚΑ, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του εργοδότη και του εργαζόμενου. Από την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Εργασίας προσδοκά επιπλέον έσοδα για τα Ταμεία, ύψους 300 εκατ. ευρώ το χρόνο.
-ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Από 1ης Σεπτεμβρίου εξάλλου, μπαίνει σε εφαρμογή η "κάρτα εργασίας", όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα. Με την "κάρτα εργασίας", η οποία αντικαθιστά την κάρτα που υποχρεούνται να "χτυπούν" οι εργαζόμενοι κατά την προσέλευση και την αποχώρησή τους, απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζομένου. Η "κάρτα εργασίας" βασίζεται στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης των εργαζομένων, (ΑΜΚΑ), ενώ το "σύστημα", θα είναι διασυνδεμένο με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι ο ηλεκτρονικός έλεγχος του ωραρίου και κάθε εργασιακής μεταβολής.
-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ANAΠΗΡΙΑΣ: Από την 1η Σεπτεμβρίου επίσης, ξεκινά η εφαρμογή του νέου συστήματος εξέτασης των συντάξεων αναπηρίας, με τη συγκρότηση νέων επιτροπών στις οποίες θα μετέχουν 1.000 γιατροί όλων των ειδικοτήτων που θα επιλέγονται με κλήρωση και θα είναι αμειβόμενοι. Με τον τρόπο αυτό θα αποκλειστεί κάθε δυνατότητα συναλλαγής καθώς το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι περισσότερες από 60.000 χορηγούνται σε υγιείς ασφαλισμένους ή σε ασφαλισμένους των οποίων οι παθήσεις δεν δικαιολογούν σύνταξη αναπηρίας. Οι συνταξιούχοι αναπηρίας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 400.000 και αντιπροσωπεύουν το 14,5%, των συνταξιούχων συνολικά, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που κυμαίνεται στο 7%-8%. Η μέση ηλικία των συνταξιούχων αναπηρίας είναι δέκα χρόνια κάτω από τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης λόγω γήρατος και μπορεί να "κερδηθεί" με πολύ λίγα ένσημα. Το 30% των συντάξεων έχουν δοθεί με λιγότερα από 3.000 ένσημα. Το μέσο καταβαλλόμενο ποσό αναπηρικής σύνταξης είναι 517 ευρώ. Το νέο καθεστώς θα είναι ενιαίο για όλα τα Ταμεία ενώ συγκροτείται και Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, το οποίο θα αναλάβει την επανεξέταση των συντάξεων αναπηρίας που δεν είναι οριστικές. Εν συνεχεία και σταδιακά, θα επανεξετασθούν όλες οι συντάξεις. Το Υπουργείο Εργασίας προσδοκά ότι από το "ξεκαθάρισμα" των αναπηρικών θα εξοικονομηθούν 600 εκατ. ευρώ έως το 2015
-ΒΑΡΕΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: Οσον αφορά στην αναθεώριση της λιστας για τα βαρέα-ανθυγιεινά επαγγελματα(ΒΑΕ) αναμένεται να δοθεί το ΟΚ απο την τροικα. Toυλάχιστον 120.000 εργαζόμενοι αναμένεται να δουν την έξοδο από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, σύμφωνα με τον προτεινόμενο κατάλογο. Ο αριθμός όσων υπάγονται σε αυτά αναμένεται να διαμορφωθεί σε 400.000-420.000. Σήμερα στα βαρέα είναι ασφαλισμένοι 538.234 (394.817 άνδρες και 143.417 γυναίκες). Η μεγαλύτερη κατηγορία εργαζομένων που θα βρεθούν εκτός λίστας είναι οι 60.000 διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη βαριά βιομηχανία, τη χημική και τη φαρμακοβιομηχανία. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι δεν υπάρχει δέσμευση απέναντι στην τρόικα για συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων που πρέπει να περιλαμβάνει η λίστα, και η τελική ρύθμιση θα γίνει με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια.
Σημειωνεται οτι απο την 1.1.2011 Με πέντε εισφορές -δύο υπέρ του ΟΑΕΔ (για την ανεργία) και τριών υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων (για τις συντάξεις)- υποχρεώνονται οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι να στηρίξουν τα ελλειμματα των ασφαλιοστικων ταμεων. Ετσι με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, από 1ης Αυγούστου:
1. Μηνιαία εισφορά 10 ευρώ υπέρ του νεοσύστατου στον ΟΑΕΔ κλάδου ανεργίας για τους αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ). Η εισφορά θα αρχίσει να παρακρατείται από αυτό το μήνα από όλους τους ενεργούς αυτο-απασχολούμενους ασφαλισμένους των παραπάνω ταμείων και θα υποστηρίξει την (υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια) καταβολή βοηθήματος, από τον Οκτώβριο και μετά, σε όσους θα χάνουν το επάγγελμά τους.
2. Νέα αυξημένη εισφορά (+0,50% για τον εργοδότη και +0,50% για τον εργαζόμενο) επί των μισθών στον ιδιωτικό τομέα υπέρ του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ.
3. Αυξημένες παρακρατήσεις τύπου ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ. Οι μηνιαίες εισφορές θα είναι 6% (αντί 4%) για σύνταξη από 1.700 ευρώ – 2.000 ευρώ, 7% (αντί 5%) για σύνταξη 2.000,01 ευρώ – 2.300 ευρώ, 9% (αντί 6%) για σύνταξη από 2.300,01 ευρώ – 2.600 ευρώ, 10% (αντί 7%) για τη σύνταξη από2.600,01 ευρώ – 2.900 ευρώ, 12% (αντί 8%) για σύνταξη από 2.900,01 ευρώ – 3.200 ευρώ, 13% (αντί 9%) για σύνταξη 3.200,01 ευρώ – 3.500 ευρώ και 14% (αντί 10%) για τη σύνταξη από 3.500,01 ευρώ και πάνω.
4. Παρακρατήσεις, με βάση τα παραπάνω ποσοστά, θα επιβληθούν από αυτό το μήνα και στις συντάξεις (σε υποκατάσταση της κύριας) που εισπράττουν οι τραπεζοϋπάλληλοι – συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ.
5. Πρόσθετη εισφορά 6% – 10% θα παρακρατείται, από τις συντάξεις των 1.700 ευρώ και πάνω όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία κάτω των 60 ετών (εξαιρούνται όσοι έχουν υποχρεωτικά αποστρατευτεί, οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας και μητέρες με ανήλικα). Η εισφορά είναι 6% για συντάξεις από 1.700,01 ευρώ έως 2.300 ευρώ, 8% για συντάξεις από 2.300,01 ευρώ έως 2.900 ευρώ και 10% για συντάξεις από 2.900,01 ευρώ και πάνω.
Πηγή: http://www.styx.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.