Ένα κτήριο τεράστιο, σχεδόν άδειο και με εμφανή σημάδια παραμέλησης, είναι το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου, το Κέντρο που θα εξυπηρετούσε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, άτομα με αναπηρία από όλη την Κρήτη.
Με μόνο 4 άτομα προσωπικό προσπαθεί να εξυπηρετήσει 20 άτομα από το Ρέθυμνο και μόνο, αφού δεν υπάρχει ασφαλώς η δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερους ούτε από τον νομό ούτε από άλλες περιοχές του νησιού. Ο ξενώνας δεν έχει λειτουργήσει ποτέ λόγω έλλειψης προσωπικού, η πισίνα δε χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια λόγω προβλημάτων στην κτηριακή υποδομή. Αυτό που έμεινε από το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ είναι οι πανηγυρισμοί για την ολοκλήρωσή του και οι φωτογραφίες από τα εγκαίνια του κτηρίου.
Στο μεταξύ στα διογκωμένα ούτως ή άλλως προβλήματά του, έρχεται να προστεθεί άλλο ένα. Αυτό της συγχώνευσης με άλλες μονάδες πρόνοιας της Κρήτης, όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενα φύλλα της εφημερίδας μας.
Ελάχιστο προσωπικό
Τουλάχιστον 11 άτομα χρειάζεται για να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και αυτή τη στιγμή έχει 4.
Ψυχολόγος, φυσικοθεραπευτής, κοινωνική λειτουργός και νοσηλευτής είναι αυτοί που καθημερινά φροντίζουν τους ανθρώπους που επισκέπτονται το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Και όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Κέντρου, Νίκος Ντακάκης, δεν υπάρχει η δυνατότητα πλέον πρόσληψης προσωπικού αφού η κυβέρνηση έχει βάλει «πάγο». Μόνο με επικουρικές συμβάσεις μπορεί να έρθει νέο προσωπικό και αυτό από μερικούς μήνες μέχρι ένα χρόνο. Δύσκολα όμως επιλέγει κάποιος λογοθεραπευτής για παράδειγμα να έρθει στο Ρέθυμνο από άλλο μέρος του νησιού ή της χώρας για μερικούς μήνες και ακόμη πιο δύσκολα ένας γονιός επιλέγει για το παιδί του να το πάει στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, όταν ξέρει ότι η θέση δεν είναι μόνιμη και πως το παιδί μπορεί να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που θα είναι αμφίβολη η συνέχισή του.
Οι ειδικότητες ούτως ή άλλως για ένα τέτοιο Κέντρο είναι δύσκολες και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι μικρό.
Αυτό το διάστημα πάντως, εξυπηρετούνται 20 άτομα από το Ρέθυμνο κυρίως με κινητικά προβλήματα στο φυσικοθεραπευτήριο και στην αυτόνομη διαβίωση, όπου μαθαίνουν να διαβιούν ανεξάρτητοι, με όλες τις βασικές υποδομές ενός σπιτιού να βρίσκονται σε ένα μεγάλο δωμάτιο στο κτήριο.
Παράλληλα κάποια άτομα έχουν συνεδρίες και με τον ψυχολόγο και τον κοινωνικό λειτουργό.
Δεν μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί η πισίνα, αλλά ούτε ο ξενώνας που ποτέ δεν λειτούργησε άλλωστε, διότι με έναν νοσηλευτή δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν έξι δωμάτια.
Ο ξενώνας δημιουργήθηκε στη βάση της λογικής ότι άτομα με αναπηρία από την υπόλοιπη Κρήτη που θα ακολουθούν για ένα διάστημα πρόγραμμα στο Κέντρο θα μπορούν να φιλοξενούνται μαζί με τους συνοδούς τους στα συνολικά 6 δωμάτια. Ένα όνειρο που λόγω έλλειψης προσωπικού δεν κατέστη δυνατό.
Κτηριακά προβλήματα από την αρχή
Ένα από τα πλέον τραγικά ζητήματα που αφορούν το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ είναι ότι από την αρχή είχε προβλήματα στις κτηριακές υποδομές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αίθουσα της πισίνας που χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα για να μπει λουκέτο λίγο αργότερα, αφού η υγρασία ήταν τέτοια που δεν ήταν δυνατό να λειτουργήσει, τμήμα από την κατασκευή στο ταβάνι έπεσε, ο εξαερισμός δεν λειτούργησε ποτέ σωστά και δεν υπήρχαν χρήματα να γίνει συντήρηση όπου χρειαζόταν.
Τώρα, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ντακάκης, υπάρχει η προέγκριση κονδυλίου 300 χιλιάδων ευρώ για ένταξη στο ΕΣΠΑ προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές, η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, η περίφραξη του οικοπέδου. Η μελέτη και η υλοποίηση των έργων θα γίνει από την Περιφέρεια Κρήτης, όπως σημειώνει ο κ. Ντακάκης και αυτό που μένει τώρα είναι να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και Περιφέρειας.
Οι φταίχτες πολλοί και διαχρονικοί για την κατάσταση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, είναι η απάντηση στο ερώτημα γιατί έχει καταντήσει έτσι το Κέντρο.
Το κράτος αλλά και οι διοικήσεις του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ευθύνονται για την υπολειτουργία του Κέντρου, υποστηρίζει ο κ. Ντακάκης. Ο ίδιος τονίζει πως προσπάθησε να κάνει κινήσεις για την αναβάθμιση του, τουλάχιστον για το απαιτούμενο προσωπικό αλλά του έκοψε τη «φόρα» η απαγόρευση προσλήψεων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη.
Συγχωνεύσεις
Σε ό,τι αφορά την επικείμενη συγχώνευση των μονάδων πρόνοιας που έχει ήδη ανακοινωθεί βάσει του νόμου 3868/10 και για την Κρήτη προβλέπει την ενοποίηση 11 μονάδων σε 2 ο κ. Ντακάκης θεωρεί πως θα οδηγήσει σε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, αφού μια διοίκηση θα έχει υπό τη σκέπη της πολλά ιδρύματα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει καλή δουλειά και να διεκδικηθούν έργα και δράσεις απαραίτητα για κάθε ένα ξεχωριστά.
Θα έβρισκε, όπως μας είπε, λογική τη συγχώνευση του Γηροκομείου με το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που βρίσκονται εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας, όχι όμως συγχωνεύσεις προνοιακών ιδρυμάτων σε διαφορετικές ενότητες.
Πηγή: http://www.goodnet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.