Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Παιδικές χαρές παραδομένες στη φθορά του χρόνου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Του Αποστόλη Ζώη

Μοτό: Φυσικά στον περιβάλλοντα χώρο σε ορισμένες από αυτές αντικρίσαμε και αρκετά σκουπίδια

Ως αναγκαιότητα προβάλλει πλέον η εφαρμογή νέων προδιαγραφών για τις παιδικές χαρές του δήμου Τρικκαίων, καθώς μια επίσκεψη σε αυτές, ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει τις σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάζουν. Οι παιδικές χαρές, οφείλουμε να πούμε θα πρέπει να λειτουργούν σε ένα απόλυτα ασφαλές, λειτουργικό και καλαίσθητο περιβάλλον που να αποσκοπεί στη βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση του παιδιού αλλά και στην αύξηση ασφαλών, δημόσιων χώρων ξεκούρασης και αναψυχής. 

Φυσικά οι περισσότερες παιδικές χαρές του δήμου Τρικκαίων, τα τελευταία χρόνια ελάχιστα ανταποκρίνονται στις παραπάνω προϋποθέσεις και όρους, θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές.
Η εικόνα
Ειδικότερα, η εικόνα που αντικρίσαμε θα πρέπει να σημάνει συναγερμό στη νυν δημοτική αρχή. Ο εξοπλισμός που συνθέτει μια παιδική χαρά έχει ξεφτίσει και φθαρεί ανησυχητικά στο χρόνο, ενώ είναι και ξεπερασμένος, δηλαδή ανήκει σε μια άλλη εποχή που παιδαγωγικά μας οδηγεί στο παρελθόν. Φυσικά στον περιβάλλοντα χώρο σε ορισμένες από αυτές αντικρίσαμε και αρκετά σκουπίδια, ενώ γενικά, όπως μας είπαν γονείς που συναντήσαμε, λείπουν παιχνίδια καινούργια που βοηθούν τα παιδιά να σχεδιάσουν και να αφιερώσουν περισσότερες ώρες σε αυτές. Τα παιδιά έρχονται στις παιδικές χαρές συναντώντας παιχνίδια που έχουν τοποθετηθεί πριν αρκετά χρόνια όπου τα περισσότερα από αυτά παρουσιάζουν ξεκάθαρη φθορά στο χρόνο, με ότι συνεπάγεται για την ασφάλεια των παιδιών.

Απόφαση
Οι παιδικές χαρές λειτουργούν με ευθύνη των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, οι οποίοι υποχρεούνται να τις προσαρμόσουν στις νέες προδιαγραφές έως και την 31/12/2012.
Σύμφωνα με την ίδια Υπουργική Απόφαση, οι παιδικές χαρές ανάλογα με την έκταση που καταλαμβάνουν διακρίνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Για το σχεδιασμό της εγκατάστασης και χρήσης των εξοπλισμών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα πρότυπα του ΕΛΟΤ ή άλλων ισοδύναμων προτύπων.
Για το σχεδιασμό της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία θα ακολουθούνται οι Οδηγίες Σχεδιασμού, «Σχεδιάζοντας για όλους», του Γραφείου Μελετών για ΑμεΑ του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.