Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες και στατιστικές μετρήσεις, τα άτομα με αναπηρία αποτελούν κατά μέσο όρο το 10% του πληθυσμού κάθε χώρας. Είναι κυρίως άτομα με σωματική αναπηρία (τυφλοί, κωφοί, παραπληγικοί κ.ά.) ή με νευροψυχιατρική - ψυχοπνευματική αναπηρία (νοητική υστέρηση, αυτισμός, σύνδρομο down, σχιζοφρένεια κ.ά.)
Στην Ελλάδα η εικόνα που έχουμε για την κοινωνική θέση και τα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στηρίζεται στα ευρήματα έρευνας της ΕΣΥΕ του 2002, η οποία δείχνει ότι το 19% του πληθυσμού αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας ή κάποια αναπηρία. Το 84% από τα ΑμεΑ είναι οικονομικά ανενεργό, το 50% αντιμετωπίζει προβλήματα στο εργασιακό περιβάλλον και το 40%, εξ αιτίας των ανεπαρκών επιδομάτων, της ανεργίας και της ανεπάρκειας κοινωνικών υπηρεσιών, υφίσταται αποκλεισμό από κοινωνία - εργασία. Πάνω από το 50% των ΑμεΑ ηλικίας 65 ετών και άνω αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
Είναι σαφές ότι οι ανεπάρκειες στην εφαρμογή του νομοθετικού και συνταγματικού πλαισίου για την ισότιμη προσβασιμότητα των ΑμεΑ, στο φυσικό, κοινωνικό, οικονομικό, και πολιτιστικό περιβάλλον, στην υγεία και την εκπαίδευση, στην ενημέρωση και την επικοινωνία, οδηγούν σε διακρίσεις, αποκλεισμούς περιθωριοποίηση και φτωχοποίηση των ΑμεΑ. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι γυναίκες με αναπηρία, υπόκεινται σε πολλαπλές διακρίσεις τόσο λόγω φύλου τους, όσο και λόγω αναπηρίας.
Έρευνα - κείμενα: Πόπη Πανουτσοπούλου, Επιμέλεια: Μαρία Βλαδιμήροβιτς
Πηγή: http://www.avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.