Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Όταν το στομάχι είναι βαρύ...

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Μάθετε που οφείλετε η βαρυστομαχιά


Η ύπαρξη βάρους στην περιοχή του στομάχου είναι ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα κατά τη μαχόμενη κλινική πράξη. Το πρόβλημα μπορεί να εμφανίζεται οξέως, να είναι χρόνιο ή να υποτροπιάζει.

Αρκετοί ασθενείς παραπονούνται ταυτόχρονα για κάψιμο, φούσκωμα, πόνο, ναυτία, διαταραχές κενώσεων. Η βαρυστομαχιά μειώνει δραστικά την ποιότητα της ζωής του πάσχοντα και αρκετές φορές του προκαλεί άγχος και πανικό.

Η βαρυστομαχιά μπορεί να οφείλεται σε:

Εγκυμοσύνη
Παράγοντες της καθημερινότητας που αφορούν τη διατροφή, τις συνήθειες, τη χρήση φαρμάκων, το επάγγελμα του ατόμου.

Τα ακατάστατα γεύματα, τα λιπαρά γεύματα, το stress, η κατάχρηση αλκοόλ και ορισμένων ροφημάτων, η κατάχρηση φαρμάκων, είναι ορισμένοι από τους πιο κοινούς παράγοντες που προκαλούν βαρύ στομάχι στον Ελληνα ασθενή.

Οργανικά νοσήματα

Τα νοσήματα αυτά, δεν είναι αμιγώς νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως λανθασμένα και ευρέως δυστυχώς πιστεύει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Ο διαβήτης, οι φλεγμονές, νοσήματα στομάχου, χολής, παγκρέατος, εντερικά νοσήματα, η καρδιακή ισχαιμία, η αλλεργία, η νεφρική νόσος είναι ανάμεσα στα πιο κοινά νοσήματα που πλήττουν τον ‘Ελληνα ασθενή και προκαλούν βάρος στο στομάχι. Ιδιαίτερα συχνό σε παχύσαρκους και διαβητικούς ασθενείς είναι το άτυπο έμφραγμα του μυοκαρδίου, που εκδηλώνεται οξέως ως βαρυστομαχιά.

Λειτουργική δυσπεψία

Αποτελεί την πιο συχνή αιτία της χρόνιας βαρυστομαχιάς. Ποικίλοι παράγοντες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αποτελούν την αιτία του συνδρόμου. Η αυξημένη σπλαγχνική ευαισθησία, η δυσανεξία σε συστατικά των τροφών, η καθυστερημένη προώθηση της τροφής και ψυχολογικοί παράγοντες είναι ανάμεσα στους παράγοντες αυτούς.

Κατά τη διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το διατροφικό και επαγγελματικό ιστορικό, το ιστορικό των καθημερινών συνηθειών, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση κατευθύνουν την ορθή διάγνωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται εργαστηριακοί έλεγχοι.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη δυσάρεστη αυτή παθολογική κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.