Πάσχει περίπου το 13% των εγκύων και των νέων μητέρων
Νέα έρευνα αναφέρει ότι ενδεχομένως τα λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ιχθυέλαια μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την επιλόχειο κατάθλιψη.
Ερευνητές έδειξαν ότι γυναίκες που λάμβαναν συμπληρώματα ιχθυελαίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό είχαν λιγότερα προβλήματα από τη διαταραχή, που προκαλεί συμπτώματα που ποικίλλουν από λύπη και κλάμα έως ανησυχία, συνεχή κούραση και σκέψεις για αυτοκτονία ή να βλάψουν το μωρό.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο πειραματικής βιολογίας που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον.
Η ερευνήτρια Dr. Michelle Price Judge, από το πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, πραγματοποίησε έρευνα σε 52 εγκύους.
Για 5 ημέρες την εβδομάδα, τις εβδομάδες 24-40 της εγκυμοσύνης, 26 από τις γυναίκες έλαβαν κάψουλα που περιείχε 300 mg δοκοσαεξαενοϊκού οξέος. Η ποσότητα είναι περίπου ίδια με αυτή που περιέχεται σε μισή μερίδα σολομό. Την ίδια περίοδο, οι υπόλοιπες 26 έλαβα εικονικό χάπι.
Στο τέλος της έρευνας, αξιολογήθηκαν οι γυναίκες και έλαβαν σκορ σχετικά με τη σοβαρότητα συμπτωμάτων της επιλόχειας κατάθλιψης.
Οι γυναίκες που έλαβαν ιχθυέλαια είχαν σημαντικά χαμηλότερα σκορ, δηλαδή είχαν λιγότερα προβλήματα με συμπτώματα όπως άγχος και «απώλεια του εαυτού».
Η Judge κατέληξε ότι η κατανάλωση DHA στην εγκυμοσύνη, σε επίπεδα που προέρχονται από τροφές, έχει τη δυνατότητα να μειώνει τα συμπτώματα.
Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες δεν έχουν πειστεί.
Η Dr. Shari Lusskin, του ιατρικού κέντρου NYU Langone, στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την έρευνα, αλλά θεωρεί ότι θα πρέπει να επαναληφθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα με κατάλληλο έλεγχο όσον αφορά ιατρικούς και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες πριν καταλήξουν οι επιστήμονες ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνει τον κίνδυνο επιλόχεια κατάθλιψης. Μέχρι τότε συνιστάται υγιεινή διατροφή για την έγκυο και το έμβρυο.
Περίπου 13% των εγκύων και των νέων μητέρων εμφανίζουν κατάθλιψη και σχετικά συμπτώματα. Η επιλόχειος κατάθλιψη συχνά αντιμετωπίζεται με ψυχοθεραπεία και ορισμένες φορές με αντικαταθλιπτικά ή αντιψυχωσικά σκευάσματα.
Πηγή: http://www.iatronet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.