Η έμπρακτη δικαίωση ενός μεθοδικού σχεδιασμού που υλοποιείαι εδώ και μιά δεκαετία.
Η βράβευση της ισπανικής πόλης Αβίλα από την Ε.Ε. ως της πλέον προσβάσιμης ευρωπαϊκής πόλης (έλαβε το 1ο βραβείο φιλικής προς τα ΑμεΑ πόλης – Access City Award) στις 3 Δεκεμβρίου 2010, ήδη έχει απτά αποτελέσματα . Η ευρισκόμενη στα δυτικά της Μαδρίτης ισπανική πόλη αυξάνει δικαιωματικά με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό το μερίδιό της στην ευρεία διεθνή τουριστική αγορά των ΑμεΑ.
Η Αβίλα βραβεύτηκε για τις στρατηγικές προσπάθειές της να βελτιώσει τις υποδομές προσβασιμότητας και να γίνει φιλικότερη στα εμποδιζόμενα άτομα . Δεν βραβεύτηκε επειδή έγινε “από την μιά μέρα στην άλλη”μιά πλήρως προσβάσιμη πόλη/τουριστικός προορισμός, αλλά διότι οι προσπάθειές της για βελτίωση ήταν σχεδιασμένες, συνεχείς, προοδευτικές. Ξεκίνησαν από το 2002 σε συνεργασία των δημοτικών αρχών με οργανώσεις ΑμεΑ και ηλικιωμένων εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στην προσβασιμότητα των δημόσιων κτιρίων και συνεχίστηκαν αδιάκοπα όλη την τελευταία δεκαετία.Στην διαδικασία ωρίμανσης του σχεδιασμού, δόθηκαν μελετημένα κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για να υλοποιήσει αντίστοιχες βελτιώσεις, υπήρξε ιδιαίτερη εστίαση στην προσβασιμότητα των τόπων ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος (η Άβιλα είναι γνωστή για τα μεσαιωνικά της τείχη και τους πολλούς ναούς της), παράλληλα δε δημιουργήθηκε σημαντικός αριθμός θέσεων απασχόλησης για τους ανθρώπους με αναπηρία. Επιγραμματικά : Η Αβίλα έλαβε το πρώτο βραβείο διότι προσπάθησε συστηματικά και επένδυσε ειλικρινά στην προσβασιμότητα. Το παράδειγμα της Αβίλα αποδεικνύει ότι η αληθής – συστηματική επένδυση στην προσβασιμότητα , αποφέρει αξιοσημείωτα κέρδη όχι μόνο για τα άτομα με αναπηρία αλλά για την οικονομική ζωή της πόλης στο σύνολό της.
Δυό λόγια για το βραβείο - θεσμό AccessCityAward: Εχει σαν στόχους, αφενός να αναδείξει τις πόλεις που επενδύουν στην προσβασιμότητα (πρωτογενής στόχος) και αφετέρου να στείλει το μήνυμα στα εκατομμύρια ευρωπαίους (και όχι μόνο) με αναπηρίες για το “αξιόπιστό” τους ως τουριστικών προορισμών. Για το βραβείο του 2010 είχαν θέσει υποψηφιότητα 66 ευρωπαϊκές πόλεις και είχαν τελικά επιλεγεί πέραν της νικήτριας, η επίσης ισπανική Βαρκελώνη (κουβαλώντας την προίκα των προ εικοσαετίας ολυμπιακών και παραολυμπιακών αγώνων), η Κολωνία της Γερμανίας και το φινλανδικό Τούρκου. Η απονομή του βραβείου έγινε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ.
Το βραβείο AccessCityAward, αναγνωρίζει την πληρότητα του σχεδιασμού προσβασιμότητας με βάση τέσσερα κρίσιμα και αλληλοσυμπληρούμενα κριτήρια. Προσβασιμότητα δομημένου περιβάλλοντος και δομημένου χώρου. Προσβασιμότητα μεταφορών. Προσβασιμότητα πληροφοριών και επικοινωνιών. Προσβασιμότητα δημόσιων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών. Η συνύπαρξη των τεσσάρων κριτηρίων είναι η μοναδική ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ολιστική (δηλαδή αληθινή) προσβασιμότητα. Η μοναδική που αντανακλά την συμφωνημένη για θέματα ΑμεΑ ευρωπαϊκή στρατηγική της περιόδου 2010 – 2020.
Αντί επιλόγου : Η ευρωπαϊκή στρατηγική 2010 – 2020 για τα ΑμεΑ προωθεί δράσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στα κτίρια, στα μέσα μεταφορών και άλλες υπηρεσίες, καθώς και στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Αρνείται κάθετα τις φιλανθρωπικές επιδείξεις μιάς ασαφούς-παρωχημένης κοινωνικής ευαισθησίας δίχως περιεχόμενο. Στον αντίποδα, υπηρετεί την ανάγκη εδραίωσης ενός νέου προοδευτικού μοντέλου ανάπτυξης που κάνει πράξη τις αρχές του καθολικού σχεδιασμού (Σχεδιασμός για Ολους) και την συνακόλουθη καθολική συμμετοχή. Οι χώρες – μέλη και οι ευρωπαϊκές πόλεις που έγκαιρα την συνειδητοποιούν , είναι αυτές που “κερδίζουν” ήδη από σήμερα το αναπτυξιακό στοίχημα του μέλλοντος. Το παράδειγμα της Αβίλα δείχνει τον δρόμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.