Το γιαούρτι έχει λήξει εδώ και τρεις μέρες, ενώ το κασέρι είναι γεμάτο μούχλα! Πρέπει οπωσδήποτε να τα πετάξετε;
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΤΑ ΑΦΟΒΑ...
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΤΑ ΑΦΟΒΑ...
- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης, όπως τα γιαούρτια, περιέχουν βακτήρια ωφέλιμα για την υγεία μας και αν περάσει η ημερομηνία λήξης τους δεν υπάρχει παρά μόνο ο κίνδυνος να είναι λίγο ξινά.
- Η «μούχλα» σε ορισμένα τυριά, όπως το καραμπέρ, είναι ακίνδυνη. Πρόκειται ουσιαστικά για βακτήρια που συνεισφέρουν στη διαδικασίαωρίμανσής τους.
- Τα ξαναζεσταμένα λαχανικά, όπως μανιτάρια ή σπανάκι, δεν επιφυλάσσουν κινδύνους, με την προϋπόθεση ότι ψύχονται και ξαναζεσταίνονται γρήγορα. Έτσι, τα βακτήρια δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν, γιατί τα δύο συγκεκριμένα λαχανικά δεν χαλάνε παρά σε θερμοκρασία δωματίου.
- Όταν κάποια τρόφιμα έχουν λήξει και μάλιστα κάμποσες μέρες πριν από την αναγραφόμενη στη συσκευασία τους ημερομηνία, τότε θα πρέπει να εξετάζετε την κατάστασή τους, καθώς η όψη και η μυρωδιά τους λένε πολλά. Με την παραμικρή όμως αμφιβολία πρέπει να τα πετάτε, γιατί ακόμη κι αν μια τροφή μπορεί να καταναλωθεί, η αλλοιωμένη γεύση της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
- Οι σαλάτες που περιέχουν κρεμμύδι την επόμενη μέρα μπορεί να έχουν έντονη μυρωδιά και δυσάρεστη γεύση. Αυτό σίγουρα δεν είναι επικίνδυνο, αλλά μπορεί να προκαλέσει...βάρος σεευαίσθητα στομάχια ή κάποια αποστροφή.
- Όταν κάποιο αλλαντικό αέρος εμφανίσει μούχλα, αρκεί να κόψετε σε βάθος το μουχλιασμένοκομμάτι και να το πετάξετε.
- Αν μια φραντζόλα ψωμί έχει μουχλιάσει σε κάποιο σημείο, πετάτε μόνο το κομμάτι αυτό.
- Οι μουχλιασμένες ή σάπιες τροφές –κυρίως αυτές που περιέχουν νερό, όπως λαχανικά, κομπόστες, σάλτσες, χυμοί, μαρμελάδες, φρέσκα τυριά, αλλαντικά κ.ά.–, γιατί τα βακτήρια της μούχλας μπορεί να προκαλέσουν έντονους πονόκοιλους.
- Τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί, ακόμα και αν έχει μουχλιάσει ένας μόνο σπόρος.
- Το ψωμί σε φέτες, γιατί οι μύκητες που προκαλούν τη μούχλα αυτή είναι καρκινογόνοι.
- Οι κονσέρβες που έχουν φουσκώσει, καθώς περιέχουν πιθανότατα το βακτήριο Clostridium botulinum, που μπορεί να αποβεί ακόμα και θανατηφόρο.
- Ο κιμάς και τα πουλερικά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σαλμονέλωση και άλλες επικίνδυνες δηλητηριάσεις.
Πηγή: http://www.belife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.