Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Φάρμακο για τον καρκίνο «αναγεννά» τον νωτιαίο μυελό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Το κωνοφόρο φυτό τάξος από το οποίο παράγεται η πακλιταξέλη, παράγοντας που βοηθά στην αναγέννηση νευρικών κυττάρων

ΛΟΝΔΙΝΟ Η πακλιταξέλη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαφορετικών μορφών καρκίνου, όπως του μαστού και των ωοθηκών, φαίνεται ότι μπορεί να «αναγεννήσει» τα νευρικά κύτταρα της σπονδυλικής στήλης έπειτα από τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού. Αυτό έδειξε νέα μελέτη ειδικών του Ινστιτούτου Νευροβιολογίας Μαξ Πλανκ στη Γερμανία η οποία διεξήχθη σε αρουραίους.

Υστερα από έναν τραυματισμό του νωτιαίου μυελού οι αποφυάδες των νευρικών κυττάρων που ονομάζονται άξονες δεν μπορούν να αναγεννηθούν και αυτό διότι διαφορετικοί ανασταλτικοί παράγοντες παρεμβαίνουν στη διαδικασία της αναγέννησης. «Οι παράγοντες αυτοί φαίνεται ότι στέλνουν απαγορευτικό σήμα στους άξονες σε ό,τι αφορά την αναγέννησή τους»εξήγησε ο Φρανκ Μπράντκε που συμμετείχε στη μελέτη. Ο ερευνητής προσέθεσε ότι για να οδηγήσουν οι επιστήμονες τους άξονες σε αναγέννηση χρειάζεται είτε να σταματήσουν αυτά τα απαγορευτικά σήματα είτε να κάνουν τα νευρικά κύτ ταρα να αγνοούν τα σήματα και να αναγεννώνται.

Η πακλιταξέλη η οποία παράγεται από το κωνοφόρο φυτό τάξος φαίνεται ότι μπορεί να παίξει αυτόν τον διττό ρόλο: μειώνει τα απαγορευτικά σήματα, μειώνοντας έτσι και τον ουλώδη ιστό που αναπτύσσεται μετά τον τραυματισμό, ενώ συγχρόνως κάνει τα νευρικά κύτταρα να αγνοούν τους ανασταλτικούς παράγοντες και να αναγεννώνται.

Αυτό έδειξαν και τα πειράματα σε παραπληγικούς αρουραίους: λίγες εβδομάδες μετά τη λήψη πακλιταξέλης τα πειραματόζωα εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στην κίνησή τους. Σε αυτήν την φάση οι επιστήμονες δοκίμασαν το φάρμακο αμέσως μετά τον τραυματισμό. Επόμενος στόχος τους είναι να δουν τη δράση της πακλιταξέλης σε τραυματισμούς που έχουν γίνει μήνες πριν.

Με βάση τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στο δικτυακό τεύχος της επιθεώρησης «Science» οι ερευνητές ελπίζουν ότι μελλοντικά ο συγκεκριμένος χημειοθεραπευτικός παράγοντας θα μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για τους τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.