Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Ορμόνη των οστών, ελπίδα για την ανδρική υπογονιμότητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Είναι γνωστό ότι οι ορμόνες του φύλου παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών. Μια νέα μελέτη δείχνει όμως ότι η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και τα οστά ελέγχουν με τον δικό τους τρόπο τα επίπεδα τεστοστερόνης και κατ΄ επέκταση την ανδρική γονιμότητα.

Ο Τζέραρντ Κάρσεντι από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και οι συνεργάτες του τοποθέτησαν οστεοβλάστες- κύτταρα που εμπλέκονται στον σχηματισμό νέου οστού- σε καλλιέργειες κυττάρων που είχαν ληφθεί είτε από τους όρχεις είτε από τις ωοθήκες ποντικών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Cell», ότι τα κύτταρα των όρχεων που τοποθετήθηκαν σε καλλιέργειες μαζί με τα κύτταρα των οστών τριπλασίασαν την παραγωγή της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης. Δεν συνέβη πάντως το ίδιο και με τα κύτταρα των ωοθηκών, καθώς δεν εμφανίστηκε σε αυτά αλλαγή στην παραγωγή των θηλυκών ορμονών προγεστερόνης και οιστραδιόλης μετά τη «μείξη» τους με κύτταρα των οστών.

Στη συνέχεια η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στην ορμόνη οστεοκαλσίνη η οποία παράγεται από τους οστεοβλάστες. Οπως προέκυψε, κύτταρα των όρχεων στα οποία προστέθηκε μια ενεργή μορφή της ορμόνης παρήγαγαν τεστοστερόνη- μάλιστα όσο πιο πολύ οστεοκαλσίνη δέχονταν τα κύτταρα τόσο περισσότερη τεστοστερόνη παρήγαν. Συγχρόνως η έγχυση οστεοκαλσίνης σε αρσενικά ποντίκια αύξησε τα επίπεδα τεστοστερόνης στην κυκλοφορία του αίματος.

Με στόχο να ανακαλύψουν αν η οστεοκαλσίνη επηρεάζει τη γονιμότητα, οι επιστήμονες αποσιώπησαν το γονίδιο που κωδικοποιεί για την παραγωγή της ορμόνης σε μια ομάδα αρσενικών ποντικών. Τα γενετικώς τροποποιημένα αυτά ποντίκια είχαν σημαντικά μικρότερους όρχεις και χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από τα υπόλοιπα.

Οι ερευνητές δηλώνουν έκπληκτοι μπροστά στα νέα αποτελέσματα και σημειώνουν ότι δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο η οστεοκαλσίνη επιδρά μόνο στα αρσενικά και όχι στα θηλυκά ζώα. Εκτιμούν ότι παρόμοια θα είναι πάντως η επίδραση της ορμόνης και στον άνθρωπο και αυτή τη στιγμή μελετούν την οστεοκαλσίνη ως πιθανή θεραπεία για τους υπογόνιμους άνδρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.