Το Blog των AμεA (Ατόμων με Αναπηρία) - Αναπηρία - Δικαιώματα, Παροχές, Ενημέρωση και Πληροφορίες για τα Άτομα με Αναπηρία... και όχι μόνο. Ανάπηροι αλλά ίσοι - Disabled but Equal
- ΑμεΑ
- Άρθρα
- Γενικά θέματα
- Υγεία
- Εκπαίδευση
- Εργασία
- Ασφαλιστικά ταμεία
- Πρόνοια
- ΚΕ.Π.Α
- Λοιποί φορείς
- Αυτοκίνητο και ΜΜΜ
- Τουρισμός - Διακοπές
- Εκδηλώσεις - Πολιτισμός
- Αθλητισμός και ΑμεΑ
- Συζητήσεις
- Αγγελίες
- Χρήσιμα - Σημαντικά
- ΑμεΑ
- Υγεία
- Εκπαίδευση
- Εργασία
- Ασφαλιστικά ταμεία
- Συντάξεις αναπηρίας από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
- Συντάξεις αναπηρίας από τον ΟΑΕΕ
- Συντάξεις αναπηρίας από τον ΟΓΑ
- Συντάξεις αναπηρίας από το ΕΤΕΑΜ
- Γενικό λογιστήριο του κράτους: συνταξιοδότηση
- Συνταξιοδότηση Συγγενών ΑμεΑ (Αδελφών, Γονέων και Συζύγων)
- Μονιμοποίηση - Οριστικοποίηση Αναπηρικών Συντάξεων
- Παροχές σύνταξης του ΙΚΑ στους ασφαλισμένους
- Παροχές σύνταξης του ΟΑΕΕ στους ασφαλισμένους
- Παροχές σύνταξης του ΟΓΑ στους ασφαλισμένους
- Γενικό λογιστήριο του κράτους: συνταξιοδότηση
- Πρόνοια
- Προνοιακά επιδόματα
- Ο νέος κανονισμός για τα προνοιακά επιδόματα
- NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4331 Μέτρα για την ανακούφιση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα και άλλες διατάξεις
- ΚΕ.Π.Α
- Κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)
- Κ.Ε.Β.Α: Κανονισμός εκτίμησης βαθμού αναπηρίας
- Κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.): τηλέφωνα
- NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4331 Μέτρα για την ανακούφιση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα και άλλες διατάξεις.
- Λοιποί φορείς
- Άδειες λαϊκών αγορών
- Φορολογική Δήλωση και ΑμεΑ
- Επιδόματα – Παροχές από τον Ο.Α.Ε.Δ
- Δωρεάν φαγητό - Τόποι διανομής σε όλη την Ελλάδα
- Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά - Όλα για την ρύθμιση
- Ειδικό τέλος ακινήτων και ΑμεΑ
- Κοινωνικό Τιμολόγιο
- Επιδότηση Ενοικίου 2011
- ΕΝΦΙΑ 2014 (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων) - Ποιοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή
- Αυτοκίνητο και ΜΜΜ
- Τουρισμός - Διακοπές
Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010
Γονίδιο-κλειδί στην εμφάνιση της κατάθλιψης
Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της κατάθλιψης, ένα εύρημα που μπορεί να οδηγήσει σε νέα αντικαταθλιπτικά φάρμακα για αυτή την ευρέως διαδεδομένη ψυχική διαταραχή.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Γέιλ, υπό τον καθηγητή ψυχιατρικής και φαρμακολογίας Ρόναλντ Ντούμαν, παρουσίασαν την ανακάλυψή τους στο ιατρικό περιοδικό “Nature Medicine”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το γονίδιο με την ονομασία ΜΚΡ-1 εντοπίστηκε μετά τη σύγκριση του DNA 21 καταθλιπτικών ατόμων με τον γενετικό κώδικα 18 υγιών ατόμων. Το συγκεκριμένο γονίδιο παίζει το ρόλο «διακόπτη» για μια σειρά από χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, που αποκαλούνται ΜΑΡΚ και οι οποίες είναι ζωτικές για την επιβίωση και την καλή λειτουργία των νευρώνων, δηλαδή των εγκεφαλικών κυττάρων. Το γονίδιο μπορεί να απενεργοποιήσει αυτή την μοριακή «οδό», με συνέπεια τη δυσλειτουργία των νευρώνων και πιθανώς την κατάθλιψη.
«Το γονίδιο αυτό μπορεί να αποτελεί την κυρίαρχη αιτία ή έστω ένα σημαντικό αιτιολογικό παράγοντα στη δημιουργία ανωμαλιών που οδηγούν στην κατάθλιψη», δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας.
Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με ποντίκια και διαπίστωσαν ότι σε όσα είχε απενεργοποιηθεί το γονίδιο ΜΚΡ-1, επιδείκνυαν μεγάλη αντοχή στο στρες, ενώ αντίθετα όσα πειραματόζωα είχαν το γονίδιο ενεργοποιημένο και υποβάλλονταν σε καταστάσεις στρες, εμφάνιζαν συμπτώματα τύπου κατάθλιψης, τα οποία στη συνέχεια αμβλύνονταν με την χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
Η κατάθλιψη, όπως και άλλες ψυχικές-νοητικές παθήσεις, θεωρείται ότι δεν έχει μία μόνο, αλλά πολλαπλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, καθώς τα συμπτώματά της ποικίλουν πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο. Περίπου το 40% των ατόμων με κατάθλιψη δεν αντιδρούν άμεσα στα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα οποία κυρίως αποσκοπούν στην αύξηση της ποσότητας της χημικής ουσίας (νευροδιαβιβαστή) σεροτονίνης στον εγκέφαλο, με συνέπεια να χρειάζονται εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να υπάρξει θεραπευτική ανταπόκριση στο φάρμακο.
Η ανακάλυψη ενός γονιδίου που εμπλέκεται στην κατάθλιψη, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων που θα είναι πιο αποτελεσματικά, κυρίως σε όσους ασθενείς δεν αντιδρούν καλά στα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά.
Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.nature.com/nm/journal/vaop/ncurrent/abs/nm.2219.html
Πηγή: nooz.gr
Τα σχόλια που καταχωρείτε στη φόρμα σχολιασμού περνάνε πρώτα από έγκριση από τους διαχειριστές και μετά δημοσιεύονται.Παρακαλούμε τα σχόλια, να ακολουθούν τους εξής κανόνες: α) να είναι σχετικά με την ανάρτηση ή το θέμα και β) να μην γίνονται με τη χρήση greeklish ή άλλων ξένων γλωσσών. Έτσι μπορεί μια πιθανή απορία κάποιου όταν λύνεται, να απαντά ταυτόχρονα και σε μελλοντική ερώτηση άλλου. Σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων, τα σχόλια θα απομακρύνονται ή θα διαγράφονται (ειδικά αν είναι διαφημίσεις) και δεν θα δίνεται απάντηση στο σχόλιο ή στο ερώτημα. Όσα χρειάζεται, θα απαντώνται άμεσα. Αν δεν βρίσκετε το κατάλληλο θέμα, τότε πατήστε εδώ για να στείλετε email από τις φόρμες σχολιασμού. Ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.