Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Μέτωπο ενάντια στην «κοσμοπολίτικη γιορτή» των Special Olympics

Σύλλογοι γονέων και σύλλογοι ΑμεΑ "μιά γροθιά" ενάντια στο πανάκριβο "κοσμοπολίτικο γεγονός"

Με επιστολή της προς τον Γιώργο Παπανδρέου η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ στέκει αλληλέγγυα στο πλευρό της πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων γονέων ΑμεΑ, καταγγέλλοντας την δημόσια χρηματοδότηση των παγκοσμίων Special Olympics ως - κοινωνικά και πολιτικά - ανεύθυνη επιλογή.
“Πως μπορείτε να επιτρέψετε την κατασπατάληση πόρων για την διοργάνωση τέτοιου είδους εκδηλώσεων όταν οι δομές υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση;” ρωτά τον έλληνα πρωθυπουργό η συνομοσπονδία  και ακολούθως επιχειρηματολογεί: “ Όταν το υπουργείο υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης αδυνατεί να στηρίξει τη λειτουργία προγραμμάτων και υπηρεσιών που απευθύνονται στα άτομα με αναπηρία, είναι κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά ανεύθυνο να δαπανώνται τεράστια ποσά σε ένα κοσμοπολίτικο γεγονός που δεν θα προσφέρει απολύτως τίποτα στη χώρα. Χρησιμοποιούμε τον όρο «κοσμοπολίτικο γεγονός» διότι οι Special Olympics δεν αναγνωρίζονται ως αθλητικό γεγονός ούτε από την Ελληνική Πολιτεία, αφού η νομοθεσία περί Αθλητισμού Ατόμων με Αναπηρία τα αγνοεί παντελώς, ούτε όμως από τις διεθνείς αρχές διοργάνωσης αθλητικών γεγονότων ”. 
Αποτιμώντας την επιλογή χρηματοδότησης του “κοσμοπολίτικου γεγονότος” η συνομοσπονδία επισημαίνει ότι “εάν η χώρα έχει τη δυνατότητα να δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, υπολογίζονται τουλάχιστον 26.000.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να κινητοποιήσει χορηγίες σημαντικού ύψους για τη χρηματοδότηση αυτών των αγώνων, τότε αυτή η χώρα έχει τουλάχιστον την υποχρέωση να δημιουργήσει αντισταθμιστικά οφέλη, πρώτα από όλα, για τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους και φυσικά για τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία στο σύνολό της”.
Σε ότι, τέλος, έχει να κάνει με την βαθύτερη ουσία, δηλαδή την πολιτική και ιδεολογική αποτίμηση του “κοσμοπολίτικου γεγενότος”, ο επίσημος φορέας εκπροσώπησης των ελλήνων αναπήρων είναι κάθετα καταγγελτικός. Αναφέρεται συγκεκριμένα στην επιστολή: “Η ηγεσία των Special Olympics στη χώρα, προώθησε επιμελώς την πλήρη απομόνωση του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος από την οργανωτική και εκτελεστική επιτροπή των αγώνων. Επιπρόσθετα, η όλη επικοινωνιακή πολιτική για την προώθηση των αγώνων δεν έχει καμία σχέση με τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας, στηρίζεται σε χαρακτηριστικά φιλανθρωπίστικης αντίληψης, συμπονετικού συντηρητισμού και κολακευτικού λαϊκισμού και αντιμετωπίζει το άτομο με νοητική αναπηρία όχι ως υποκείμενο δικαιωμάτων, αλλά ως αντικείμενο οίκτου και ελέους. Οι αγώνες αυτοί δεν γίνονται για τα άτομα με αναπηρία, αλλά αποτελούν μία ξεπερασμένη παραχώρηση σε ένα συντηρητικό κατεστημένο που διαχειρίζεται αυτήν την υπόθεση στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια”.
Oπως αποδεικνύεται από την επιστολή της συνομοσπονδίας ΑμεΑ (και από την προηγηθείσα της ομοσπονδίας γονέων ΑμεΑ), η επιλογή δημόσιας χρηματοδότησης των Special Olympicsέχει απέναντί της όλο το οργανωμένο αναπηρικό κίνημα της χώρας. Καλείται πλέον η πολιτική ηγεσία που στην θεωρία δηλώνει ότι σέβεται  την απαράβατη αρχή – αίτημα του αναπηρικού κινήματος “τίποτε για εμάς χωρίς εμάς”, να επιβεβαιώσει τον σεβασμό της και στην πράξη. 



«Οχι» της ομοσπονδίας γονέων ΑμεΑ στη δημόσια χρηματοδότηση των Special Olympics

Τα πέντε κρίσιμα ερωτήματα που θέτει η ομοσπονδία σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου


ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ : "Δίνονται εκατομμύρια για μιά φιέστα λίγων ημερών όταν οι προνοιακές υπηρεσίες καταρρέουν"

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην επιστολή “η δημόσια χρηματοδότηση της διοργάνωσης των Special Olympics έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την γενικότερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας”. Η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ αναφέρεται στις πολλαπλές συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης για τα άτομα με νοητική αναπηρία , ορίζοντας ως τέτοιες μεταξύ άλλων “τις τεράστιες μειώσεις του οικογενειακού εισοδήματός τους, τις τραγικές ελλείψεις σε δημόσιες δομές πρόνοιας, την κακή ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών πρόνοιας λόγω υποχρηματοδότησης, την μη επαρκή χρηματοδότηση για τη σωστή λειτουργία έστω αυτών των δημόσιων δομών που υπάρχουν, τον αποκλεισμό σημαντικού αριθμού ΑμεΑ από το εκπαιδευτικό σύστημα , την υποχρηματοδότηση των προνοιακών δομών που έχουν φτιαχτεί και λειτουργούν από συλλογικούς φορείς γονέων παιδιών με αναπηρία, την ανυπαρξία δημόσιων δομών στήριξης των γονέων οικογενειών που έχουν παιδί με νοητιή αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Downκαι βαριές και πολλαπλές αναπηρίες”
H ξεκάθαρα αρνητική θέση του επίσημου φορέα εκπροσώπησης των γονέων παιδιών με αναπηρία (με διακόσιους και πλέον φορείς - μέλη σε όλη την Ελλάδα) στην δημόσια χρηματοδότηση των επικείμενων παγκόσμιων αγώνων SpecialOlympics (ιδιωτικός φιλανθρωπικός φορέας), εκφράζεται μέσω μιάς σειράς ερωτημάτων που η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ θέτει απευθείας προς τον Ελληνα πρωθυπουργό αξιώνοντας πειστική απάντηση. Συγκεκριμένα: 
• Ποιο είναι το αντισταθμιστικό όφελος για την ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρία και ειδικά για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, Σύνδρομο Down, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, και τις οικογένειές τους, από την διεξαγωγή των Αγώνων αυτών και ποια θα είναι γενικότερα η προστιθέμενη αξία που θα έχει η χώρα από τους Αγώνες Special Olympics 2011;

• Η κατάσταση που επικρατεί στα προγράμματα και στις υπηρεσίες που η ελληνική πολιτεία παρέχει στα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, Σύνδρομο Down, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και τις οικογένειές τους, επιτρέπουν την κατασπατάληση πόρων;

• Οι δομές στήριξης των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, Σύνδρομο Down, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, των οικογενειών των ατόμων με αναπηρία - είτε αυτές οι δομές είναι δημόσιες, είτε μη κερδοσκοπικές -  βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Οταν λοιπόν χιλιάδες άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, Σύνδρομο Down, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες βρίσκονται στα σπίτια τους, εκτός δημόσιων σχολειών, με μόνη στήριξη την οικογένεια τους, πως μπορεί μιά κυβέρνηση να στηρίξει με δημόσιο χρήμα την πραγματοποίηση αυτών των αγώνων;

• Πως μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι, στον αντίποδα της χρηματοδότησης με δεκάδες εκατομμύρια μιάς ολιγοήμερης γιορτής, οι δημόσιες χρηματοδοτήσεις προς τα οργανωμένα αθλητικά σωματεία ΑμεΑ της χώρας παρέχονται με το σταγονόμετρο;

• Ποια είναι, τέλος,  η απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα χιλιάδων οικογενειών ατόμων με αναπηρία και χιλιάδων παιδιών με νοητική αναπηρία, αυτισμό, Σύνδρομο Down, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες: «τι θα γίνει με τις κατασκηνώσεις μας το καλοκαίρι;». Μέχρι στιγμής ουδεμία απάντηση και ουδεμία ενέργεια δεν έχει γίνει προκειμένου να πραγματοποιηθεί το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα ΑμεΑ, που επί δεκαετίες υλοποιεί η ΠΟΣΓΚΑμεΑ και χρηματοδοτεί το Υπουργείο Υγείας Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα απλώνεται  σε όλη την Ελλάδα και κοινωνικοποιεί χιλιάδες άτομα με αναπηρία ,υπερπολλαπλάσια των συμμετεχόντων στους Αγώνες SpecialOlympicsκαι με ασύγκριτα υποπολλαπλάσιο κόστος. 





































Τα 24 κτίρια - φαντάσματα που στοιχειώνουν το «όραμα» της αποκατάστασης

Ομορφα σχέδια επί χάρτου, θλιβερή εγκατάλειψη στην πράξη...

Τα 24 διάσπαρτα ανά την ελληνική επικράτεια Κέντρα κοινωνικής υποστήριξης και κατάρτισης ΑμεΑ (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) , όταν λίγο πριν την αυγή της χιλιετίας θεσμοθετήθηκαν και δημιουργήθηκαν, εξέφρασαν το όραμα χιλιάδων ανθρώπων με αναπηρία για ένα σύγχρονο σύστημα παραοχής υπηρεσιών αποκατάστασης (και) στην χώρα μας. Εν έτει 2011 τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ έχουν ... μεταλλαχθεί σε κτίρια – φαντάσματα, το όραμα έχει μεταλλαχτεί σε εφιάλτη.

Οι καταγγελίες, διαμαρτυρίες και φωνές απόγνωσης για τα κατά τόπους ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ αυξάνονται και πληθαίνουν με γεωμετρική πρόοδο τους τελευταίους μήνες. Κάθε λίγο και λιγάκι, ο τοπικός τύπος της κάθε ελληνικής πόλης που διαθέτει το “δικό” της ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ κτίριο – φάντασμα, φιλοξενεί ένα σχετικό καταγγελτικό δημοσίευμα. Είτε βασισμένο στην επερώτηση τοπικού βουλευτή που ... αναπαράγει τις καταγγελίες, είτε βασισμένο στις καταγγελίες καθεαυτές. Είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι το πρόβλημα είναι συνολικό. Υπό την έννοια αυτή, η δημοσιοποίηση της καταγγελίας για το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ – Φάντασμα Ρεθύμνης του σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνης (φιλοξενήθηκε στον τοπικό τύπο) θα είναι και η τελευταία “μεμονωμένη” της σελίδας. Το συνολικό πρόβλημα απαιτεί συνολική λύση, οτιδήποτε άλλο συμβάλλει απλώς στην διαώνισή του.
Περί του φαντάσματος του Ρεθύμνου λοιπόν, σε επιστολή του προς τον υπουργό υγείας το σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνης καταγγέλει μεταξύ άλλων τα εξής :
 «Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει το ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ρεθύμνης και παράλληλα τη θλίψη και την απογοήτευση μας γιατί οχτώ χρόνια μετά την παράδοση του κτηρίου για χρήση δεν λειτούργησε μέχρι σήμερα ώστε να ανταποκριθεί στο σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του σωματείου μας όλα αυτά τα χρόνια το Υπουργείο σας κωφεύει και αδιαφορεί για τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες υποστήριξης.
Όπως γνωρίζετε, το παραπάνω κέντρο είναι ένα από τα 24 ΚΕΚΥΚΑμεΑ σε όλη τη Χώρα και το μοναδικό στην περιφέρεια Κρήτης. Ο οργανισμός τους εγκρίθηκε το Σεπτέμβρη του 2009 για να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο (Εθνικό δίκτυο). Ο εν λόγω οργανισμός αν και προβλέπει μόνο 11 θέσεις μόνιμου προσωπικού, δεν καλύπτει τις ανάγκες του, ούτε στον αριθμό αλλά ούτε και στις ειδικότητες. Στο σημείο αυτό σας αναφέρουμε ότι υπάρχει προσβάσιμο μίνι busτο οποίο είναι ακινητοποιημένο λόγω έλλειψης οδηγού.
Στο ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ρεθύμνης σήμερα μετά την αποχώρηση και των τελευταίων συμβασιούχων εργάζονται μόνο πέντε μόνιμοι υπάλληλοι εκ των οποίων οι δυο έχουν ζητήσει την μετακίνηση τους σε άλλες μονάδες και μια τρίτη η οποία εργάζεται με τρίμηνη απόσπαση και θα επιστρέψει στη θέση της.
Μετά την παραίτηση του προέδρου και τον αιφνίδιο θάνατο του αντιπροέδρου του δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο, συνεπώς δεν λαμβάνονται αποφάσεις.
Το κτίριο χρειάζεται συντήρηση. Από τότε που παραχωρήθηκε για χρήση το 2003 σε πολλά σημεία της οροφής μπαίνουν νερά στο εσωτερικό του κτιρίου και έχει δημιουργήσει υγρασία. Ένα από αυτά τα σημεία είναι και ένας ανελκυστήρας ο οποίος έχει απομονωθεί για τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος. Συνεπώς απαιτείται τεχνική μελέτη για τη στεγανοποίηση της οροφής.
Η πισίνα παρουσιάζει μεγάλη διαρροή νερού από κάτω με αποτέλεσμα να μην έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα. Τα μέλη μας την έχουν μεγάλη ανάγκη δεδομένου ότι παρόμοια θεραπευτική πισίνα δεν υπάρχει στο Ρέθυμνο. Αντικαταστάθηκε η οροφή στην αίθουσα της πισίνας γιατί η προηγούμενη οροφή ήταν από υλικό πλέξη- γκλας με αποτέλεσμα να δημιουργείται υπερθέρμανση στο χώρο. Με την νέα οροφή παρουσιάστηκαν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, μπαίνουν νερά σε πολλά σημεία και δεν αντέχει το βάρος του κρεμαστού γερανού που υπήρχε για την κατάδυση και ανέλκυση των αναπηρικών καροτσιών. Αποτέλεσμα ήταν να προκύψουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υπήρχαν. Κατά συνέπεια απαιτείται η συνολική ανακατασκευή της αίθουσας και της πισίνας.
Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά διάφοροι φορείς, της εκπαίδευσης, της υγείας κ.α. όπως και στο παρελθόν προσπαθούν με διάφορους τρόπους να στεγαστούν στο κτήριο. Η δραστηριότητα των φορέων αυτών είναι άσχετη με τους σκοπούς του ΚΕΚΥΚΑμεΑ. Στο σημείο αυτό σας υπενθυμίζουμε ότι το δίκτυο των παραπάνω κέντρων δημιουργήθηκε με κονδύλια της ευρωπαϊκής ένωσης για να καλύψουν ανάγκες όπως: την αποασιλοποίηση και την αποκέντρωση των υπηρεσιών υποστήριξης στα άτομα με αναπηρία. Κατά συνέπεια η αντίδραση μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι η προσφυγή στα αρμόδια όργανα της ευρωπαϊκής ένωσης.
Μετά από τα παραπάνω διερωτόμαστε, πως είναι δυνατόν να έχουμε στην διάθεση μας ένα σύγχρονο κτίριο που στοίχισε εκατομμύρια ευρώ εδώ και οχτώ χρόνια και να μην λειτουργεί. Απαιτούμε λοιπόν την άμεση στελέχωση του ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ρεθύμνης με την κάλυψη των θέσεων που προβλέπονται στο οργανόγραμμα και την τροποποίησή του με περισσότερες ειδικότητες όπως είχε ζητήσει η τελευταία διοίκησή του, την άμεση συντήρηση του κτηρίου, την ανακατασκευή της πισίνας και την στεγανοποίηση της οροφής του κτηρίου και τον διορισμό νέας διοίκησης». 



Οι αδικημένοι των αδικημένων της ειδικής εκπαίδευσης

Νομοθετική παρέμβαση ώστε να κατοχυρωθούν τα εργασιακά δικαιώματα του ειδικού εκπαιδευτικού (Ε.Ε.Π.) και ειδικού βοηθητικού προσωπικού (Ε.Β.Π.) των δομών ειδικής αγωγής, αξιώνει με επερώτησή του προς την υπουργό παιδείας ο βουλευτής (ΣΥΡΙΖΑ) Τάσος Κουράκης.



Στην επερώτησή του ο Τ. Κουράκης επισημαίνει ότι η ανισότιμη αντιμετώπιση του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. “χρονίζει αδικαιολόγητα” και εξηγεί :
“Το Ε.Ε.Π. δεν έχει κανένα κίνητρο προσωπικής και επαγγελματικής ανέλιξης, μιας και δεν του δίδεται η δυνατότητα υπηρεσιακής εξέλιξης στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ). Δεν έχει παιδαγωγική και επιστημονική καθοδήγηση, αφού ακόμη δεν έχουν συσταθεί θέσεις Συμβούλων Ειδικοτήτων όπως προβλέπει ο νόμος και ούτε έχει στελεχωθεί το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με τις αντίστοιχες ειδικότητες. Επίσης, δεν έχει προβλεφθεί η δυνατότητα συμμετοχής του Ε.Ε.Π σε προγράμματα εισαγωγικής και δια βίου  επιμόρφωσης. Ακόμα, οι αναπληρωτές Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π, αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εκπαίδευσης, δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς όσον αφορά στη διαδικασία μονιμοποίησης και μοριοδότησής τους σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Τέλος, το Ε.Β.Π δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα (υπηρεσιακά, μισθολογικά), σε σχέση με τους υπόλοιπους Εκπαιδευτικούς ΔΕ.”

Οπως τονίζεται στην επερώτηση, όλα τα παραπάνω “άδικα” παρατηρούνται την ίδια στιγμή που τα οργανικά κενά στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και στα Κέντρα Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και υποστήριξης είναι μεγάλα. Λείπουν σε απόλυτους αριθμούς, 60 ψυχολόγοι, 67 κοινωνικοί λειτουργοί, 65 εργοθεραπευτές, 58 λογοθεραπευτές, 27 φυσικοθεραπευτές, 22 σχολ. νοσηλευτές και 106 άτομα ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Στο σύνολο 405 εκπαιδευτικοί.

Συνεπεία των παραπάνω, τα ερωτήματα που θέτει ο βουλευτής θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ προς την Αννα Διαμαντοπούλου έχουν την μορφή του κατεπείγοντος. Συγκεριμένα:

* Προτίθεται η υπουργός να κατοχυρώσει με νομοθετική ρύθμιση την ισότιμη μεταχείριση του Ειδικού και Βοηθητικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού της Ειδικής Αγωγής μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα; Αν ναι, σε ποιο σχέδιο νόμου;

* Προτίθεται να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο για τους συμβασιούχους στην Ειδική Αγωγή που να προστατεύει τα εργασιακά τους δικαιώματα (ενιαίος πίνακας, ποσόστωση σε μελλοντική προκήρυξη) και να προχωρήσει άμεσα, μέσω ρύθμισης τρόπου πρόσληψης, σε μόνιμους διορισμούς Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού προσωπικού; 



Η τεστοστερόνη «γεννά» χαρισματικό εγκέφαλο

Η έκθεση στην ανδρική ορμόνη «ανεβάζει» το IQ του εμβρύου



Η τεστοστερόνη «γεννά» χαρισματικό εγκέφαλο
Η έκθεση του εμβρύου σε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης «γεννά» το υψηλό IQ, σύμφωνα με νέα μελέτη

Αλμπέρτα
Επί μακρόν οι επιστήμονες συζητούν σχετικά με το αν ο χαρισματικός εγκέφαλος αποτελεί «προϊόν» των καλών γονιδίων ή του καλού περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσεται ένα άτομο. Τώρα μια νέα μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά και από το Πανεπιστήμιο Ράιντερ στις ΗΠΑ έρχεται να δώσει μια νέα τροπή σε αυτήν την ατέρμονη συζήτηση. Σύμφωνα με τα ευρήματά της που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Roeper Review» το πολύ υψηλό IQ συνδέεται με την έκθεση του εμβρύου σε αυξημένα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στη μελέτη το να είναι ένα άτομο χαρισματικό (με δείκτη δηλαδή ευφυίας 130 ή και ψηλότερο) συνδέεται άμεσα με την έκθεσή του σε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης μέσα στη μήτρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή του Τμήματος Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της ΑλμπέρταΜάρτι Μράζικ, πιθανότατα όπως ακριβώς κατά την εμβρυική ζωή αναπτύσσονται ελαττώματα τόσο σε ό,τι αφορά τη φυσιολογία όσο και τη νοητική υγεία ενός ανθρώπου, έτσι αντιστοίχως μπορεί η ενδομήτρια ζωή να κάνει ένα άτομο χαρισματικό.

Βιολογικό προβάδισμα

«Φαίνεται ότι η έντονη προγεννητική έκθεση σε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης ευνοεί τη δημιουργία περισσότερων συνάψεων στον εγκέφαλο, κυρίως στον δεξιό προμετωπιαίο φλοιό ο οποίος σχετίζεται με την επεξεργασία σημασιολογικών πληροφοριών» σημείωσε ο καθηγητής Μράζικ.

Η υπόθεση αυτή του καθηγητή προέκυψε ύστερα από παρατήρηση χαρισματικών ανθρώπων. Οπως εξήγησε ο δρ Μράζικ οι νέες τεχνολογίες που έχουν πλέον οι ειδικοί στα χέρια τους όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (Functional MRI) μαρτυρούν ότι η ιδιοφυία έχει σημαντική βιολογική βάση η οποία επιδρά μάλλον περισσότερο από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Πάντως ο ίδιος ο καθηγητής τονίζει ότι απαιτούνται πολύ περισσότερες μελέτες προκειμένου να προσδιοριστεί ποιες ακριβώς διαδικασίες προκαλούν την ανάπτυξη του χαρισματικού εγκεφάλου. 


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Αγγειοπλαστική μέσω του καρπού!

Ταχύτερη και ασφαλέστερη μέθοδος από τη συμβατική


Η αγγειοπλαστική αφορά διάνοιξη των μπλοκαρισμένων αρτηριών με ένα ειδικό μπαλονάκι και ένα στεντ



Λονδίνο
Αγγειοπλαστική μέσω του καρπού! Αυτή είναι η νέα τάση της καρδιοχειρουργικής που έρχεται να αντικαταστήσει τη συμβατική επέμβαση η οποία διενεργείται μέσω της μηριαίας αρτηρίας.

Η αγγειοπλαστική αφορά τη διάνοιξη φραγμένων αρτηριών εισάγοντας εντός τους ένα μικρό μπαλονάκι. Η επέμβαση διεξάγεται στο πλαίσιο της μη επείγουσας αντιμετώπισης μπλοκαρίσματος στις αρτηρίες. Ωστόσο ολοένα και πιο συχνά εφαρμόζεται πλέον ως μέθοδος άμεσης βοήθειας σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο.

Στην «παραδοσιακή» τεχνική το μπαλόνι εισάγεται μέσω της μηριαίας αρτηρίας στη βουβωνική χώρα. Ωστόσο όλο και περισσότεροι ειδικοί αρχίζουν να δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη διενέργεια αγγειοπλαστικής μέσω της κερκιδικής αρτηρίας που βρίσκεται στον καρπό.

Πιο ασφαλής μέθοδος 
Όπως αναφέρει ο καρδιολόγος δρ Ροντ Στέιμπλς από το Νοσοκομείο για την Καρδιά και τον Θώρακα στο Λίβερπουλ, ο οποίος έχει διεξαγάγει τη νέα διαδικασία «αυτή αποτελεί το μέλλον της αγγειοπλαστικής. Είναι πιο ασφαλής και μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες επιπλοκών. Συγχρόνως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του συντομότερα σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο». 
Η αγγειοπλαστική μέσω της κερκιδικής αρτηρίας αφορά τη διενέργεια μιας μικρής τομής στον καρπό με τοπική αναισθησία. Η υπόλοιπη διαδικασία που ακολουθείται είναι ίδια με την «παραδοσιακή». Στην αρτηρία εισάγεται ένας καθετήρας που έχει προσδεδεμένο το μπαλονάκι το οποίο όμως είναι ξεφούσκωτο. Όταν ο καθετήρας φθάσει στο σημείο της απόφραξης το μπαλόνι φουσκώνει αυξάνοντας τη διάμετρο της αρτηρίας και πιέζοντας τις αθηρωματικές πλάκες που την έχουν μπλοκάρει προς τα αρτηριακά τοιχώματα. Προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτή η αρτηρία εισάγεται μέσα της και ένα μεταλλικό πλέγμα, που ονομάζεται στεντ. Σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% των περιπτώσεων η αγγειοπλαστική επιτυγχάνει.

Απαιτείται εκπαίδευση
Ο δρ Στέιμπλς διενεργεί πλέον το 95% των αγγειοπλαστικών μέσω του καρπού. Όπως ο ίδιος λέει απαιτείται ειδική εκπαίδευση για διεξαγωγή της τεχνικής, την οποία δεν έχουν αρκετοί καρδιολόγοι. «Πολλοί γιατροί συνεχίζουν να προτιμούν τη μηριαία αρτηρία διότι είναι μεγαλύτερη και έτσι διευκολύνεται η διαδικασία εισαγωγής του καθετήρα». Σύμφωνα με τον ειδικό είναι απαραίτητο να εκπαιδευθούν περισσότεροι γιατροί στη νέα μέθοδο προς όφελος των ασθενών. 





Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Κλιματική αλλαγή και υγεία


Ομιλία αύριο στο Α.Π.Θ.

«Κλιματικές αλλαγές και υγεία - Προκλήσεις για τον 21ο αιώνα» είναι ο τίτλος της ομιλίας του Δρ. Ανδρέα Σκουλούδη που θα γίνει αύριο στις 12:30 στο πλαίσιο κύκλου Σεμιναρίων που διοργανώνει το Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μετά το 1970 οι πολιτικές για το περιβάλλον εστιάζονται στη απεξάρτηση της οικονομικής ανάπτυξης από τη δημιουργία περισσοτέρων επιβλαβών εκπομπών στο περιβάλλον. Πρωταρχικός στόχος ήταν να βρεθούν μέτρα τα οποία να επιτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη, να είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα να μην απαιτούν υπέρογκο οικονομικό κόστος για την υλοποίηση τους. Η πρόκληση για την έρευνα είναι να εξετάσει εάν τα μέτρα αυτά οδηγούν σε ταυτόχρονη βελτίωση στην υγεία του πληθυσμού.

Για τη βιώσιμη ανάπτυξη, οι ερευνητικές προσπάθειες πρέπει να εστιάσουν στην καθιέρωση του σωστού χαρακτηρισμού των διεργασιών έκθεσης αλλά και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων περιορισμού της ρύπανσης. Συχνά, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις είναι σχεδόν αδύνατον να ληφθούν μέτρα τα οποία να είναι αποτελεσματικά σε όλη την επικράτεια των κρατών. Σε αυτή την παρουσίαση αξιολογούνται οι επιπτώσεις σε ειδικά τμήματα του πληθυσμού σε περιοχές με μεγάλη αγροτική ανάπτυξη. Αξιολογούνται τα υπάρχοντα συστήματα πληροφοριών και εξετάζεται η δυνατότητα της βελτίωσης της αποτύπωσης των συνθηκών έκθεσης χρησιμοποιώντας στοιχεία από την ακριβή πληθυσμιακή πυκνότητα.

Στην παρουσίαση εξετάζονται μια σειρά από σχεδόν άγνωστες ασθένειες σχετιζόμενες με διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες, όμως με σημαντικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο πληθυσμό αλλά και σημαντικές διαφορές μεταξύ των βορείων και νοτίων χωρών. Εξετάζονται, ακόμη, οι βασικές αρχές των ασθενειών αυτών αλλά και ή εξέλιξη τους στο άμεσο μέλλον. Στη παρουσίαση γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε υπάρχουσες αλλά και αναδυόμενες τεχνολογικές λύσεις, καθώς και σε καινοτόμα συστήματα πληροφοριών που θα επιτρέψουν τη μέτρηση και την ακριβή αξιολόγηση των συνθηκών σε χρόνιες και ακραίες περιβαλλοντολογικές συνθήκες.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.



Χαλασμένες τροφές για πέταμα;


Το γιαούρτι έχει λήξει εδώ και τρεις μέρες, ενώ το κασέρι είναι γεμάτο μούχλα! Πρέπει οπωσδήποτε να τα πετάξετε;

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΤΑ ΑΦΟΒΑ...
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης, όπως τα γιαούρτια, περιέχουν βακτήρια ωφέλιμα για την υγεία μας και αν περάσει η ημερομηνία λήξης τους δεν υπάρχει παρά μόνο ο κίνδυνος να είναι λίγο ξινά.
  • Η «μούχλα» σε ορισμένα τυριά, όπως το καραμπέρ, είναι ακίνδυνη. Πρόκειται ουσιαστικά για βακτήρια που συνεισφέρουν στη διαδικασίαωρίμανσής τους.
  • Τα ξαναζεσταμένα λαχανικά, όπως μανιτάρια ή σπανάκι, δεν επιφυλάσσουν κινδύνους, με την προϋπόθεση ότι ψύχονται και ξαναζεσταίνονται γρήγορα. Έτσι, τα βακτήρια δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν, γιατί τα δύο συγκεκριμένα λαχανικά δεν χαλάνε παρά σε θερμοκρασία δωματίου. 
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
  • Όταν κάποια τρόφιμα έχουν λήξει και μάλιστα κάμποσες μέρες πριν από την αναγραφόμενη στη συσκευασία τους ημερομηνία, τότε θα πρέπει να εξετάζετε την κατάστασή τους, καθώς η όψη και η μυρωδιά τους λένε πολλά. Με την παραμικρή όμως αμφιβολία πρέπει να τα πετάτε, γιατί ακόμη κι αν μια τροφή μπορεί να καταναλωθεί, η αλλοιωμένη γεύση της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
  • Οι σαλάτες που περιέχουν κρεμμύδι την επόμενη μέρα μπορεί να έχουν έντονη μυρωδιά και δυσάρεστη γεύση. Αυτό σίγουρα δεν είναι επικίνδυνο, αλλά μπορεί να προκαλέσει...βάρος σεευαίσθητα στομάχια ή κάποια αποστροφή.
  • Όταν κάποιο αλλαντικό αέρος εμφανίσει μούχλα, αρκεί να κόψετε σε βάθος το μουχλιασμένοκομμάτι και να το πετάξετε.
  • Αν μια φραντζόλα ψωμί έχει μουχλιάσει σε κάποιο σημείο, πετάτε μόνο το κομμάτι αυτό.
ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΘΟ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ
  • Οι μουχλιασμένες ή σάπιες τροφές –κυρίως αυτές που περιέχουν νερό, όπως λαχανικά, κομπόστες, σάλτσες, χυμοί, μαρμελάδες, φρέσκα τυριά, αλλαντικά κ.ά.–, γιατί τα βακτήρια της μούχλας μπορεί να προκαλέσουν έντονους πονόκοιλους.
  • Τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί, ακόμα και αν έχει μουχλιάσει ένας μόνο σπόρος.
  • Το ψωμί σε φέτες, γιατί οι μύκητες που προκαλούν τη μούχλα αυτή είναι καρκινογόνοι.
  • Οι κονσέρβες που έχουν φουσκώσει, καθώς περιέχουν πιθανότατα το βακτήριο Clostridium botulinum, που μπορεί να αποβεί ακόμα και θανατηφόρο.
  • Ο κιμάς και τα πουλερικά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σαλμονέλωση και άλλες επικίνδυνες δηλητηριάσεις.




Καθυστερήσεις και αλλαγές στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων





Είναι γνωστό πως σε όλη την Ελλάδα υπάρχει ένα πρόβλημα με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων (δείτε το θέμα στο link για λεπτομέρειες). Βέβαια η αλλαγή στο σύστημα και η μετάβαση από τις Νομαρχίες στους "Καλλικρατικούς" Δήμους ήταν αναμενόμενη. Όλοι οι δήμοι της χώρας ο ένας μετά τον άλλο, μετά από συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, περνά η απόφαση και προωθείται στις νεοσύστατες υπηρεσίες των διευθύνσεων πρόνοιας. Την καθυστέρηση αυτή βέβαια την αποδίδουν στην αργοπορημένη έκδοση της εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών. Όπως αναφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
----------------------

Προνοιακά επιδόματα

Η καθυστέρηση καταβολής των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του Δήμου, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. «Ο Δήμος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος. Το Υπουργείο Εσωτερικών κατέβαλε στο Δήμο Λέσβου, όπως και σε όλους τους ΟΤΑ της επικράτειας, το ποσό που τους αντιστοιχεί, για τα προνοιακά επιδόματα Ιανουαρίου Φεβρουαρίου 2011.
Δυστυχώς, όμως, το Υπουργείο, αν και θεσμικά μετέφερε την αρμοδιότητα στους ΟΤΑ, δεν προέβλεψε τη διαδικασία καταβολής στους δικαιούχους, με δεδομένο το γεγονός ότι οι νέοι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ για το έτος 2011 θα καταρτιστούν έως 31/3/2011.
Το Υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφό του, εισάγει κατόπιν διακομματικής συμφωνίας προς ψήφιση, επείγουσα τροπολογία, με την οποία θα διευθετηθεί το θέμα της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων και θα οριστεί ο τρόπος της διαδικασίας μέχρι την ολοκλήρωση κατάρτισης και ψήφισης των νέων προϋπολογισμών.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και της ενημέρωσής μας, ο Δήμος θα είναι έτοιμος με τη συνήθη διαδικασία, να καταβάλει στους δικαιούχους τα επιδόματα».


----------------------

Όλο αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα τα Προνοιακά Επιδόματα (στον προηγούμενο σύνδεσμο θα βρείτε την λίστα με τα προνοιακά επιδόματα και τα δικαιολογητικά τους) να φτάνουν στο σημείο να πληρωθούν είτε τέλος του Μάρτη είτε αρχές του επόμενου παρότι αφορούν τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη. Ένα σημαντικό νέο όμως βγάζει και το ακόλουθο άρθρο:

----------------------


Τι γίνεται με τα προνοιακά επιδόματα



Για την καλύτερη ενημέρωση των συμπολιτών μας για τα προνοιακά επιδόματα, μετά την μεταβίβαση της αρμοδιότητας από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, στους Δήμους και προκειμένου να ανταποκριθεί η νεοσύστατη Υπηρεσία μας στη διάθεσή τους,o δήμος Λαμιέων σας ενημερώνει ότι η παροχή των επιδομάτων θα ξεκινήσει μόλις λάβει την πρώτη δόση χρημάτων από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Κάθε εν δυνάμει δικαιούχος των προνοιακών επιδομάτων καλείται να υποβάλλει στη Δ/νση Πρόνοιας του Δήμου Λαμιέων (τηλ. 22313-50024) στην οδό Λεωνίδου 9-11 κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1) Οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο στο οποίο να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου),
2) Επικυρωμένο Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας του δικαιούχου,
3) Επικυρωμένο Αντίγραφο της πρώτης σελίδας τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα εμφανίζεται πρώτο όνομα ο δικαιούχος του επιδόματος (σε περίπτωση ανήλικου παιδιού οι γονείς του),
4) Απλή φωτοτυπία από το μπροστινό τμήμα του Βιβλιαρίου Πληρωμής επιδόματος που αναφέρει την ημερομηνία λήξης της Γνωμάτευσης της Αβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ή Φωτοτυπία της Απόφασης Αναγνώρισης δικαιούχου επιδόματος της Δ/νσης Κοινωνικής Πρόνοιας του Νομού Φθιώτιδος, που να είναι σε ισχύ.
Τα ανωτέρω, κρίνονται απαραίτητα να υποβληθούν στην Υπηρεσία μας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ώστε να διευκολύνουμε την διαδικασία πληρωμής τους, αλλά και για την εκ νέου ενημέρωση των αρχείων των δικαιούχων.

----------------------

Όλο αυτό σημαίνει πως μάλλον όπως φαίνεται και από το άρθρο όπως επιβεβαίωση (και σε τηλεφωνική επικοινωνία μου) υπάλληλος άλλης διεύθυνσης πρόνοιας κάποια στιγμή θα ζητηθούν από όλους τους κατόχους προνοιακών επιδομάτων αυτά τα δικαιολογητικά γιατί όπως μου τόνισε: "Από το 2011 θα αλλάξει το σύστημα καταβολής. Προσωρινά πάμε με το παλιό αλλά θα μεταβούμε στο νέο. Ποιο είναι αυτό; Μα η καταβολή των επιδομάτων μέσω κατάθεσης σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Μια παρόμοια μετάβαση που είχαμε και με της συντάξεις του ΟΓΑ. Μια μετάβαση που θα δώσει και ένα τέλος στην ταλαιπωρία με την έλευση στα κατά τόπους ΕΛΤΑ και την αναμονή στις ουρές. Κάτι δηλαδή που συμβαίνει χρόνια σε άλλες χώρες. Άρα όταν οι υπηρεσίες των δήμων είναι να εφαρμόσουν αυτήν την αλλαγή θα ενημερώσουν τους δικαιούχους να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά.

Σημαντικό είναι πως οι επιταγές που θα φτάσουν στα σπίτια των δικαιούχων θα κρύβουν όμως και μια θετικότατη έκπληξη. Θα φτάσουν με διαφορετικό ποσό από ότι τις είχα συνηθίσει το 2010 οι δικαιούχοι, δηλαδή με την προβλεπόμενη αύξηση που ορίζει και το ακόλουθο ΦΕΚ: Αναπηρικά επιδόματα ΦΕΚ 931/21-5-2008


Οι τιμές των προνοιακών επιδομάτων για το 2011 ανά μήνα είναι οι εξής 

(αυτονόητο είναι, ότι στις περιπτώσεις που η καταβολή γίνεται ανά δίμηνο, πως το ποσό είναι το διπλάσιο):




Χαλάζιο και Κριθαράκι: Δυο συχνές φλεγμονές των βλεφάρων


ΕισαγωγήΤο χαλάζιο και το κριθαράκι (κριθή) είναι δυό πολύ συχνές φλεγμονές των αδένων των βλεφάρων για τις οποίες καταλήγουμε στον οφθαλμίατρο. Η έγκαιρη επίσκεψη στον ειδικό και η σωστή θεραπεία, μας αποτρέπουν από την ταλαιπωρία του πόνου και την πιθανή χειρουργική αφαίρεση για αισθητικούς λόγους αν παραμείνουν για καιρό χωρίς αντιμετώπιση.
Παθογένεση 
Το χαλάζιο είναι μια λιποκοκκιωματώδης φλεγμονή του βλεφάρου που οφείλεται στην κατακράτηση του σμήγματος μετά από απόφραξη του απεκκριτικού σωληναρίου του αδένα του Meibomio. Δημιουργείται σιγά σιγά μια κύστη στο πάνω ή στο κάτω βλέφαρο. Είναι συχνό σε ασθενείς με χρόνια βλεφαρίτιδα.
Το κριθαράκι είναι ένα μικρό απόστημα από τοπική λοίμωξη (μόλυνση) του θύλακα της βλεφαρίδος και του αδένα του Zeiss που βρίσκονται στο βλεφαρικό χείλος.

Συμπτώματα 
Και τα δύο εμφανίζονται σαν φλεγμονώδεις διογκώσεις του βλεφάρου. Το βλέφαρο έχει οίδημα, είναι κόκκινο ενώ πονάει έντονα ειδικά στην πίεση. Μπορούν να αφορούν το πάνω ή κάτω βλέφαρο, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό του. Αν η φλεγμονή είναι μεγάλη, τότε το βλέφαρο τείνει να κλείσει ενώ το βάρος της κύστης που που δημιουργείται σε μεγάλα χαλάζια μπορεί να προκαλέσει και θολή όραση λόγω του αστιγματισμού που προκαλεί πιέζοντας τον κερατοειδή. Στο κριθαράκι μπορεί να είναι εμφανές ένα άσπρο σημείο, που αποδεικνύει ότι υπάρχει πύον.

Θεραπεία 
Τοπικές οφθαλμικές αλοιφές και κολλύρια με αντιβιοτικό ή με μικτή χρήση τοπικής κορτιζόνης είναι η κύρια θεραπεία. Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε την θεραπεία αμέσως διότι αν η φλεγμονή γίνει χρόνια τότε μπορεί να δημιουργήσει μια πλήρη κύστη η οποία δεν θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή αλλά με χειρουργική αφαίρεση. Ετσι αν το χαλάζιο δεν έχει περάσει μετά από 3 ή 4 εβδομάδες, τότε η χειρουργική αφαίρεση για αισθητικούς κυρίως λόγους μπορεί να λάβει χώρα. Η επέμβαση είναι απλή, με τοπική αναισθησία και δεν χρειάζεται νοσηλεία. Γίνεται μέσω μιας μικρής τομής πάνω από την κύστη και αφαιρείται το περιεχόμενό της. Τοποθετείται μια οφθαλμική γάζα η οποία παραμένει για 24 ώρες.



Πηγή: http://www.iatronet.gr

6 Μύθοι για τα Φρούτα & τους Φρουτοχυμούς


H κατανάλωση φρουτοχυμών συμβάλλει στην παιδική παχυσαρκία και εμποδίζει τα παιδιά να πάρουν ύψος. 
Κανένα τρόφιμο ή ρόφημα δεν παχαίνει από μόνο του. Μελέτη που πραγματοποίησε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δεν μπόρεσε να συσχετίσει την αυξημένη κατανάλωση χυμών (340 gr ή/και περισσότερο κάθε μέρα) με την παιδική παχυσαρκία ή το χαμηλό ανάστημα. Είναι γεγονός, άλλωστε, ότι πολλά παιδιά δεν καταναλώνουν ούτε καν μία μερίδα χυμού φρούτων σε ημερήσια βάση, αν και πρέπει να καταναλώνουν 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πιο υγιεινά όταν στίβονται σε χυμό.
Οι χυμοί προσφέρουν μεν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, από τα οποία προήλθαν, περιέχουν όμως λιγότερες φυτικές ίνες. Δεν είναι δυνατόν, αλλάζοντας τη μορφή ενός φρούτου, από στερεό σε υγρό, να αποκομίσει κανείς περισσότερα οφέλη και θρεπτικά συστατικά. Σε κάθε περίπτωση, ένας χυμός φρέσκων φρούτων και λαχανικών προσφέρει γεύση και υγεία!
Έχω υπόταση. Αν πιω χυμό πορτοκάλι η πίεσή μου θα ανέβει.
Τα πορτοκάλια δεν αυξάνουν την πίεση. Αντίθετα, περιέχουν κάλιο που είναι χρήσιμο στους υπερτασικούς.
Η μπανάνα παχαίνει.
Η μπανάνα έχει, πράγματι, περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερο νερό, σε σχέση με τα άλλα φρούτα. Δεν είναι, όμως, τόσο μεγάλη η διαφορά, δεδομένου ότι δεν την καταναλώνουμε σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Ένα ισοδύναμο φρούτου ισοδυναμεί με ½ μεγάλη μπανάνα. Είναι, μάλιστα, εύκολη στη μεταφορά της, αφού δεν θέλει πλύσιμο ή μαχαίρι. Επίσης,  είναι πλούσια σε κάλιο, που βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης και στην κατακράτηση υγρών.
Είναι οι φρουτοχυμοί μια καλή επιλογή για το παιδί μου;
Τα παιδιά χρειάζονται 5 μερίδες φρούτων καθημερινά. Ο φρουτοχυμός είναι μια επιλογή, αλλά η υπερκατανάλωσή του από το παιδί σας μπορεί να δώσει πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται. Μπορεί, επίσης, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης χυμού, να μην καταναλώνει κάποια άλλα θρεπτικά τρόφιμα, όπως το γάλα, ενώ μπορεί να του κόψουν και την όρεξη. Καλό είναι, επίσης, να γνωρίζετε ότι η υπερβολική κατανάλωση χυμού μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια και εντερικές διαταραχές.
Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα.
Όχι από μόνο του. Ειδικά η φλούδα των μήλων (καλά πλυμένη) είναι πλούσια σε ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, την κερκετίνη, το οποίο είναι πιθανόν να συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και στην προστασία από τη νόσο Alzheimer. Παρ’όλα αυτά, όταν χρειαστεί, προτιμήστε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας παρά να φάτε ένα μήλο.
Γνωρίζετε ότι...
τo Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ ξεκίνησε μια καμπάνια με τίτλο 5-a-day, με σκοπό να τονιστεί η προσπάθεια να καταναλώνουμε 5 μερίδες λαχανικών και φρούτων ημερησίως; Σύμφωνα με το 5-a-day, μία μερίδα φρούτων ή λαχανικών μπορεί να είναι:
•    Η ποσότητα από φρούτα ή λαχανικά που περιέχεται μέσα σε ένα μικρό ποτήρι,
•    ένα μικρό ποτήρι χυμού ή ένα φρούτο (μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα) μετρίου μεγέθους ή
•    ένα μικρό μπολ με σαλάτα.
Το «κλειδί» για να επωφεληθείτε με τον καλύτερο τρόπο από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι να προσλαμβάνετε μεγάλη ποικιλία από αυτά.
Γράφει ο: Παρασκευάς Παπαχρήστος, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.




Τοξοπλάσμωση: Μύθοι και πραγματικότητα

ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ για την τοξοπλάσμωση και τον παρεξηγημένο ρόλο της γάτας.
Σκέφτεστε να πάρετε γατούλα αλλά δεν το αποφασίζετε γιατί σας λένε συχνά ότι «γάτες και εγκυμοσύνη δεν συμβιβάζονται» ή ότι «οι γάτες προκαλούν στειρότητα»;

Έχετε γατούλα αλλά και προβλήματα με τους γείτονές σας γιατί φοβούνται ότι η γατούλα «θα τους κολλήσει τοξόπλασμα»;

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά βρίσκεται στην ενημέρωση σχετικά με την τοξοπλάσμωση.

Τι είναι η τοξοπλάσμωση;
Η τοξοπλάσμωση είναι ένα συνήθως χρόνιο παρασιτικό νόσημα των ζώων και του ανθρώπου σε ολόκληρο τον κόσμο και οφείλεται στο πρωτόζωο παράσιτο Toxoplasma gondii.
Στους ιστούς του ανθρώπου και των ζώων παράγονται οι “κύστεις” του τοξοπλάσματος μέσα στις οποίες το παράσιτο επιβιώνει ολόκληρη τη ζωή του μολυσμένου ατόμου ή ζώου.

Πώς μεταδίδεται;
Η μετάδοση του παρασίτου στον άνθρωπο γίνεται:
α) με τις “κύστεις” του παρασίτου,
όταν καταναλώνεται ωμό ή ατελώς ψημένο κρέας μόσχου, προβάτου, χοίρου κ.ά. (κιμάς, γύρος, σουβλάκι κ.ά.). Στη χώρα μας είναι μολυσμένα σχεδόν ένα στα δύο βοοειδή, ένα στα τέσσερα πρόβατα, αίγες κ.α.
β) με τις ώριμες ωοκύστεις του παρασίτου,
όταν καταναλώνονται άπλυτα ή ατελώς πλυμένα μολυσμένα φρούτα, λαχανικά, χόρτα.
γ) με τα μεροζωΐδια του παρασίτου,
που βρίσκονται στο αίμα της εγκύου (ανθρώπου και ζώου) και το γάλα της μητέρας  και είναι δυνατόν να μολύνουν αντίστοιχα, τα έμβρυα και τα νεογέννητα.

Πώς σχετίζεται η γάτα με τη μετάδοση;

Η γάτα ΔΕΝ σχετίζεται άμεσα με τη μόλυνση του ανθρώπου ή των ζώων με το παράσιτο, επειδή το κρέας της δεν καταναλώνεται στη χώρα μας. Η γάτα διασπείρει μόνο τις άωρες ωοκύστεις του παρασίτου στο περιβάλλον.
Όταν η γάτα μολύνεται για πρώτη ή δεύτερη φορά με το παράσιτο (οι γάτες χωρίς ιδιοκτήτη με την κατανάλωση ωμού κρέατος, με τρωκτικά κ.ά.) αποβάλλει σε λίγες εβδομάδες μαζί με τα κόπρανά της στο περιβάλλον τις άωρες ωοκύστεις του παρασίτου, οι οποίες καθίστανται ώριμες σε διάστημα 2-4 ημερών (όταν οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας του περιβάλλοντος είναι άριστες). Ο άνθρωπος και τα ζώα μολύνονται μόνο με τις ώριμες ωοκύστεις.

Όταν η γάτα μολύνεται για δεύτερη ή τρίτη φορά με το παράσιτο, τότε αναπτύσσεται σε αυτή ανοσία, με αποτέλεσμα να διακόπτεται ο πολλαπλασιασμός του παρασίτου και να μη αποβάλλονται άωρες ωοκύστεις στο περιβάλλον. Συνολικά η γάτα σε ολόκληρη τη ζωή της αποβάλλει άωρες ωοκύστεις του παρασίτου για 2-20 ημέρες.
Στη χώρα μας η συχνότητα μόλυνσης της γάτας που τρέφεται με ωμό κρέας, ποντίκια κ.α. είναι μόνο 0.9%, ενώ η κατοικίδια γάτα έχει ελάχιστες πιθανότητες να μολυνθεί με το παράσιτο, επειδή συνήθως δεν καταναλίσκει ωμό ή ατελώς ψημένο κρέας, ποντίκια κ.α.

Τι συνέπειες έχει η τοξοπλάσμωση στον άνθρωπο;
Αλλοιώσεις και συμπτώματα του νοσήματος εμφανίζονται συνήθως στο 30% των μολυσμένων ατόμων και αφορούν σχεδόν κατά κανόνα στην πρώτη μόλυνση του ατόμου με το παράσιτο ή σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Τι επιπτώσεις έχει για τις εγκύους;
Η μόλυνση ή η αναζωπύρωση του νοσήματος έχουν σοβαρές επιπτώσεις, όταν συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (παρατηρείται σε 1-120/10.000 εγκύους). H μόλυνση του εμβρύου κατά το πρώτο τρίτο της εγκυμοσύνης είναι πιθανόν να προκαλέσει την αποβολή του (από τις 1.000 αποβολές που παρατηρούνται στον άνθρωπο οι 2-8 οφείλονται στην τοξοπλάσμωση), ενώ η μόλυνση του εμβρύου κατά το δεύτερο ή το τρίτο στάδιο της εγκυμοσύνης είναι πιθανόν να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε αυτό.
Στις γυναίκες που έχουν μολυνθεί τουλάχιστον έως 4-6 μήνες πριν τη σύλληψη, αναπτύσσεται ανοσία που συνήθως προφυλάσσει το έμβρυο κατά τις μελλοντικές μολύνσεις με το παράσιτο. Επίσης, όταν τίθεται έγκαιρα η διάγνωση στην έγκυο και ακολουθείται η αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να μολυνθεί το έμβρυο.

Υπάρχει φαρμακευτική αγωγή;
Η φαρμακευτική αγωγή κατά του παρασίτου γίνεται συνήθως στον άνθρωπο και σπανίως στα ζώα και είναι αποτελεσματική μόνον κατά την οξεία φάση ή κατά τις αναζωπυρώσεις του νοσήματος (το παράσιτο είναι ευαίσθητο και καταστρέφεται, όταν βρίσκεται έξω από τα κύτταρα κατά τη διάρκεια των 8 πρώτων μηνών της μόλυνσης, ενώ είναι απρόσβλητο, όταν βρίσκεται μέσα στα κύτταρα ή μέσα στις “κύστεις”). Γι αυτό, η φαρμακευτική αγωγή είναι άσκοπη κατά τη χρόνια φάση της τοξοπλάσμωσης (μετά τους 8 πρώτους μήνες της μόλυνσης) και καθίσταται επικίνδυνη κατά το πρώτο ήμισυ της εγκυμοσύνης, επειδή η pyrimethamine (φάρμακο επιλογής), μειώνει τη σύνθεση του φολικού οξέος στο παράσιτο, αλλά επίσης σε μητέρα και έμβρυο (κίνδυνος τερατογένεσης).

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;

Ο άνθρωπος περιορίζει τις πιθανότητες μόλυνσής του με το παράσιτο:
• όταν καταναλώνει βρασμένο ή κατεψυγμένο κρέας
• όταν πλένει καλά τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώγονται ωμά (μαρούλι, ντομάτες, μήλα κ.ά.)
• όταν πλένει καλά τα χέρια και τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν κατά το χειρισμό του ωμού κρέατος,
• όταν πίνει βρασμένο ή παστεριωμένο γάλα
• όταν καθαρίζει την αμμοδόχο της γάτας τουλάχιστον κάθε 1-2 ημέρες
• όταν χρησιμοποιεί γάντια κατά τη φροντίδα του κήπου

Για να προληφθεί η μόλυνση της γάτας με το παράσιτο χορηγείται στο ζώο μόνο βρασμένο κρέας (οι “κύστεις” καταστρέφονται στους 66°C) ή κατεψυγμένο κρέας (οι “κύστεις” καταστρέφονται σε 3 ημέρες στους -20° C).
Η μόλυνση των φυτοφάγων και των παμφάγων ζώων αποτρέπεται, όταν τα ζώα δεν έρχονται σε επαφή με τα κόπρανα της γάτας ή τα κόπρανα της γάτας απομακρύνονται κάθε 1-2 ημέρες και κλείνονται σφιχτά σε νάϋλον σακούλα.
Συνοψίζοντας...

Για να είμαστε ασφαλείς και εμείς και τα κατοικίδιά μας από το τοξόπλασμα, θα πρέπει απλά να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Ο σκύλος δεν έχει κάποια σχέση με την τοξοπλάσμωση.

Αν έχουμε γατούλα και προσέχουμε την διατροφή της, αλλά και την καθαριότητα της άμμου της, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσής της.
Η σωστή ενημέρωση μας ηρεμεί, επειδή απομακρύνει την προκατάληψη.



Του  Σ. Θ.Χαραλαμπίδη, τ.Καθηγητή Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης, Κτηνιατρική Σχολή, Εργαστήριο Παρασιτολογίας και Παρασιτικών Νοσημάτων.