Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Χαλάζιο και Κριθαράκι: Δυο συχνές φλεγμονές των βλεφάρων


ΕισαγωγήΤο χαλάζιο και το κριθαράκι (κριθή) είναι δυό πολύ συχνές φλεγμονές των αδένων των βλεφάρων για τις οποίες καταλήγουμε στον οφθαλμίατρο. Η έγκαιρη επίσκεψη στον ειδικό και η σωστή θεραπεία, μας αποτρέπουν από την ταλαιπωρία του πόνου και την πιθανή χειρουργική αφαίρεση για αισθητικούς λόγους αν παραμείνουν για καιρό χωρίς αντιμετώπιση.
Παθογένεση 
Το χαλάζιο είναι μια λιποκοκκιωματώδης φλεγμονή του βλεφάρου που οφείλεται στην κατακράτηση του σμήγματος μετά από απόφραξη του απεκκριτικού σωληναρίου του αδένα του Meibomio. Δημιουργείται σιγά σιγά μια κύστη στο πάνω ή στο κάτω βλέφαρο. Είναι συχνό σε ασθενείς με χρόνια βλεφαρίτιδα.
Το κριθαράκι είναι ένα μικρό απόστημα από τοπική λοίμωξη (μόλυνση) του θύλακα της βλεφαρίδος και του αδένα του Zeiss που βρίσκονται στο βλεφαρικό χείλος.

Συμπτώματα 
Και τα δύο εμφανίζονται σαν φλεγμονώδεις διογκώσεις του βλεφάρου. Το βλέφαρο έχει οίδημα, είναι κόκκινο ενώ πονάει έντονα ειδικά στην πίεση. Μπορούν να αφορούν το πάνω ή κάτω βλέφαρο, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό του. Αν η φλεγμονή είναι μεγάλη, τότε το βλέφαρο τείνει να κλείσει ενώ το βάρος της κύστης που που δημιουργείται σε μεγάλα χαλάζια μπορεί να προκαλέσει και θολή όραση λόγω του αστιγματισμού που προκαλεί πιέζοντας τον κερατοειδή. Στο κριθαράκι μπορεί να είναι εμφανές ένα άσπρο σημείο, που αποδεικνύει ότι υπάρχει πύον.

Θεραπεία 
Τοπικές οφθαλμικές αλοιφές και κολλύρια με αντιβιοτικό ή με μικτή χρήση τοπικής κορτιζόνης είναι η κύρια θεραπεία. Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε την θεραπεία αμέσως διότι αν η φλεγμονή γίνει χρόνια τότε μπορεί να δημιουργήσει μια πλήρη κύστη η οποία δεν θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή αλλά με χειρουργική αφαίρεση. Ετσι αν το χαλάζιο δεν έχει περάσει μετά από 3 ή 4 εβδομάδες, τότε η χειρουργική αφαίρεση για αισθητικούς κυρίως λόγους μπορεί να λάβει χώρα. Η επέμβαση είναι απλή, με τοπική αναισθησία και δεν χρειάζεται νοσηλεία. Γίνεται μέσω μιας μικρής τομής πάνω από την κύστη και αφαιρείται το περιεχόμενό της. Τοποθετείται μια οφθαλμική γάζα η οποία παραμένει για 24 ώρες.



Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.