Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Στο Δικαστήριο της Χάγης πάει τη Χιλή η Βολιβία


Στόχος η επίλυση της διμερούς διένεξης για την εκμετάλλευση του ποταμού Σιλάλα.

Η Βολιβία θα προσφύγει εναντίον της Χιλής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (CPJ) για να επιτύχει την επίλυση της διμερούς διένεξης για την εκμετάλλευση του ποταμού Σιλάλα, ο οποίος διαπερνά τα σύνορα των δύο κρατών, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ενώ η Χιλή διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει σε αντίμετρα στο δικαστικό πεδίο.

«Αποφασίσαμε, καθώς είμαστε μια ειρηνιστική χώρα, ότι θα προσφύγουμε στη Χάγη ώστε η Χιλή να σεβαστεί το νερό μας στον (ποταμό) Σιλάλα, στην επαρχία Ποτοσί», στις βολιβιανές Άνδεις, εξήγησε ο Μοράλες.

Ο Βολιβιανός πρόεδρος, ο οποίος δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα, σημείωσε ότι θα μελετηθούν οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν από την κυβέρνησή του.

Η Βολιβία υποστηρίζει ότι όλες οι πηγές από τις οποίες ρέουν τα νερά του ποταμού Σιλάλα βρίσκονται στο Ποτοσί, μια νοτιοδυτική επαρχία της. Από αυτόν τον ποταμό υδροδοτούνται μεταλλεία αλλά και πόλεις της βόρειας Χιλής, χωρίς να καταβάλλεται καμία χρηματική αποζημίωση.

«Εάν η πρόεδρος (της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ) και οι άλλοι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν τον Σιλάλα, τους προσκαλώ να έλθουν την επόμενη εβδομάδα, θα τους περιμένω στον Σιλάλα για να τους δείξω ότι δεν είναι διεθνής ποταμός», επέμεινε ο Μοράλες.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του προέδρου της Βολιβίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής Εράλντο Μουνιός διεμήνυσε πως το Σαντιάγο θα προσφύγει επίσης στη δικαιοσύνη εάν η Λα Πας προχωρήσει σε «μια δικαστική κίνηση για με τη χρήση των υδάτων του ποταμού Σιλάλα».

«Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας με όλα τα μέσα», συνέχισε ο Μουνιός, «η Χιλή δεν θα εκχωρήσει εδάφη».

Η Λα Πας έχει ήδη προσφύγει από τον Απρίλιο του 2013 στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για να αποκτήσει πρόσβαση στον Ειρηνικό Ωκεανό, την οποία είχε απολέσει στον πόλεμο στον οποίο είχε εμπλακεί τον 19ο αιώνα με τη Χιλή.

Η Βολιβία, χώρα των Άνδεων και του Αμαζονίου, μια από τις φτωχότερες της Λατινικής Αμερικής, παρέμεινε αποκλεισμένη στα χερσαία σύνορά της για πάνω από 130 χρόνια, μετά την απώλεια 120.000 τετραγωνικών μέτρων του εδάφους της, περιλαμβανομένης μιας παραθαλάσσιας λωρίδας γης 400 χλμ., μετά την ήττα της στον Πόλεμο του Ειρηνικού (1879-1883), ανάμεσα στη Βολιβία και το Περού ενάντια στη Χιλή.

Οι διμερείς σχέσεις Βολιβίας-Χιλής είχαν διακοπεί το 1978 λόγω των διμερών διενέξεων για διεκδικούμενα εδάφη και για την πρόσβαση στη θάλασσα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.