Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Ποια είναι τα πιο παχυντικά φαγητά στο γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι;


Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι γεμάτο από πειρασμούς! Άλλοι προτιμούν το κατσικάκι, άλλοι το αρνί, μερικοί την γαλοπούλα και κάποιοι το χοιρινό ή το μοσχάρι. Όπως και να' χει τα Χριστούγεννα είναι συνδεδεμένα με το φαγητό και τα γλυκά. Αν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κατηγοριοποιούμε τα τρόφιμα σε «καλά» και «κακά», πάντοτε πρέπει να υπάρχει μέτρο και ισορροπία στις επιλογές που κάνουμε στο πιάτο μας. Είναι σημαντικό να απολαύσουμε τις γιορτές, χωρίς άγχος και τύψεις, αλλά και να γνωρίζουμε ποια πιάτα να προτιμήσουμε και ποια να αποφύγουμε στις γιορτές.

Σημαντικό είναι σε κάθε έκφανση της διατροφής μας να τηρείται το μέτρο! Ακόμη κι αν πρόκειται για το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο πιάτο που δεν είναι άλλο από τη γεμιστή γαλοπούλα, ένα θεωρητικά λευκό κρέας που κυρίως μας προσφέρει πρωτεΐνη και χαμηλά ποσά λίπους, πρέπει πάντα η μερίδα μας να έχει μέτρο. Ακόμη πιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε όταν το κύριο πιάτο που θα σερβιριστεί στο ρεβεγιόν είναι αρνάκι ή κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες ή χοιρινό (σε μια εκδοχή με δαμάσκηνα και κυδώνια), αφού και τα δύο ανήκουν στην κατηγορία του κόκκινου κρέατος πιο πλούσια σε θερμίδες αλλά και με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα λεγόμενα «κακά λιπαρά» που επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό μας προφίλ.

Μέχρι κι οι σαλάτες όμως που πάντα έχουν μια θέση σε ένα επίσημο γεύμα, αν σκεπάζονται από λιπαρές σος με βάση τη μαγιονέζα, θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ.

Όσον αφορά στα γλυκά, παρ’ ότι οι δύο κύριοι εκπρόσωποι των Χριστουγέννων, ο κουραμπιές και το μελομακάρονο φαίνεται να μην έχουν σημαντικές διαφορές στις θερμίδες που αποδίδουν(περίπου130 θερμίδες ανά τεμάχιο), αυτές είναι διαφορετικής προέλευσης. Έτσι ο μοσχοβολιστός κουραμπιές έχει αποκτήσει το πλούσιο άρωμά του από το, εξίσου πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, βούτυρο, χάνοντας λίγους πόντους στην τελική αναμέτρηση. Από την άλλη μεριά, το μελομακάρονο περιέχει υψηλά ποσοστά απλών σακχάρων (μέλι και ζάχαρη), κάτι που οδηγεί σε απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, βάζοντας μας δεύτερες σκέψεις κάθε φορά που πάμε «απλά να τσιμπήσουμε» ένα. Φυσικά, οι θερμίδες αυξάνουν και για τα δύο γλυκά όταν αυτά επιλέγονται με επικάλυψη σοκολάτας.

Πλούσια και στα δύο αυτά συστατικά, τα υπεύθυνα για την τόσο πλούσια γεύση των φαγητών, το λίπος και η ζάχαρη, είναι ακόμη τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα, ο χριστουγεννιάτικος κορμός αλλά και η βασιλόπιτα (είτε στη μορφή κέικ είτε ως τσουρέκι).

Ένα λεπτό κομμάτι βασιλόπιτα για πρωινό ή 2 μικρά μπισκοτάκια μαζί με τον καφέ είναι υπεραρκετά για να μας δώσουν την απόλαυση της γεύσης, χωρίς να μας δημιουργήσουν ενοχές. Όσο για τον χριστουγεννιάτικο κορμό, που δεν θα λέγαμε ότι διαφέρει σημαντικά από ένα σοκολατένιο κορμό που μπορούμε να απολαύσουμε κάθε εποχή του χρόνου (ίσως μόνο στην παρουσίαση: πασπαλισμένος με ζάχαρη άχνη να μοιάζει με χιόνι και μικρά ελατάκια να τον γαρνίρουν) ένα λεπτό κομμάτι στα δύο μεγάλα γεύματα (Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά) είναι αρκετό για να απολαύσουν όλοι κι από λίγο. Άλλωστε, όπως αναφέρει η ειδικός «είναι γνωστό ότι μόλις οι 2-3 πρώτες κουταλιές του γλυκού προσφέρουν τη μέγιστη απόλαυση! Οι υπόλοιπες γίνονται απλά μηχανικά».

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το αλκοόλ, που πολλές φορές «ξεγελά», αφού είναι σε υγρή μορφή και ξεχνάμε να το υπολογίσουμε στην ημερήσια ενεργειακή μας πρόσληψη. Δεν παύει όμως να αποδίδει πολλές θερμίδες (7 θερμίδες ανά γραμμάριο αλκοόλης) και χωρίς ιδιαίτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι λοιπόν είτε συνοδεύει ένα γεύμα, είτε συνοδεύει μια βραδινή έξοδο και ακόμη χειρότερα ακολουθείται από φαγητό στο τέλος αυτής, είναι κάτι που πρέπει να προσέχουμε.

«Εστιάστε λοιπόν την προσοχή σας στο μέτρο και την ισορροπία της διατροφή σας ακόμα και τις ημέρες των Χριστουγέννων και αφήστε μόνο όμορφες αναμνήσεις να σας συντροφεύουν για πολλές ημέρες μετά , και όχι περιττά κιλά , φουσκώματα και πρήξιμο», συμβουλεύει η ειδικός.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.